Få oversikt: Dette er spionsaken i Moskva

Den tidligere grenseinspektøren Frode Berg (62) står sentralt i en historisk spionsak der russisk etterretning mener norsk etterretning betalte for informasjon om Russlands atomubåter.

Noen meter fra inngangen til hotell Metropol i Moskva ble Frode Berg tirsdag 5. desember 2017 pågrepet av FSB-mannskaper og anklaget for spionasje. Nå hevder Bergs advokat at Berg ble ført bak lyset av to nordmenn. Han mener de enten kan ha jobbet for FSB eller for utenlandsk etterretning.

Berg ble pågrepet utenfor Hotel Metropol i Moskva om kvelden 5. desember 2017. Da hadde han med seg to konvolutter og 3000 euro i kontanter. Han reiste alene og hadde returbillett 6. desember.

Den russiske etterretningstjenesten FSB mener Berg var i Moskva på oppdrag for norsk etterretning, og at pengene skulle brukes til å betale for opplysninger om russiske atomubåter. Disse omtales som den viktigste delen av Russlands militære kapasitet og har militær slagkraft nok til å utradere hele landsdeler.

De viktigste ubåtbasene ligger i området rundt Kolahalvøya i Nordvest-Russland, en region Frode Berg kjenner godt etter 25 år som grenseinspektør i de norsk-russiske grenseområdene i Øst-Finnmark. Han har tidligere opplyst at han har reist til Russland siden 1991.

En russisk ubåt i Nordflåten under øvelse ved Kola. Bildet er hentet fra det russiske forsvarsdepartementets mediearkiv. Russerne har rundt et dusin ubåter som er utstyrt for å kunne skyte ut missiler med kjernefysiske stridshoder. Informasjon om disse er av stor interesse for vestlig etterretning.

Sa først han skulle besøke venner

Berg sitter varetektsfengslet i Lefortovo-fengselet i Moskva. Han risikerer 10–20 års fengsel.

Ikke siden spionsaken mot amerikanske Edmond Pope i 2000 er en statsborger fra Vest-Europa blitt pågrepet, siktet og fengslet for spionasje i Russland. Pope ble benådet, blant annet av helsehensyn, etter åtte måneder i russisk fengsel.

I slutten av desember sa Bergs russiske advokat at «norske venner» hadde bedt 62-åringen om å ta med seg to konvolutter og 3000 euro.

En fortvilet Frode Berg fotografert under et rettsmøte i Moskva i januar. Til venstre Bergs russiske forsvarer Ilja Novikov.

Under et rettsmøte i februar sa Berg at han var beskyldt for noe han ikke hadde gjort. Han sa at han var i Moskva for å besøke venner og handle julegaver. Samtidig sa den tydelig fortvilte 62-åringen at han «følte seg forferdelig misbrukt».

Søndag 22. april tok saken en dramatisk vending da Berg, gjennom sine russiske forsvarere, sa at han var kurér for den norske etterretningstjenesten, og at han skulle overlevere penger i Moskva.

Norske myndigheter vil ikke kommentere mulig E-innblanding

Norske myndigheter har konsekvent omtalt saken som «en konsulærsak» og vil ikke kommentere hvorvidt etterretningstjenesten er innblandet.

Den pensjonerte offiseren Ola Kaldager har i ti år ledet den topphemmelige etterretningsgruppen E14. Om Bergs historie er korrekt, er denne saken «noe av det mest amatørmessige jeg har hørt om i etterretningsverdenen», sier han.

Pågripelsen av Berg og måten saken er blitt håndtert på av norske myndigheter, har ført til sterke reaksjoner i lokalmiljøet i Sør-Varanger, der Berg er bosatt. Frode Bergs kone har sagt at E-tjenesten «bør skamme seg», mens ordføreren har gitt uttrykk for bekymring for måten norske sikkerhetstjenester har opptrått på i regionen.

Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger ved siden av Frode Bergs bilde på en norsk grensestolpe i Kirkenes.

Flere hundre mennesker gikk i desember i fakkeltog i Kirkenes for å støtte Berg, og ordføreren ba Regjeringen om å ta saken opp med russiske myndigheter på høyeste nivå. I slutten av april mente flere stortingspolitikere at norske myndigheter måtte ta ansvar og stille opp for Berg.

Hvordan saken kan løses, er foreløpig uklart, men en NUPI-forsker har pekt på en muligheten for en utveksling der Berg byttes mot fengslede eller anholdte russiske agenter i andre vestlige land. Dette er en løsning som er brukt flere ganger før, men den forutsetter at allierte er villig til å bytte bort noen som russerne er interessert i.

En tidligere FSB-sjef Aftenposten har snakket med peker på at arrestasjonen kan brukes av russiske myndigheter til å legge diplomatisk press på Norge i saker russerne anser som viktige.