Verden

«Slaveloven» førte ungarerne ut i gatene. Det tar den autoritære statsministeren med stor ro.

I Ungarn protesterer folk i gatene, kveld etter kveld. Her er to grunner til at statsminister Viktor Orbán bør være bekymret – og tre grunner til at han bare kan ta det med ro.

En tegning av statsminister Viktor Orbán ble projisert på bygningen til statlig TV under en demonstrasjon mandag.
 • Ingrid Brekke
  Ingrid Brekke
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Statsminister Viktor Orbán og hans nasjonalkonservative regime i Ungarn møter igjen sinne og fortvilelse fra opposisjonen. Tusener av ungarere er ute for å markere motstand mot regjeringen. Årsaken er to nye lover vedtatt av parlamentet i forrige uke:

«Slaveloven»: Antall overtidstimer bedrifter kan pålegge arbeidstagere pr. år, økes fra 250 til 400 timer. Lønn for overtiden kan utsettes i tre år. Arbeidstagere frykter at dette er en skjult innføring av 48 timers arbeidsuke.

Nye domstoler: Nye domstoler etableres direkte under justisministeren. Disse skal dømme i saker som omhandler offentlig administrasjon, for eksempel knyttet til valg og korrupsjon. Slik økes den politiske kontrollen over rettssystemet ytterligere, mener kritikerne.

Opposisjonen fremstår forent i protestene i Budapest. Her er høyreekstreme Jobbiks flagg side om side med nasjonalflagget og EU-flagget.

Protestene rettet seg først mot «slaveloven», men er etter hvert blitt demonstrasjoner mot Viktor Orbáns nasjonalkonservative regime mer generelt.

Og selv om det har vært mange og større demonstrasjoner mot Orbáns regjering i løpet av de drøyt åtte årene han har hatt makten, er noe annerledes denne gangen. «For første gang kan Viktor Orbán ha grunn til bekymring», skriver The Economist.

 • Portrett av Viktor Orbán: Den liberale helten som ble de liberales fiende

Dette kan bekymre Orbán-regjeringen:

 • Hele opposisjonen er forent i sine protester, fra høyreekstremistene i Jobbik til sosialistpartiet. Det har knapt skjedd før. Demonstrantene har også holdt ut i flere dager og greid å samle seg om fem krav (se faktarammen).
 • Viktor Orbán har forlengst mistet mye av støtten han en gang hadde i Budapest. Han og partiet Fidesz har sitt politiske tyngdepunkt utenfor hovedstaden. Dersom motstanden mot Orbán skulle øke på landsbygda, er partiets kjerne truet på en annen måte enn før. Spredte protester har funnet sted også rundt omkring i landet. Ifølge CNN var det mindre demonstrasjoner i syv andre byer søndag.
Zsolt Molnar hjelper Tamas Harangozo (begge sitter i parlamentet for sosialistpartiet MSZP) med å klatre over gjerdet for å komme inn i statskringkastingen MTVA.

Flest demonstranter skal ha vært ute søndag, anslagene lyder på 10.000 til 15.000 personer.

Det foreløpige dramatiske høydepunktet utspilte seg mandag. Da gikk demonstrantene til den ungarske statskringkastingen, som opposisjonen kaller Orbáns propagandakanal. Der krevde de å få sine krav formidlet. Det endte med at sikkerhetsvaktene kastet fire folkevalgte parlamentspolitikere ut fra bygningen på en så brutal måte at en av dem havnet på sykehus.

Med dette har Viktor Orbáns regime nådd et nytt autoritært nivå, skriver Visegrad Insight.

Bilder og video fra hendelsene gikk etterpå viralt:

MUST WATCH: This is what happens when an opposition MP tries to get air time on public media in Hungary. Akos Hadha … https://t.co/QbPlK93sTT

– Parallelle virkeligheter

Slik skildrer The New York Times situasjonen:

På innsiden av den ungarske statskringkastingen mandag ettermiddag ligger en folkevalgt fra opposisjonen på gulvet omgitt av sikkerhetsvakter. På utsiden forsøker et annet medlem av parlamentet å kjempe seg gjennom rekken av politifolk for å nå frem til ham.

Men på hovedkanalen til stats-TV handlet alt om duer: – Duekjøtt, sier fortellerstemmen i et program om hvor bra det er med dueoppdrett, – er svært ettertraktet i utlandet.

Under Ungarns ytre-høyre-statsminister Viktor Orbán har landet lenge vært et sted med parallelle virkeligheter.

... men demonstrasjonene får neppe konsekvenser

Årsaken til at opposisjonen krever å få kringkastet sine krav, er at de aller fleste mediene i Ungarn ikke formidler dem. Mediesituasjonen er den første av tre grunner til at Viktor Orbán trolig kan ta demonstrasjonene med ro:

 • De statlige nyhetsmediene er forlengst slått sammen og underlagt politisk kontroll. Nylig ble også nærmere 500 medier donert av sine eiere, alle Orbán-vennlige oligarker, og inkludert i en felles stiftelse. Disse mediene har stort sett valgt to strategier: Enten forteller de ingenting om protestene i Budapest, eller så stempler de dem som antikristne og styrt av den ungarsk-amerikanske milliardæren og finansmannen George Soros.
 • Viktor Orbán og partiet Fidesz fikk nesten 50 prosent av stemmene og mer enn to tredjedeler av plassene i parlamentet under valget i vår. Støtten i folket er dermed sterk og solid.
 • Det er for sent. Helt siden Orbán kom til makten i 2010, har han arbeidet systematisk for å bygge om staten, sentralisere makten og samle den i egne hender. Selv kaller han Ungarn et «illiberalt demokrati», andre kaller det semi-autoritært eller som kommentatoren i Vox: «myk fascisme». EU har så langt mislyktes i sine forsøk på å hindre Orbán i å gjennomføre sine planer.

– Orbán føler seg allmektig

EU startet i september en såkalt artikkel 7-prosedyre mot landet. Den kan ende i at Ungarn mister stemmeretten i EU. I begrunnelsen heter det blant annet at Ungarns behandling av mediene, domstolene og det akademiske livet utgjør en «systemtrussel» for EU.

Nylig ble Central European University presset ut av landet. Det etablerer seg nå i Wien.

Statsminister Viktor Orbán føler at ingen kan begrense makten hans, tror Peter Kreko i tenketanken Political Capital.

– Viktor Orbán føler seg allmektig, sier Peter Kreko i den ungarske tankesmien Political Capital til Bloomberg. – Han føler at ingenting, hverken på innsiden eller utsiden av Ungarn, kan begrense makten hans.

Den ungarske regjeringens pressetalsmann, Zoltán Kovács, hevder at demonstrasjonene er styrt av finansmannen George Soros.

– Gjør dere klare for et nytt slags demokrati, et demokrati født av en nøye organisert revolusjon via fjernkontroll. Revolusjonen utfolder seg gjennom protestledere fra en gruppe av de vanlige mistenkte, mange av dem har fått opplæring i utlandet og har tette bånd til Soros’ nettverk, skriver han i sin offisielle blogg.

– Opp til opposisjonen

Tirsdag var det stille i gatene.

«Det ser ut som om demonstrasjonene som startet for en uke siden i Budapest, er over, i alle fall akkurat nå», skriver bloggen Hungarian Spectrum.

«Nå er det opp til opposisjonspolitikerne å sikre at protestbevegelsen ikke taper momentum».

Csaba Toth fra tankesmien Republikon beskriver situasjonen slik til Financial Times: – Jeg tror det er begynnelsen på slutten for Orbán-regjeringen, men slutten er veldig langt unna.

Les mer om

 1. Ungarn
 2. Viktor Orbán