Verden

Svenskene håper Israel ombestemmer seg om TIPH

Sverige vil jobbe for å få Israel til å gjøre om på beslutningen om å kaste ut observatørstyrken TIPH fra den palestinske byen Hebron.

  • flh@ntb.no

Det svenske utenriksdepartementet har notert seg statsminister Benjamin Netanyahus beskjed om at det internasjonale observatørkorpset ikke får fornyet sitt mandat.

– Sverige og andre land i misjonen beklager dypt uttalelsene som er kommet fra Israel. Vi kommer til å handle sammen under norsk ledelse. Vi planlegger blant annet å møte israelske myndigheter for dialog, og vi mener oppdraget er viktig og bør fortsette, sier pressekontakt Buster Mirow Emitslöf i svensk UD.

13 av de 67 observatørene i norskledede TIPH er svenske. Styrkens mandat forlenges hver sjette måned, og dette skulle etter planen skje 31. januar, ifølge den israelske avisen Haaretz.

Norge krever at Israel gir sikkerhetsgarantier og fortsatt immunitet for observatørene i Hebron fram til TIPH kastes ut.

– Den ensidige israelske beslutningen kan bety at gjennomføringen av en viktig del av Oslo-avtalene avbrytes, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en uttalelse tirsdag kveld. Hun sier israelske myndigheter mandag kveld informerte Norges ambassadør i Tel Aviv om at Israel ønsker å avslutte den internasjonale observatørstyrken.

Palestinerne har bedt FN utplassere en fredsstyrke i Øst-Jerusalem og på Vestbredden, som svar på at TIPH blir kastet ut.