Niqabforbud vedtatt i Frankrike

Loven som forbyr ansiktsdekkende hodeplagg på offentlige steder, ble vedtatt i det franske senatet tirsdag. Loven kan likevel ikke tre i kraft før Frankrikes konstitusjonelle råd har gransket den.

Niqab-forbudet i Frankrike rammer svært få. Beregninger viser at under 2000 personer bærer det ansiktsdekkende hodeplagget i Frankrike. Kenza Drider er fra Avignon en av dem.

Les også:

Forbudet mot plagg som niqab og burka ble godkjent med 335 mot én stemme i nasjonalforsamlingen i juli, og tirsdag ble den også vedtatt i senatet.

Vedtaket vil imidlertid ikke være siste hinder for det omstridte lovforslaget. Før loven blir til virkelighet for franske muslimer, skal den nemlig granskes av Frankrikes konstitusjonelle råd.

Dommerne i rådet har fullmakt til å forkaste forslaget.

Forbudet mot ansiktsdekkende hodeplagg viser ikke til islam, men begrunnes med sikkerhetshensyn og behovet for å beskytte kvinner som tvinges til å bære de omstridte plaggene.

Kritiske røster har imidlertid hevdet at forbudet er stigmatiserende.

Frankrike har omkring 5 millioner muslimer, og kun 2.000 av dem dekker ansiktet, ifølge innenriksdepartement i landet. Mange har derfor hevdet at forbudet innføres for å tilfredsstille konservative velgere, på bekostning av de religiøse og individuelle rettighetene til en ørliten minoritet.