Verden

Trump innfører straffetoll mot EU. Unionen kan svare med toll på jeans, motorsykler og peanøttsmør.

BRUSSEL (Aftenposten): USA har forsøkt å presse EU til forhandlingsbordet, men tilbakemeldingen har vært klar: – Vi forhandler ikke med en pistol mot hodet.

8. mars kunngjorde USAs president Donald Trump den nye tollen. EU fikk unntak, men det utløper ved midnatt.
 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

Et allerede anstrengt transatlantisk samarbeid er akkurat blitt enda vanskeligere, og nå øker frykten for en full handelskrig mellom USA og EU.

Da Donald Trump i mars vedtok å innføre straffetoll på stål og aluminium, fikk EU – i motsetning til Norge – et midlertidig unntak. Det utløper ved midnatt amerikansk tid.

EU og USA har hatt intense og løpende samtaler, men de har ikke ført frem.

Torsdag kunngjorde USA at unntaket ikke forlenges, og at de innfører ekstratoll på stål og aluminium fra EU fra 1. juni. Det samme gjelder for Canada og Mexico som også hadde fått toll-unntak frem til nå.

– Dette er ren og skjær proteksjonisme, uttaler EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker etter kunngjøringen fra USA.

EUs handelskommissær Cecilia Malmström kaller det «en dårlig dag for verdenshandelen».

– Dette er ikke måten vi driver business på, særlig ikke mellom gamle partnere, venner og allierte, sier hun.

Manfred Weber, lederen for sentrum-høyre-grupperingen i EU-parlamentet, mener avgjørelsen må bli en vekker for europeere.

– Med et USA som stenger seg inne, må vi være brobyggere og pålitelige partnere for resten av verden, skriver Weber på Twitter.

EU vil svare med olabukse-toll

EU har hele tiden ment at tollen er ulovlig, og har krevd at USA gir unionen et ubetinget permanent unntak. USA har på sin side forsøkt å bruke trusselen om straffetoll til å presse EU til forhandlingsbordet.

Trump-administrasjonen har lokket EU med at dersom de går med på en bredere liberalisering av handelen med USA, for eksempel ved å kutte biltollen, kan de få et unntak fra straffetollen.

Dette har forarget EUs ledere.

– Vi kan i prinsippet snakke om hva som helst med et land som respekterer WTOs regler. Men vi vil ikke snakke om noe som helst med en pistol mot hodet, uttalte Frankrikes president Emmanuel Macron i mars.

Etter USAs kunngjøring torsdag varsler EU-kommisjonen at den vil slå tilbake. De har gjort klar en liste med importprodukter fra USA som de kan innføre toll på. Den inneholder blant annet sigaretter, bourbon, Harley-Davidson motorsykler, jeans, peanøttsmør, tranebær og appelsinjus.

Samlet har importen som omfattes av listen en verdi på 7,1 milliarder dollar, ifølge Politico.

– USA gir oss ikke noe annet valg. Vi vil forsvare unionens interesser, helt i tråd med internasjonale handelslover, sier Juncker.

 • Les også: Oppslutningen om EU stiger til det høyeste nivået på et kvart århundre

USA: EU bør gjøre som Kina

USAs handelsminister Wilbur Ross kritiserte EU for ikke å ville forhandle da han besøkte OECDs årlige forum i Paris onsdag.

– Det er ikke sånn at du ikke kan snakke fordi det er innført toll, sa han ifølge Financial Times.

Han trakk frem de pågående forhandlingene med Kina som eksempel.

– De betaler tollen som ble innført i mars, og de har ikke brukt dette som en unnskyldning for ikke å snakke. Det er bare EU som insisterer på at vi ikke kan forhandle hvis det er toll, sa han.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire og USAs handelsminister Wilbur Ross møttes i Paris onsdag, men fant ingen løsning på den betente konflikten mellom EU og USA.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire kontrer med at «ansvaret fullt og helt ligger hos amerikanske myndigheter».

– Det er opp til dem om de vil starte en handelskrig med sine nærmeste partnere, sier Le Maire.

EU håpet på kvote

I Brussel hadde mange lenge innsett at sannsynligheten for å få et permanent unntak fra USAs toll var liten, de siste ukene har det vært snakket om at Trump-administrasjonen kunne velge en mellomløsning med tollfrie kvoter.

Men til slutt innførte Trump-administrasjonen altså full toll slik de har gjort overfor mange land i resten av verden.

I likhet med EU-landene reagerer Canadas utenriksminister Chrystia Freeland på at USA bruker nasjonal sikkerhet som begrunnelse for å heve tollsatsene.

– Oppriktig talt mener vi at det er absurd at vi på noen som helst måte blir sett på som en nasjonal sikkerhetstrussel mot USA, uttalte hun onsdag, ifølge Politico.

Søreide: - Forfølger saken i alle kanaler

Også Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide setter spørsmålstegn ved USAs begrunnelse for tollen og mener den svekker landets troverdighet.

– Jeg er bekymret over at USA nå trapper ytterligere opp proteksjonistiske tiltak i handelspolitikken, sier Søreide til NTB.

Det er ingen avklaringer hva gjelder Norge, tilføyer utenriksministeren.

– Vi fortsetter å forfølge saken i alle kanaler, og jobber også tett opp mot EU for å unngå at Norge rammes av eventuelle beskyttelsestiltak EU innfører for å beskytte det europeiske markedet, sier Søreide.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Brokollapsen 200 kilometer unna isolerer bygda. Nå må de få ny vei.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5