Facebook-skandalen vokser kraftig i omfang

Facebook mener opp mot 87 millioner av deres brukere kan være berørt av Cambridge Analytica-skandalen.

Facebook-gründer og sjef Mark Zuckerberg har måttet tåle krass kritikk etter de siste ukers avsløringer om at informasjon fra brukere har kommet på avveie.

Det tidligere anslaget som ble antydet av varsleren Christopher Wylie, var på 50 millioner brukere. Opplysningene kommer frem i en bloggpost skrevet av Facebooks teknologidirektør Mike Schroepfer.

– Totalt tror vi at Facebook-opplysninger om opptil 87 millioner brukere, flesteparten av dem i USA, kan ha blitt delt på en uheldig måte med Cambridge Analytica, opplyser Schroepfer.

Zuckerberg: Tar fullt ansvar

Det nye tallet kommer to uker etter at The Observer avslørte at Cambridge Analytica skal ha tatt privat informasjon fra Facebooks brukerprofiler uten samtykke, og brukt dataen til å lage algoritmer som kan gjenkjenne individuelle amerikanske velgere og målrette politisk reklame mot dem.

På en pressekonferanse onsdag tok Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg fullt ansvar for at personopplysninger er blitt misbrukt og erkjenner at han har undervurdert omfanget av misbruket av plattformen. På spørsmål om hvorvidt han er rette mann til å lede selskapet svarte han ja.

– Jeg tror livet handler om å lære av sine feil og komme seg videre. Når du bygger noe som Facebook, som aldri er blitt gjort før, vil det være ting du gjør feil. Det folk bør dømme oss etter er hvorvidt vi lærer av våre feil, sa Zuckerberg.

Nye retningslinjer

Uttalelsen fra Zuckerberg kom kort tid etter at Facebooks teknologi-sjef Mike Schroepfer opplyste at flere brukere enn først antatt kan være berørt av skandalen.

Det nye tallet kom i forbindelse med at Facebook offentligjorde nye retningslinjer for personvern som legger begrensninger på hva slags opplysninger tredjepart får tilgang til.

Tidligere onsdag ble det kjent at Facebook-sjef Mark Zuckerberg må møte til høring i Kongressen for å forklare seg i personvernskandalen som er rullet opp.