Verden

Tibet-aktivisti i Beijing: Dalai Lamas Norges-besøk har stor betydning

BEIJING (Aftenposten): - Besøket i Norge har stor betydning og viser at han blir tatt på alvor i landet der han mottok Nobels fredspris i 1989, mener Tibet-aktivist.

Den tibetanske aktivisten Dawa lever i skjul i Beijing. Han går med på å treffe Aftenposten i et skogholt utenfor byen. JØRGEN LOHNE

 • Jørgen Lohne
  Aftenpostens korrespondent i Asia

Norske politikere som ikke vil møte Dalai Lama, er neppe feige, snarere pragmatiske, mener den tibetanske aktivisten Dawa.

Mannen i slutten av 30-årene tør ikke oppgi sitt egentlige navn, og han ber om at vi ikke trykker opplysninger om for eksempel yrke som kan bidra til identifisering.

Som tibetaner bosatt i Beijing tar han en betydelig risiko ved å snakke med en utenlandsk journalist og har derfor avtalt å møte meg i et skogsområde i utkanten av hovedstaden.

— Jeg er under overvåking, sier Dawa og avslører at han er separatist: Han går inn for løsrivelse ikke bare av det som i dag er den kinesiske regionen Tibet, men også arealer i naboprovinser.

— Disse tibetanske områdene utgjør en naturlig enhet som bør bli et eget land, mener Dawa, som med en liten latter erkjenner at han forstår at kinesisk etterretning finner det nødvendig å følge med på hva en person med hans synspunkter foretar seg. Husransaking og politiavhør er han ikke ukjent med, forteller han med et skuldertrekk mens vi langsomt spaserer på skogstien.

Les også:

Les også

Brende svarer om Dalai Lama

Fredsprisens betydning

– Hvor viktig er det for tibetanerne at Dalai Lama om knapt to uker besøker Norge?

– Det har stor betydning og viser at han blir tatt på alvor i landet der han mottok Nobels fredspris i 1989. Prisen har i snart 25 år vært svært viktig for vår sak, ikke minst når det gjelder internasjonal anerkjennelse. Det er også oppmuntrende å kunne konstatere at Dalai Lama har solid støtte i befolkningen i Norge og andre vestlige land.

– Men dere som vil løsrive en fjerdedel av Kina og danne en ny stat, mener vel at Dalai Lamas program for indre selvstyre innenfor Tibet-regionens grenser er helt på sidelinjen?

– Nei, selv om det er intern uenighet om hans linje, kan Dalai Lama aldri bli stilt på sidelinjen. Tibets åndelige og religiøse leder er vårt viktigste håp. Han er også årsaken til at vår motstandskamp er mild og ikkevoldelig.

– Kinesiske myndigheter hevder at Dalai Lama og andre eksilledere oppfordrer unge tibetanere til selvmords-brenning?

– Dette er bare ondsinnet ryktespredning. De som velger å ofre seg selv på denne grufulle og smertefulle måten, handler på eget initiativ, i dyp fortvilelse over undertrykkelsen, mener Dawa. Den troende buddhisten hevder at han selv er sterk motstander av selvmords-brenningen og har gitt uttrykk for det offentlig.

Les også:

Les også

- Alvorlig feilsteg ikke å møte Dalai Lama

Sterkt press

– Ødelegger ikke dere separatister for Tibets sak? Ville det ikke være mulig å oppnå mer dersom tibetanerne kunne bli enige om å gå inn for indre selvstyre?

– Selv vil jeg aldri gi opp mitt standpunkt om løsrivelse. Men det er klart at det kan være rom for kompromisser dersom Beijing skulle vise forhandlingsvilje.

Aktivsten vil ikke vil sette seg til doms over norske politikeres tilbakeholdenhet i forbindelse med Dalai Lamas besøk. Det er et uttrykk for forståelig pragmatisme stilt overfor sterkt kinesisk press, mener han og vil ikke bruke ordet feighet.

– Hva er så din oppfordring til oss nordmenn før fredsprisvinneren kommer til Oslo 7. mai?

Aktivisten tenker seg om i flere minutter mens vi går i taushet mellom trærne. Så stanser han opp og sier: – Vær modige!

twitter.com/JorgenLohne

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  – Kjenner du disse to, statsminister Solberg?

 2. KRONIKK

  Kina er verdens største diktatur. Vi må unngå å bli et gissel for lederne i Beijing

 3. VERDEN

  Kilder: Liu Xiaobos kone på vei til Europa

 4. VERDEN

  Kinesiske myndigheter avviser all Liu-kritikk fra andre land – kaller fredspristildelingen «blasfemi»

 5. VERDEN

  Venner av Liu Xiaobo: Skuffet over den norske regjeringen

 6. VERDEN

  Når norske toppolitikere straks reiser til Kina, er de helt uenige om det er riktig å kritisere vertskapet