Verden

Tungt sikkerhetsoppbud møtte overlevende elever på første skoledag etter massakren i Florida

Et 50-tall væpnede politifolk var på plass da sterkt pregede elever returnerte til Marjory Stoneman Douglas High School etter skolemassakren på valentinsdagen.

Politifolk stilte opp for å ta imot elever som onsdag kom tilbake til skolen i Parkland, Florida, hvor 17 mennesker ble drept 14. februar.
  • NTB

17 mennesker ble drept og 13 såret da Nikolas Cruz, en 19-åring som ble utvist i fjor, åpnet ild mot elever og lærere på skolen i Florida 14. februar.

–Jeg er ikke redd. Jeg føler at denne skolen er mer beskyttet enn noen annen akkurat nå. Men det føles rart å se alle disse menneskene her og alle disse politifolkene, sier den 16-årige eleven Sean Cummings.

  • Har innrømmer skoleskyting, ifølge politiet: Etter å ha drept 17 dro Nikolas Cruz på Subway og McDonalds

– Fryktutdanning

David Hogg, som er blitt en sentral stemme for elevene som kjemper for å få politikerne til å innføre strengere våpenkontroll, var langt mer kritisk.

– Dette er et bilde på fryktutdanningen i dette landet. NRA vil ha flere folk som dette, med akkurat disse våpnene, for å skremme mennesker og selge flere våpen, sier han.

Frivillige hadde hengt opp bannere langs gjerdet rundt skolen for å ønske elevene velkommen tilbake.

Sorgterapeuter

Det var imidlertid ikke bare væpnet politi som møtte elevene da de kom tilbake til skolen. Mange fra lokalsamfunnet hadde møtt opp for å vise sin støtte, og i tillegg var en rekke sorgterapeuter til stede da undervisningen startet opp igjen.

– De skal bidra med masse kjærlighet, masse forståelse, og de skal hjelpe studentene med å tilpasse seg hverdagen igjen, sakte, men sikkert, sier skolesjef i Broward-distriktet Robert Runcie.

Sterke følelser

Førsteklasse-bygget, der selve skytingen fant sted, er fortsatt stengt, men det var tungt for flere av elevene å komme tilbake.

Mange av dem forteller om en blanding av redsel og sorg.

–For å være dønn ærlig, er jeg redd, sier Lauren Hogg til CNN.

–Jeg er redd for hvordan det vil føles å komme tilbake til klasserommet og se de tomme stolene der mine venner en gang satt, sier hun videre.

15-årige Alexis Grogan sier hun var nervøs for at det var for tidlig for henne å begynne hverdagen igjen uten klassekamerater som Luke Hoyer. Han satt to plasser bak henne i spansktimene før han ble drept. Grogan sier imidlertid at kampen for strengere våpenlover har gitt henne mot:

–Jeg er så stolt av hvordan elevene på skolen min har kjempet, for alt vi ønsker å se er forandring. Og nå som vi ser fremskritt, viser det oss at folk faktisk bryr seg og lytter til oss, sier hun.

Kjede strammer inn våpensalg frivillig

President Donald Trump har tatt til orde for å heve aldersgrensen for kjøp av automatvåpen fra 18 år til 21 år. Han har også sagt at han vil ha strengere bakgrunnssjekk av våpenkjøpere, og forbud mot såkalte «bump stocks», en innretning som gjør halvautomatiske våpen til helautomatiske.

På eget initiativ har butikkjeden Dick's Sporting Goods, som solgte et haglevåpen til nå varetektsfengslede Cruz i november, innført flere av disse tiltakene.

Konsernsjef Edward Stack sier dette er inspirert av elevenes kampvilje.

–Vi håper andre følger etter i innsatsen for å la våre barn vite at deres bønner tas på alvor, sier han.

Les mer om

  1. Våpenlover
  2. Florida
  3. Valentinsdagen
  4. Donald Trump