Russland utviser norsk diplomat

Russland utviser en norsk diplomat etter at Norge tidligere denne uken utviste en russisk diplomat.

Sergej Lavrov, Russlands utenriksminister og russisk UD kalte fredag flere europeiske land inn på teppet. Ambassadørene ble varslet om at diplomater blir utvist.

Det bekrefter UD til Aftenposten fredag ettermiddag.

– Norges ambassadør til Russland ble i dag kalt inn til det russiske utenriksdepartementet sammen med svenske, finske og danske kolleger. Vi er blitt meddelt at Russland utviser en av våre medarbeidere ved ambassaden i Moskva, sier Ane Haavardsdatter Lunde, pressetalsperson i UD.

– Selv om dette var ventet ut fra de siste uttalelsene fra russisk side, anser vi utvisningen som uberettiget. Vår medarbeider har gjort en god jobb som diplomat og utvisningen har ingenting med diplomatens utførelse av sine arbeidsoppgaver å gjøre, sier Lunde.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide utviste mandag en russisk diplomat etter giftangrepet i Storbritannia.

Mandag utviste Norge en russisk diplomat som svar på hendelsen i Storbritannia.

– Bruken av nervegass i Salisbury er svært alvorlig. Dette er det første gang kjemivåpen er brukt på europeisk jord siden andre verdenskrig. En slik hendelse må få konsekvenser. Her står Norge sammen med Storbritannia, allierte, partnere og naboland, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) da.

Lunde sier fredag at Norge fortsatt ønsker et konstruktivt forhold til Russland på områder av felles interesse og at Norge verdsetter den gode kontakten de har med Russland «i mange viktige spørsmål».

Utviser fra en rekke land

Det russiske utenriksdepartementet skriver i en pressemelding fredag ettermiddag at har gitt 23 land beskjed om diplomater som er uønsket i landet.

Blant landene er Frankrike, Australia Spania, Polen, Tyskland, Tsjekkia, Sverige og Finland. Svensk UD bekrefter til den svenske kanalen SVT at russerne utviser en svensk diplomat.

– At Russland svarer på denne måten er beklagelig, men ikke uventet, sier Lina Eidmark i UD til kanalen.

I en pressemelding som ble lagt ut hos det russiske utenriksdepartementet tidligere fredag, kom det frem at flere land tidligere på dagen ble kalt inn på teppet.

Her forlater den tyske Russland-ambassadøren Ruediger von Fritsch det russiske utenriksdepartementet fredag.

Etter møtet fredag sa den tyske Russland-ambassadøren Ruediger von Fritsch at han hadde brukt anledningen til understreke to ting.

– For det første, så er det fortsatt i Tysklands interesse å ha et godt forhold til Russland. Ellers, i lys av den alvorlige hendelsen i Salisbury, er det opp til russiske myndigheter å gjøre alt for å sikre klarhet og åpenhet, samt å svare på våre spørsmål, sa von Fritsch

Den tyske utenriksministerne Heiko Maas sier i en uttalelse at nyhetene fra Moskva ikke kommer som noen overraskelse.

– Selv i nåværende situasjon er vi klare til å gå i dialog med Russland. Vi vil arbeide for både europeisk sikkerhet og for konstruktive fremtidige relasjoner landene imellom, sier Maas ifølge Reuters.

Kastet ut 60 amerikanske diplomater

Russland meddelte tidligere denne uken at de vil utvise like mange diplomater som landet har fått utvist fra USA og andre europeiske land. Torsdag fikk 60 amerikanske diplomater beskjed om å pakke sammen.

I et Facebook-innlegg publisert av den russiske ambassaden i Norge mandag denne uken, skrev ambassaden at anklagene mot Russland er «absurde» og avviser at det finnes noen koblinger mellom Russland og drapsforsøket.

De varslet samtidig at handlingen til norske myndigheter ikke er uten konsekvenser.

– Jeg er svært bekymret for at terskelen for bruk av masseødeleggelsesvåpen ser ut til å senkes. Det er avgjørende at vi opprettholder den felles internasjonale holdningen mot bruk av slike våpen, sa utenriksministeren.