Jagland: Tyrkia må slutte å fengsle folk for journalistikk

ISTANBUL/OSLO (Aftenposten): – I Tyrkia risikerer journalister som skriver om terror å selv bli tiltalt for støtte til terror. Slik kan vi ikke ha det, sier Thorbjørn Jagland.

En tyrkisk soldat holder vakt utenfor rettslokalet i Silivri i Tyrkia.

Den norske generalsekretæren for Europarådet er svært kritisk etter at 15 journalister og mediaansatte onsdag ble dømt til opptil åtte års fengsel i en domstol i utkanten av Istanbul.

Journalistene ble dømt for å «støttet en terrorgruppe de selv ikke er medlem i». 14 av dem har tilknytning til Cumhuriyet, en av de få gjenværende regimekritiske avisene i Tyrkia. Journalistene har hevdet at de ikke har gjort noe annet enn å drive kritisk journalistikk.

Europarådet holder oppsyn med etterlevelsen av menneskerettighetene i de 47 medlemslandene, inkludert Tyrkia.

– Resultatet i denne saken om retten til ytringsfrihet er skuffende, sier talsmann Daniel Höltgen på vegne av Thorbjørn Jagland.

Han sier det generelle problemet i Tyrkia er at journalister som skriver om terror, risikerer å bli dømt for støtte til terrorisme.

– Det er galt. Slik kan vi ikke ha det og det har vi tatt opp med Tyrkia, sier han.

– En dom som er ment å skremme journalister

Dommen mot Cumhuriyet-medarbeiderne er et forsøkt på å skremme journalister fra å gjøre jobben sin, skriver det tyske medlemmet av Europaparlamentet Rebecca Harms på sin blogg.

– Dommene forsterker presset på journalister i Tyrkia som fremdeles våger å arbeide uavhengig, skriver hun.

Hun mener Den europeiske domstolen for menneskerettigheter (ECHR) umiddelbart må behandle klagene fra sjefredaktør Murat Sabuncu og undersøkende journalist Ahmed Sik.

Dette kravet blir torsdag støttet av 20 organisasjoner som arbeider for ytringsfrihet og menneskerettigheter, inkludert Amnesty International og Norske PEN.

– Disse sakene er prioritert, men det er umulig å si når det kan komme en avgjørelse, opplyser pressekontoret til ECHR i en e-post til Aftenposten.

Fellende dom mot 14 av 18 Cumhuriyet-ansatte

Cumhuriyet-saken startet med de første pågripelsene høsten 2016. Rettssaken begynte den 24. juli i fjor og dom i saken kom altså onsdag.

Tilsammen 20 personer var tiltalt, hvorav 18 er tilknyttet Cumhuriyet. De to siste var tiltalt for meldinger de har publisert gjennom sosiale medier eller i blogger.

Da dommen falt onsdag kveld ble 14 av de Cumhuriyet-tiltalte dømt for å ha bidratt til terrorisme. Tre andre ble frikjent.

I tillegg bestemte domstolen at saken mot den kjente journalisten Can Dündar vil fortsette som en separat sak. Han er Cumhuriyets tidligere sjefredaktør og er i eksil i Tyskland.

Den ene av dem som ikke er tilknyttet Cumhuriyet fikk også sin sak utsatt, mens den andre, Kemal Aydogdu, fikk ti års fengsel for Twitter-meldinger han har sendt.

Undersøkende journalist Ahmet Sik fra Cumhuriyet avbildet i det han blir løslatt fra varetekt den 10. mars i år. Han hadde da sittet nesten ett og et halvt år i fengsel. Nå er han dømt til over syv år i fengsel.

Alle de tiltalte journalistene ble funnet skyldig

Med et opplag på 50.000 er ikke Cumhuriyet noen stor avis, men de har stor symbolsk verdi. Avisen har alltid kritisert makthaverne i Tyrkia, og den har ofte måttet betale for det i form av forfølgelse.

Dommen vil bli anket. Dersom anken ikke ender i frikjennelse, må flere av mediefolkene sone flere år i fengsel. Samtlige av de domfelte har fått utreiseforbud fra Tyrkia.

To av de frikjente var henholdsvis finansdirektøren og regnskapsdirektøren i Cumhuriyet. Den tredje var Turhan Günay, redaktøren for avisens bokbilag.

Alle journalistene som var tiltalt, ble funnet skyldige. Åtte journalister og spaltister ble dømt, inkludert sjefredaktør Murat Sabuncu. Dessuten ble avisens tegner, trykkingsadministrator, regnskapsfører, styreleder og to advokater kjent skyldig.

Beskyldes for å være lojale mot Gülen

Påtalemyndigheten har anklaget de 20 tiltalte for å ha «hjulpet en terrororganisasjon som de selv ikke er medlem i».

De hevder at avisen siden 2013 har «forsvart og beskyttet» bevegelsen som ledes av Fethullah Gülen. Han og Gülen-bevegelsen anklages for å ha stått bak fjorårets mislykkede kuppforsøk i Tyrkia. Gülen befinner seg i eksil i USA og nekter for å ha hatt noe med kuppforsøket å gjøre.

Cumhuriyet anklages for å ha drevet «asymmetrisk krigføring» mot Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Påtalemyndigheten mener Cumhuriyet i praksis har vært ledet av Gülen-bevegelsen siden 2013. Myndighetene hevder også at avisen har hjulpet den kurdiske gruppen PKK og den venstreorienterte gruppen DHKP/C.

De tiltalte avviser påstandene. De mener de kun har benyttet seg av vanlige journalistiske metoder for å ha et kritisk blikk på samfunnet.

Ingen fengsler flere journalister

Siden kuppforsøket den 15. juli i 2016 har Tyrkia blitt det land i verden som fengsler flest journalister. Cirka 150 medier er blitt stengt. Mellom 122 og 178 journalister og andre medieansatte sitter i fengsel, ifølge diverse, og noe sprikende, opptellinger fra journalistenes organisasjoner.

77.000 militære, politifolk, lærere, akademikere, journalister og andre er blitt arrestert som følge av utrenskningene etter kuppforsøket. Over 150.000 tyrkere har mistet jobbene sine.