Verden

Israelske piloter nekter å fly deporterte asylsøkere til Afrika

38.000 asylsøkere fra Eritrea og Sudan risikerer å bli kastet ut av Israel, til protester fra blant andre FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Disse eritreerne demonstrerte utenfor den israelske nasjonalforsamlingen i forrige uke.

Piloter i det israelske flyselskapet El Al nekter å delta i tvangsutsendelse av asylsøkere til afrikanske land.

  • og NTB

Den israelske regjeringen truer med å kaste ut 38.000 asylsøkere fra Eritrea og Sudan dersom de ikke forlater landet innen utgangen av mars.

Ifølge israelske medier er det inngått avtale med Rwanda og Uganda, som mot betaling skal ha sagt seg villig til å ta imot asylsøkerne – men bare dersom de kommer frivillig. Landene skal være lovet drøyt 40.000 kroner for hver asylsøker de tar imot.

De som ikke frivillig forlater Israel, vil ifølge myndighetene bli fengslet. Statsminister Benjamin Netanyahu truer imidlertid også med å deportere dem av frykt for at israelske fengsel skal fylles opp.

Fellesuttalelse: Israel bør beskytte

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og menneskerettsorganisasjoner har protestert mot planen og krever at Israel oppfyller sine internasjonale forpliktelser og vurderer flyktningenes asylsøknader individuelt.

– I stedet for å nekte flyktninger adgang, kan og bør Israel i likhet med andre land i verden beskytte asylsøkere og ikke fengsle og deportere dem til en fortsatt tilværelse som flyktninger, heter det i en fellesuttalelse fra flere israelske menneskerettsorganisasjoner.

Flyvere nekter

En gruppe piloter i det israelske flyselskapet El Al gjør det nå klart at de nekter å delta i en eventuell tvangsutsendelse av asylsøkere til afrikanske land, skriver Haaretz.

– Jeg og mange kolleger nekter å fly flyktninger rett i døden. Jeg vil ikke ta del i slik barbarisme, skriver flyveren Iddo Elad på Facebook.

– Jeg akter ikke på noe som helst vis å være med på å sende flyktninger og asylsøkere til destinasjoner der sjansene deres for å overleve er minimale, skriver El Al-flyveren Shaul Betzer.

– La flyktningene bli og ta vare på dem på humant vis. Akkurat som jødene da de var flyktninger ønsket å bli tatt vare på, skriver en tredje flyver, Yoel Piterbarg.

Uklare konsekvenser

Det er uklart hvilke konsekvenser flyvernes protest kan få, ettersom hverken El Al eller søsterselskapene Sun d'Or og Up har ordinære ruter til Rwanda eller Uganda.

Israelske myndigheter har ikke opplyst om det eventuelt skal chartres egne fly. Fram til nå har sudanske og eritreiske asylsøkere blitt fløyet til Rwanda med utenlandske flyselskaper via Jordan, Tyrkia og Etiopia.

Aktivister har de siste ukene også oppfordret bakkemannskapene ved Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv til å nekte å delta i en eventuell deportasjon.

Rundt 4000 eritreiske og sudanske asylsøkere er de siste tre-fire årene sendt fra Israel til Rwanda og Uganda.

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa
  2. Rwanda
  3. Uganda