Dystert budskap fra patriarken: - Verden går rett til helvete

Patriark Kirill gir 150 millioner russiskortodokse troende en dyster start på historisk påskefeiring.

tae068fb_doc6pi1lqnx7wgm6km6d0d.jpg
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen

— Jeg vet ikke hvordan dette vil bli oppfattet, men som prest må jeg være ærlig om hva jeg tenker, sier patriark Kirill av Moskva og Russland. Han er den øverste lederen for den russiskortodokse kirken og en av de mektigste menneskene i Russland etter president Vladimir Putin.

Uttalelsen kom i et langt intervju som ble vist på den russiske TV-stasjonen NTV søndag 1. mai.

— Verden går rett til helvete, sa Kirill.

Søndag innledet 300 millioner ortodokse kristne feiring av sine største og viktigste høytid, nemlig påsken.

Kirills påskebudskap vil være viktig for flere millioner russere som i påsken strømmer til kirkene.

Er sikker på at Vesten rakner først

taafdfdb_doc6pi1ohp2y051iutd2d0f.jpg

Kirill begrunnet sin uttalelse ved å vise til "farene som truer den moderne sivilisasjonen":— Hvis du ødelegger det moralske fundamentet til en person, ødelegger hans indre liv, så stopper mennesket å være et menneske, sa patriarken. Han viste spesielt til situasjonen i Europa.

Sammen med Putin står Kirill sentralt i å utvikle en ny russisk statsbærende ideologi, som skal erstatte kommunismen og 90-årenes kaotiske liberale demokrati.

Patriarken er langt fra den eneste som mener dette. Innen den ortodokse kirken er det mange som ser på Europas nyere utvikling, humanisme og "dyrking av mennesket" som en av de største katastrofene i menneskets historie.

Aftenpostens korrespondent trodde ikke sine egne hører:

Les også

Her synger over tusen russere på gammelnorsk midt i Moskva

Den "ugudelige vestlige verden"

Mange russere, som i stor grad bygger sitt virkelighetsbilde på nyhetene de får servert fra de statskontrollerte TV-kanalene, vil si seg enig med patriarken om at det går til helvete.

Nesten hver dag viser nyhetssendingene repriser av bilder av terrorangrepene i Paris og Brussel, eller fra voldelige demonstrasjoner.

Russere som stoler på TV, tror at de er heldige som lever i Russland.

De er mer sikkert å leve i Sibir enn Paris eller Brussel, sa Putin under sitt årlige TV-show for to uker siden.

Hvem vinner kampen om verdenrommet:

Les også

Her åpner Putin "en ny dør til kosmos". Det kostet veldig dyrt. 

De homofile et symptom på apokalypsen

tae06c10_doc6pi1lqkzo1khbjlg8r3.jpg

Et av de viktigste argumentene ifølge den russiskortodokse kirken for at Europa er oppløsning, er at homofiles rettigheter – samt strømmen av muslimske migranter.— Hvis det moralske og verdimessige grunnlaget for livet i Europa blir endret, hva vil det føre til for den europeiske sivilisasjonen? Samtidig kommer strømmen av flyktninger som har en fremmed religion og kultur. Utfordringen er enorm, sa Kirill.

Patriarken har i flere år manet til kamp mot homoseksuelles rettigheter.

— Dette er et veldig farlig apokalyptisk symptom, og vi må gjøre alt vi kan for sikre at synd aldri blir godtatt i Russland gjennom lover, sa Kirill allerede i 2013.

I januar forklarte han også fremveksten av IS som forståelse fordi homoseksuelle har fått for store rettigheter i Vesten.

Denne videoen om to trofaste venner i Moskva er sett av over 120.000 Aftenposten-følgere:

Les også

Førerhunden mistet synet, da måtte blinde Igor vise vei

Du hellige WiFi. Her skal internett renses for homofili:

Les også

- Vi sletter alt som bringer ondskap til folket

Påskeoffensiv mot abort

tadbc8a9_doc6pi1maqmnmq19tvczd0d.jpg

Etter at kirken fikk innført nye lover som skal stoppe "homofil propaganda", er påskens store kampsak å forby abort.Den russiskortodokse kirken har som mål å samle inn en million underskrifter som støtter et forbud mot abort.

Kirken har opprettet 29 krisesentre for mødre, hvor kvinner kan bo gratis de første månedene etter fødselen – og overlate barnet til kirkens barnehjem når de vil.

— Jeg sier til prestene at de skal fortelle kvinnene at vi kan ta imot barna, men at de fortsatt er moren. De kan komme når som helst og hente barnet tilbake, sa Kirill i påskeintervjuet.

Russland har en av de høyeste abortratene i verden, samtidig som landet risikerer et kraftig fall i befolkningstallet.

Det hele begynte med en krangel på nettet:

Les også

«Gud er død!», skrev Viktor. Nå kan han få ett års straffarbeid.

Hvorfor kommer ortodoks påske først nå?

Både ortodokse, katolikker og ortodokse er enige om at påsken, som markerer Jesus lidelse, død og oppstandelse, alltid skal komme på første søndag etter fullmåne etter vårjevndøgn.

Den ortodokse kirken baserer seg imidlertid på den gamle, julianske kalenderen, som er mer unøyaktig og ligger 13 dager etter den gregorianske kalenderen.

Dessuten har den ortodokse kirken holdt fast ved den gamlekristne tradisjonen med at påsken må finne sted etter den jødiske påsken for å være i samsvar med bibelen.

Neste år vil påsken komme på samme tid for de ulike kristne trossamfunnene.

En søndag i Sibir gikk presten amok. Det skulle han ikke ha gjort:

Les også

Presten prylte mannen på åpen gate. I Russland blir kirken mektigere for hver dag

Historisk patriark

taafd944_doc6pi1ohalynpkj0sid0d.jpg

Patriark Kirill ble historisk da han møtte pave Frans på Cuba, det første møte mellom lederne for Vest— og Østkirken på nesten tusen år.Sammenlignet med flere av de mer radikale gruppene innen den russiskortodokse kirken, er Kirill relativt moderat.

På julaften sparket han sin informasjonssjef Vsevolod Chaplin, som anklaget Russlands politiske ledere for å være "umoralske" og ødeleggende for landets fremtid.

Den russiskortodokse kirken er i kraftig fremmarsj i Russland. Antallet russere som sier de anser seg som troende, har økt fra 30 til 72 prosent.

— Vi har en ny flokk, og takket ære Guds nåde tror jeg at ansiktet til den russiskortodokse kirken nå blir fornyet, sa Kirill i TV-intervjuet.

Fasten slutter 30. april for ortodokse troende i år. Tre av fire russere sier imidlertid at de ikke praktiserer noen form for faste, ifølge en undersøkelse gjort av Levada-senteret, skriver Interfax.

Den vanligste påskefeiringen for russere er:

  • Å dekorere påskeegg (66 %).
  • Bake eller lage påskekake (64 %).
  • Besøke kirkegård (24 %).
  • Gå i gudstjeneste (6 %).