Verden

Regjeringen tok opp menneskerettigheter med Saudi-Arabias ambassadør

Regjeringen er bekymret for menneskerettighetenes kår i Saudi-Arabia. Torsdag holdt Utenriksdepartementet et møte med landets ambassadør i Oslo.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides (H) departement tok opp menneskerettigheter med Saudi-Arabia.
  • og NTB

– I dag var den saudiarabiske ambassadøren på et møte i Utenriksdepartementet hvor vi gjentok vår bekymring for utviklingen og spesielt sakene knyttet til de kvinnelige MR-forkjemperne. Vi har gjort det samme i Riyadh, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

Søreide sier at Norges bekymringer er knyttet til dødsstraff, manglende ytringsfrihet, fengsling av menneskerettighetsforsvarere og kvinners rettigheter. Regjeringen har i løpet av den siste uken jobbet tett med europeiske land i forbindelse med hvordan de skal gå fram.

Les også

Canada ber Saudi-Arabia om å løslate fengslede kvinneaktivister. Norge stiller seg ikke bak kravet.

– Vår tilnærming er den samme som samtlige EU-land og en rekke andre likesinnede land. Å tale med felles stemme gir styrke, sier Søreide.

Selv har hun flere ganger kritisert Saudi Arabias pågripelser av kvinnelige aktivister. Det samme har hennes canadiske kollega Chrystia Freeland.

Kvinner i det konservative, islamske kongedømmet Saudi-Arabia må ha sin mannlige foresattes tillatelse for å delta i arbeid eller annen aktivitet utenfor hjemmet.

Canadas kritikk resulterte imidlertid i at Saudi-Arabia utviste Canadas ambassadør, kalte hjem sin representant i Canada og la alle nye handelsforbindelser på is.

– Alle videre canadiske skritt i denne retningen vil anses som en erkjennelse av vår rett til å blande oss inn i Canadas indre anliggender, heter det i en uttalelse fra Saudi-Arabias utenriksdepartement.

Esam Abid Al-Thagafi er Saudi-Arabias ambassadør i Norge.

Søreide har ingen planer om å slutte å ta opp emnet med saudiaraberne.

– Vi tok opp sakene til de kvinnelige menneskerettighetsforkjemperne i mai og vil sammen med nærstående land fortsette å ta opp sakene både for å få klarhet i anklagene og hva som vil skje med dem videre. Hvis påstanden er at de har begått lovbrudd, har de krav på en rettferdig rettssak, sier utenriksministeren.

Les også

  1. Norges manglende støtte til Canada skuffer SV-leder: – Pinlig taushet fra Norge

  2. Aftenposten mener: Norske myndigheter bør støtte Canadas kritikk av Saudi-Arabia

  3. Kvinnene i Saudi-Arabia er ingen gråsone, Søreide | Jostein Hole Kobbeltvedt

  4. Houthi-kilder: 39 drept i angrep mot skolebuss i Jemen

Les mer om

  1. Saudi-Arabia
  2. Menneskerettigheter
  3. Utenrikspolitikk