Verden

Slik kan Donald Trump bli president

Seks eksperter forteller hvordan Donald Trump kan bli valgt til USAs president i november.

Donald Trump sammen med sin familie til venstre datteren Ivanka, sviherdatter Lara Yunaska og kona Melania under feiringen av valgseiren og at Ted Cruz er ute av valgkampen.
  • Lorns Bjerkan
  • Steinar Dyrnes
    Journalist
  • Alf Ole Ask
    Journalist

Her kan du høre artikkelen opplest:

Donald Trump nærmer seg Hillary Clinton på meningsmålingene. På gjennomsnittet av målingene for april ligger Clinton foran med 6,5 prosentpoeng. Forskjellen er halvert på en måned.

Trump nær sikret nominasjonen etter storeslem i Indiana:

Les også

Ted Cruz trekker seg som presidentkandidat

I begynnelsen av april sa 63 prosent av velgerne at de aldri kunne stemt på Trump. 31 prosent av republikanere sier de ikke vil stemme på ham.

I den siste måneden har Trump nærmet seg Clinton på gjennomsnittet av de nasjonale målingene i USA. Men valg i USA avgjøres ikke på nasjonalt plan, men i delstatene. Og Trump har nå feid sine republikanske utfordrere av banen.

— Trumps tilhengere ønsker en leder som er veldig ulik den type leder som andre velgere tiltrekkes av, forklarer Douglas Schwartz, som leder Quinnipiac Universitys meningsmålinger.

SISTE: I kveld ga også John Kasich opp kampen mot Donald Trump.

Se deler av Trumps seierstale natt til onsdag her:

Hva må til for at han vinner?

Det er langt frem til valget i januar, men hva skal til for at Donald Trump slår Hillary Clinton i november?

— Trump vinner ikke presidentvalget bare med støtte fra sinte og frustrerte velgere, han må bygge en bredere koalisjon. Det forutsetter en mer inkluderende politikk og ikke minst en mer forsonende stil, sier forsker Svein Melbye ved Institutt for forsvarsstudier.

Han mener at med en god valgkamp kan Trump vinne oppslutning for sin populisme og vinne over Hillary, som oppfattes som etablissementets kandidat.

Cruz hadde en skikkelig dårlig avslutning på presidentkampanjen sin i Indiana.

Les også

Trump-tilhengere mobbet Ted Cruz og kalte ham "fiskemonster" dagen før nominasjonsvalget.

Skandaler kan felle Clinton

Førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes høyskole sier Hillary Clinton ikke burde tape dette valget, men at det kan skje om hun blir anklaget for en forbrytelse av FBI (i forbindelse med epost-skandalen), eller at en lignende skandale senker henne. Hennes svakeste punkt er tillit og integritet – et flertall av velgerne sier de ikke helt stoler på henne – så det er nok her Trump kommer til å sette inn støtet.

Meningsmålinger i USA viser at et klart flertall mener at hun må hoppe av valgkampen om hun blir siktet.

Amerikanske verdier under angrep

Douglas Schwartz viser til at republikanske velgere generelt, og de som sier de skal stemme Trump spesielt, føler at deres livsførsel og landets verdier er under angrep.

På Quinnipiacs målinger kommer folks misnøye tydelig frem. De har testet en rekke utsagn. For eksempel er det 57 prosent av velgerne som er helt eller delvis enig i at «Amerika har tapt sin identitet.» 79 prosent av de republikanske velgerne mener dette.

Det er 62 prosent av alle velgere som sier de er enig i at «tro og verdier er under angrep.» 85 prosent av republikanerne, 40 prosent av demokratene og hele 98 prosent av dem som sier de støtter Trump, er enig i dette.

Kampen om de unge

— Mye avhenger av hvilken av kandidatene som lykkes med å vinne ungdom under 30 år. Hillary har vært sårbar der mot Sanders, og Trump vil prøve å utnytte dette. Trump er nødt til å begrense tapet blant gifte kvinner i vippestatene og mobilisere mange menn, forklarer Alf Tomas Tønnessen ved Høyskolen i Volda.

Få republikanere til urnene

USA-ekspert Jan Arild Snoen sier at om Trump skal klare å tette gapet på det halve året, har han to utfordringer. Han må samle eget parti. Nå sier mange republikanske velgere at de ikke vil stemme nå i november. Trump vil sikkert få mobilisert en del av disse, men slik det ser ut nå vil mange bli sittende hjemme. Den andre utfordringen er at han skårer dårlig blant uavhengige velgere, som han er nødt til å få til å stemme på seg.

Jennifer Leigh Bailey, professor i statsvitenskap ved NTNU, sier det er vanskelig å si hva Trump bør gjøre.

— Vanligvis ville man si at han burde bevege seg mot midten, men det kan føre til at folk som var med til å begynne med, mister gnisten. Derfor vil han ikke flytte seg eller være mer presidentaktig. Han kommer til å oppføre som han har gjort. Hillary vil fortsette å rekke ut hånden, prøve å samle partiet og få folk til å stemme på henne, samtidig som det vil handle om å få folk til ikke å stemme på Trump.

Angrep hjelper Trump

Tønnessen peker på at Trump er veldig flink til å selge sitt eget budskap.

Et annet trekk ved valget er at de mange, harde angrepene på Trump faktisk har økt hans sympati ute hos velgerne. Da paven angrep Trump for ikke å være en god kristen, økte hans oppslutning blant katolikker, viste en meningsmåling som IPSOS har gjort for Reuters. Før paven kom med utsagnet hadde han støtte blant 38 prosent av katolikkene. Etterpå økte støtten til 50 prosent. Målingen er gjort blant katolikker som regner seg som aktive kirkegjengere i USA.

Clinton favoritt, men ...

Men hvem flytter så inn i Det hvite hus i januar 2017?

— Det er vanskelig å si, mener Tønnessen som tror Clinton kan være sårbar i Midtvesten.

Melbye mener tyngdeloven i amerikansk politikk tilsier Clinton-seier.

— Men dette valget bryter alle lover. Fortsetter det, så blir Trump president, legger han til.

— Alle analytikere har jo tatt feil hittil, så da kan vi vel fortsett å ta feil sammen: Clinton, sier Restad.

Snoen mener Clinton er en favoritt, men at hennes seier langt fra er sikker.

Bailey oppsummerer det slik:

— Jeg tror det blir Hillary, men det er vanskelig å si.

Les vår kommentator Frank Rossavik reaksjon på at Cruz trakk seg:

Les også

Kan Trump bølle seg helt til Det hvite hus? 

  • **Det republikanske partiet er rammet av kaos etter at outsideren Trump kuppet kandidaturet.
Les også

Les mer om hvordan flere ledende republikanere aldri kunne tenke seg å bli Trumps visepresident

.**
Sanders har hatt enorm betydning i valgkampen på demokratenes side:

Les også

Hillary Clintons store hodepine: 8,9 millioner Bernie Sanders-tilhengere