Verden

Hellas starter utredning etter brannen som tok minst 80 menneskeliv

Den greske statsministeren Alexis Tsipras er svært bekymret for at brannene startet på samme tid.

Det var svært dramatiske scener fra Hellas tirsdag. Både brannvesenet, forsvaret og lokalbefolkningen gjorde alt de kunne for å kjempe mot flammene.
  • Anders Veberg
    Anders Veberg
    Journalist

Omni melder onsdag morgen at greske myndigheter har startet en utredning av årsaken til brannene som tok mange titalls menneskeliv tirsdag. De siste tallene viser at minst 80 døde.

– Jeg er veldig urolig over at brannene startet samtidig, sier Tsipras.

Dimitris Tzanakopoulos, en talsmann for den greske regjeringen, fortalte onsdag at femten branner startet samtidig på tre forskjellige steder rundt Athen, ifølge NRK.

Nå har Hellas bedt om bistand fra USA i etterforskningen. De vil overvåke området med droner for å se etter mistenkelig aktivitet.

Flammeinfernoet spredte seg raskt på østkysten av Hellas ved havnebyene Mati og Rafina. De ligger omtrent 40 km unna hovedstaden Athen.

Tsipras avbrøt et besøk i Bosnia for å komme hjem og overvåke situasjonen.

I tillegg til de 79 som døde, er minst 187 mennesker skadet. 23 av disse er barn, melder Reuters.

Mange er fortsatt savnet i området. Vi vet ikke hvor mange, men BBC skriver om «dusinvis».

  • Overrasket av dødelig skogbrann på sekunder – minst 79 døde i Hellas.

26 mennesker døde rett ved stranden

Blant de 79 som omkom, var det 26 mennesker som ble funnet bare 30 meter fra stranden. De lå tett inntil hverandre og antas å være i familie.

– De forsøkte å finne en fluktrute, men dessverre klarte ikke disse folkene og barna deres å komme seg vekk i tide. Instinktivt, i det de så at slutten nærmet seg, så har de omfavnet hverandre, sa Nikos Economopoulos, sjefen for Hellas’ Røde Kors til greske Skai TV tirsdag morgen.

12 nordmenn ble evakuert

Det var flere nordmenn i området da brannen brøt ut. 19-åringene Aleksander Kilde Lien og Bjørk Margrete Ellingsbø måtte flykte i sjøen for å overleve.

– Alt skjedde utrolig fort. Vi hadde kjent røyklukt tidligere på dagen, men først da et brannhelikopter kom ned ved stranden for å fylle vann, forsto vi at noe alvorlig var på gang, fortalte Ellingsbø til Aftenposten.

Ingen av nordmennene eller de andre skandinaviske turistene fikk alvorlige skader.

Les mer om

  1. Hellas
  2. Brann
  3. Alexis Tsipras