Verden

Dette får skottene ut av sitt nei

EDINBURGH (Aftenposten): På selvstendighetsforkjempernes gråeste dag, er det likevel lys i horisonten. Nå begynner den virkelige tautrekkingen for å komme skottene i møte.

Utenfor det skotske parlamentet var det grått og trist dagen derpå, men skottene kan likevel få mye å juble for i tiden fremover. HELLE SKJERVOLD

 • Helle Skjervold

— Nå satser jeg på at Cameron holder hva han lover, sier søppeltømmer Steven Madden, mens han fisker opp klissvåte ja-plakater og ølbokser fra fontenen utenfor Holyrood.

Plassen utenfor det skotske parlamentet har de siste dagene vært fylt av selvsikre, energiske og fargesterke uavhengighetsforkjempere, men i dag ryddet søppeltømmer Madden restene av selvstendighetsfesten fra den folketomme plassen. Nå begynner den nye politiske hverdagen i Holyrood.

Statsminister David Cameron var lynraskt på banen fredag morgen, allerede før de siste stemmene var talt opp, og lovet at nå skulle det bli mer makt til det skotske parlamentet.

For selv skuffede ja-velgere som i går hastet gjennom Edinburgh på vei til jobb regnet, er enige om at Skottland aldri ville bli det samme igjen.

Les også:

Les også

Lettelse i Brussel - men Europas separatister gir ikke opp

Reformer på vei

For skottenes ”nei” markerer startskuddet for forhandlinger om en hel rekke nye fullmakter, som de store rikspartiene har lovet dem som gulrot for å bli.

— Jeg tror egentlig Skottland har fått den best tenkelige løsningen på dette. Nå får skottene mer makt til å drive den politikken de ønsker, men uten all usikkerheten uavhengighet medfører på kjøpet, sier økonom Jeremy Downton (23), like etter at det skotske resultatet er klart.

Cameron har utnevnt den tidligere BBC-toppen Lord Robert Smith til å overse arbeidet med nye reformer for skotsk selvstyre. Samtlige partier har i kampanjeperioden lovet at skottene skal få bestemme mer over sin egen skattepolitikk enn de gjør i dag, men her er de tre partiene uenige seg i mellom.

— Jeg tror Cameron har fått seg en lærepenge. Han vet at han engasjerte seg altfor sent og halvhjertet i uavhengighetsdebatten. Nå tipper jeg han får fortgang i arbeidet med å gi skottene mer makt, sier Downton.

Jeremy Downton (23). HELLE SKJERVOLD

— Han har ikke noe valg, nå er han nødt til å gjenvinne folkets tillitt.

Forslaget om nye reformer skal være klart i januar, og allerede i slutten av oktober skal regjeringen legge frem grovskissen. Her har Cameron ingen tid å miste.

Statsministeren ønsker å legge uavhengighetsballen død, og komme skottene tilstrekkelig i møte slik at det ikke blir noe nytt folkekrav om en ny avstemning.

Ny maktfordeling

Partiene har også blitt enige om ikke å røre den omstridte Barnett-fordelingsnøkkelen, prinsippet som fastsetter den samlede bolken offentlige britiske penger som årlig sendes til Skottlands parlament. Nøkkelen gir skottene mer penger per hode enn både engelskmenn og walisere. Partilederne har også gått med på å sikre parlamentet i Edinburgh permanent status.

Oppjusteringen av skotsk selvstyre gjør at mange nå ber om en rejustering også av den øvrige britiske maktfordelingen. Det betyr at Skottland også må være innstilt på å miste noe innflytelse.

Charlotte Stockton (19). HELLE SKJERVOLD

— Jeg tror mange både her i Skottland og resten av unionen ønsker seg et mer føderalt system på sikt, der man kan bestemme over mer av politikken lokalt. At mer bestemmes lokalt tror jeg vil gi politikken mer troverdighet, sier student Charlotte Stockton (19), som tilhører majoriteten som stemte nei til selvstendighet.

Mange mener det nå er på høy tid å ta tak i det såkalte West Lothian-spørsmålet i britisk politikk, nemlig hvorfor skotske politikere i Westminster får bestemme over engelske, walisiske og nordirske forhold, mens de krever at de andre unionspolitikerne holder seg langt unna skotsk politikk. Det kan det nå være en slutt på, og Cameron har utpekt sin nylig avgåtte utenriksminister William Hague til å utrede hvorvidt skottene i Westminster nå skal forbys å stemme i anliggende som angår de tre andre unionsdelene.

Tviler fortsatt

Men det er langt fra alle i Skottland som stoler på at Cameron vil holde det han lover. Rundspørringer i det konservative partiet tyder også på at statsministeren vil slite med å få med seg sitt eget parti på alt han har lovet, og det er duket for heftig diskusjoner for å bli enige om detaljene i Skottlands fremtidige smørbrødliste av nye fullmakter.

Josh Parkin (21). HELLE SKJERVOLD

— Jeg kan bare si det rett ut, jeg hater Toryene. Og jeg har vanskelig for å se for meg at man vil kunne drive en annen og mer rettferdig politikk her oppe i en slags lomme innenfor den overordnede neoliberalistiske politikken som føres i London, sier Brian Hitchcock (68).

Etter nederlaget var førsteminister Alex Salmond rask med å påpeke at skuffede skotter ikke måtte fokusere på det lille de hadde tapt avstemningen med, men det store de har oppnådd.

Bygningsarbeider Josh Parkin (21) stemte ja til uavhengighet, og sier han sliter med å se på nederlaget som en liten seier på veien mot større selvstendighet.

— Jeg har mine tvil om hva dette vil bety i praksis. Toryene i London vil neppe gi oss noe mer enn de absolutt må, selv om jeg vet har lovet oss både det ene og det andre.

Her innser ja-velgerne at slaget er tapt - se video:

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Derfor tror hun Boris Johnson vil snu, selv om han kan miste halve kongeriket.

 2. VERDEN

  Skotske folkevalgte støtter forslag om ny folkeavstemning

 3. VERDEN

  Det går mot brakvalg for Boris Johnson. De eneste som kan frarøve ham seieren, er de opprørske skottene.

 4. KRONIKK

  Vil Skottland igjen kreve folkeavstemning om selvstendighet?

 5. VERDEN

  Skottene vil være tett på EU etter Brexit. Nå vurderer de Norges modell.

 6. VERDEN

  Skottlands førsteminister: Skottene har rett til ny folkeavstemning om selvstendighet