Zimbabwes nye leder takker for hjelpen: Kuppmakere blir ministre

President Emmerson Mnangagwas ministerliste vil bli oppfattet som om de militære nå får sin belønning for å ha banet vei for Mugabes etterfølger.

Emmerson Mnangagwa har lagt frem sin ministerliste en ukes tid etter at han ble tatt i ed som Zimbabwes 2. president.

Det mener den zimbabwiske analytikeren og tidligere regjeringsrådgiveren Alex Magaisa, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Store forventninger

Zimbabwere feiret for knappe to uker siden at landets diktator Robert Mugabe omsider erklærte at han gikk av.

De militære har gitt oss en ny sjanse, var en utbredt oppfatning. Forventningene om endringer var stor. Og den nye presidenten, Emmerson Mnangagwa, har lovet reelt demokrati, økonomisk vekst og arbeidsplasser.

75-åringen med tilnavnet «krokodillen» var en av Mugabes nære medarbeidere inntil han i år falt i unåde.

Militære og gamle Mugabe-lojalister

Det vil ikke være overraskende om gleden og optimismen blir noe mer dempet etter at den nye presidenten nå har lagt frem sin ministerliste.

Ny utenriksminister: Sibusiso Moyo.

Generalmajor Sibusiso Moyo er utnevnt til utenriksminister. Det var han som natt til onsdag 15. november erklærte at de militære hadde grepet inn og fratatt Mugabe makten.

Sjefen for luftforsvaret, marskalk Perence Shiri, skal lede landbruksministeriet med ansvar for blant annet jordbruksreformer. Shiri er en mann mange zimbabwere frykter, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Landbruksminister: Perence Shiri, som her gjør seg klar til å håndhilse på Robert Mugabe.

Han var nemlig tidligere sjef for hærens 5. brigade, som spilte en sentral rolle i massakrene i området Matabeleland i 1983. Det er anslått at disse Nord-Korea-utdannede elitesoldatene drepte cirka 20.000 mennesker. Mnangagwa var selv Mugabes sikkerhetsminister på 1980-tallet, men benekter skyld i massakrene.

Patrick Chinamasa får den nye presidentens tillit som finansminister. Her er Chinamasa fotografert da han la frem statsbudsjettet for 2017 på vegne av Robert Mugabes regjering. Han har tidligere også vært justisminister.

Analytikere mener at presidenten kan ha lagt mer vekt på lojalitet enn dyktighet ved å gi oppdraget med å få orden på landets gjennomkorrupte og vanskjøttede økonomi til Patrick Chinamasa. Han var finansminister fra 2013 til han tidligere i år fikk en annen post i Mugabes regjering.

Økonomien stagnerte mens Chinamasa var finansminister. Mangelen på eksport knuste det finansielle systemet.

Mange zimbabwere holder Chinamasa medansvarlig for vanstyret som har gjort landets valuta verdiløs og brakt arbeidsløsheten opp mot 90 prosent.

Informasjonsminister Chris Mutsvangwa.

Krigsveteran informasjonsminister

Landets nye informasjonsminister er Chris Mutsvangwa, leder for den mektige organisasjonen av veteraner fra frigjøringskampen som i 1980 gjorde Zimbabwe til en selvstendig stat med Mugabe som statsminister. Det var Mutsvangwa som oppfordret til massedemonstrasjonene mot sin tidligere nære allierte Mugabe. Folk fylte gatene i hovedstaden Harare og andre byer lørdag 18. november. Intensiteten i protestene bidro til å gi de militæres de facto kupp et preg av legitimitet.

Ingen fra opposisjonen

Til tross for erklæringer om at han vil være hele folkets president: Mnangagwa har ikke inkludert politikere fra opposisjonen i sitt nye regjeringskollegium av militære ledere og lojale medlemmer av regjeringspartiet ZANU -PF.

Aviseieren Trevor Ncube sier at regjeringens sammensetning er «svært skuffende».

Skuffet: Opposisjonspolitikeren Tendai Biti mener zimbabwerne er blitt holdt for narr.

Regimekritikeren Tendai Biti mener zimbabwerne har latt seg narre:

– Inntil nå har vi valgt å se positivt på kuppet. Det gjorde vi i ekte, kanskje naiv tro. Vi ønsket så sterkt forandring, fred og stabilitet i vårt land. Hvor feil vi tok!

twitter.com/JorgenLohne

jl@ap.no