Verden

SOHR: Flere drept etter israelsk angrep mot iranske mål i Syria

Israel bekrefter å ha utført missilangrep mot det som skal ha vært iranske militære mål i Syria natt til torsdag. Angrepet var svar på raketter avfyrt mot israelske stillinger på Golanhøydene.

En israelsk stridsvogn i en stilling på Golanhøydene.
  • Tarjei Kramviken
  • Nina Selbo Torset
    Journalist
  • og NTB

Nå oppfordrer Frankrikes president Emmanuel Macron til nedtrapping i konfliktnivået mellom Israel og Iran. Macron vil også ta opp saken med Tysklands statsminister Angela Merkel. Også russiske myndigheter er bekymret for eskalering og tar til orde for tilbakeholdenhet fra alle parter.

Den israelske hæren (IDF) opplyste natt til torsdag at iranske styrker i Syria sendte rundt 20 raketter mot israelske militære stillinger på Golanhøydene. Ingen ble drept eller såret, ifølge IDF, og iranske styrker har ikke offentlig bekreftet at de står bak angrepene.

Utenfor Irans grenser er det Quds-styrken, Den iranske revolusjonsgardens ekspedisjonskorps, som blant annet fører krig i Syria og Irak. Den skal også stå bak Irans påståtte støtte til global terrorvirksomhet.

  • Du kan lese mer om Quds-styrken og Revolusjonsgarden i denne artikkelen: Irans elitekrigere driver business for milliarder

Talsperson for IDF, Jonathan Conricus, har på Twitter lagt ut et kart som viser 35 rammede mål fordelt over et stort område sørvest i Syria.

Ifølge Conricus var angrepet rettet mot blant annet lagre, etterretning og kjøretøy, i tillegg til området de mener de iranske rakettene ble avfyrt fra.

Russiske myndigheter opplyser at 28 israelske krigsfly var involvert i angrepet. Israel skal ha fyrt av tilsammen 70 missiler. Halvparten ble skutt ned, ifølge Russland.

– 28 israelske fly av typen F-15 og F-16 ble brukt i angrepet, og det ble skutt rundt 60 luft-til-bakke-missiler mot ulike deler av Syria. Israel skjøt også opp over ti taktiske bakke-til-bakke-missiler, heter det i en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet torsdag, videreformidlet av nyhetsbyrået Interfax.

Luftvernsystemet Iron Dome kan skyte ut raketter som avskjærer og uskadeliggjør andre raketter. Her er en missilutskytingsrampe fotografert på Golanhøydene onsdag.

SOHR: Minst 23 drept

Minst 23 syriske og utenlandske soldater ble drept i de israelske angrepene i Syria, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Fem av de drepte soldatene var syrere og 18 var allierte med Syria, ifølge SOHR.

Syriske myndigheter har ikke oppgitt noen tapstall. Det har heller ikke Iran gjort.

Spent situasjon

Golanhøydene er et omstridt område på grensen mellom Israel og Syria. Området ble okkupert av Israel fra Syria i 1967 og annektert i 1981.

I Syria er Iran alliert med president Bashar al-Assads regime. Iran har også tette bånd til den libanesiske Hizbollah-militsen. Også den opererer i Syria.

Flere medier har i det siste skrevet at Israel har stålsatt seg for et rakettangrep som svar på angrep mot iranske mål i Syria i april. Israelske styrker er satt i høy beredskap, og forsterkninger er satt inn i området, ifølge NTB.

Israel er overbevist om at Iran vil gjengjelde luftangrep 9. april mot flybasen T4. Syv iranske militærrådgivere og medlemmer av revolusjonsgarden ble drept.

Les mer om

  1. Syriakrigen
  2. Israel