Verden

Brasils president nærmer seg riksrett

Partiet til Brasils president Dilma Rousseff erkjenner nederlag etter at et stort flertall i underhuset har stemt for at hun skal stilles for riksrett.

Demonstranter feirer på Copacabana etter at det ble kjent at et flertall i underhuset stemte for at Brasils president Dilma Rousseff skal stilles for riksrett. Saken skal nå behandles av senatet. Foto: (AP Photo/ Silvia Izquierdo

 • Frode Sætran

tb0ff8b5_doc6pccfd05hdy1afwfwzy.jpg Foto: AP Photo/Joedson Alves

tb0ffa65_doc6pccev5j9ieij0fed0g.jpg Foto: REUTERS/Rodrigo Paiva

tb0ff88b_doc6pcceue3vv4qoq47zy.jpg Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo

tb0ff8e9_doc6pcceujxn8oaxktgd0d.jpg

Det kan gå mot en riksrettssak mot Brasils president Dilma Rousseff etter nederlaget i underhuset. Foto: Uslei Marcelino / Reuters / NTB scanpix.

tb0fbff3Kongressmedlemmer havnet i håndgemeng før søndagens avstemning i underhuset i Brasils nasjonalforsamling. Foto: Nilson Bastia / Reuters / NTB scanpix

Et stort flertall i underhuset i Brasils nasjonalforsamling har stemt for at landets president Dilma Rousseff kan stilles for riksrett.

President Dilma Rousseff taper stadig oppslutning både i folket og i nasjonalforsamlingen. Foto: UESLEI MARCELINO

Les også:

Les også

Brasils parlament stemmer idag over riksrett mot presidenten

Rousseffs motstandere klarte å samle de nødvendige 342 stemmene – tilsvarende to tredeler – for at saken blir sendt videre til senatet for endelig behandling.

Det var høy temperatur i forkant av den viktige avstemningen. Etterhvert som flere og flere av representantene i underhuset ga sine stemmer, ble det klart at saken vil gå videre til senatet. Da 400 stemmer var avgitt, erkjente Rousseffs arbeiderparti nederlag. Da hadde 297 stemt for riksrett, mens 103 stemte mot eller avsto fra å stemme.

– Kuppmakerne har vunnet her i underhuset, sa Jose Guimaraes, som er arbeiderpartiets leder i kammeret.

Stemningen var bedre blant opposisjonspolitikerne som feiret seieren med å fyre av konfetti, synge og juble.

OPT_taef25c5_doc6ovwasni068vs5gj10c-zIqE3Dr4Lc.jpg Foto: Andre Penner

Les også:

Les også

Ett skritt nærmere riksrett for utskjelte Rousseff

Krigen ikke over

Saken går nå videre til senatet, hvor den trolig vil bli behandlet i begynnelsen av mai.

– Presidentens regjering vedkjenner dette midlertidige nederlaget, men det betyr ikke at krigen er over. Kampen vil fortsette i gatene og i senatet, sa Guimaraes.

Dersom senatet også går inn for å støtte en riksrettssak, vil Rousseff bli suspendert fra posten som statsminister og erstattet av visepresident Michel Temer i påvente av rettssaken. Temer vil bli sittende som president frem til Rousseffs periode går ut i 2018 dersom hun blir kjent skyldig.

 • I denne ukens Verden-podkast forsøker Kirkens Nødhjelps koordinator i Brasil Arne Dale, kommentator Helene Skjeggestad og utenriksjournalist Alf Ole Ask — som nylig var i Brasil - å forklare hvorfor alt går så galt i OL-landet Brasil. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

Rousseffs stabssjef Jaques Wagne sa etter avstemningen i underhuset at han er sikker på at saken vil bli avvist i senatet. Dette er imidlertid stikk i strid med synet til de fleste analytikerne, som tror senatet vil kaste Rousseff ut for godt.

Brasil er også hardt rammet av zika-viruset:

Les også

I OL-byen Rio de Janeiro jakter gravide kvinner på effektivt myggmiddel

Ampert

Det var amper stemning i underhuset under søndagens avstemning. Møtet startet med at folkevalgte fra begge leire kom med tilrop, og motstandere som dyttet hverandre på vei inn i salen. Deretter havnet flere representanter i basketak foran talerstolen.

OPT_tb06f657_doc6p3qrzwe0zt10vafb100-R2O5HBKf1q.jpg Foto: ADRIANO MACHADO

Les også

Korrupsjonskrise lammer Brasil

Søndagens avstemning setter strek for flere dagers debatt blant de folkevalgte. Rousseff er blitt upopulær som følge av anklager om økonomiske misligheter i budsjettsaker og mistanke om innblanding i Petrobras-korrupsjonsskandalen.

Mange av de folkevalgte som stemte søndag er selv blitt tiltalt for korrupsjon. Ifølge organisasjonen Congresso en Foco er mer enn 300 av representantene, det vil si over halvparten av underhuset, under etterforskning for korrupsjon, bedrageri eller valgfusk.

Aftenpostens kommentator Helene Skjeggestad:

 1. Les også

  Dilma Rousseff har vært en elendig president for Brasil

 2. Les også

  Statoil mener Brasil vil komme styrket ut av olje-korrupsjonssak

 3. Les også

  For Brasils økonomi er OL-festen over

Relevante artikler

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Tillitskrise i Brasil

 2. SPORT

  Riksrettiltalt Brasil-president boikotter OL-åpningen

 3. VERDEN

  Temer slapp unna korrupsjonstiltale

 4. VERDEN

  Brasils første kvinnelige president avsatt. Nå har hennes erkerival tatt over.

 5. ØKONOMI

  Kriserammet Brasil åpner indrefileten for utlendinger. Det kan bli en gavepakke til Statoil.

 6. VERDEN

  Brasils korrupsjonsanklagede president risikerer rettssak