Erdogan tatt i ed som tyrkisk president med større makt

Recep Tayyip Erdogan er tatt i ed i den nye presidentrollen som gjør ham til både statsoverhode og regjeringssjef. Noe av det første han gjorde var å utnevne svigersønnen sin til ny finansminister.

 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ved bilen sin, som ble overstrødd med blomster på vei til parlamentet og  innsettelsesseremonien der.

Dermed er det slutt på den parlamentariske modellen i Tyrkia. Den radikale omveltningen ble gitt grønt lys av et lite flertall i en folkeavstemning i april 2017.

Erdogan blir nå både statsoverhode og regjeringssjef, og statsministerposten er avskaffet. Han vil få makt over rettsvesenet og kan styre via dekreter.

President Erdogan sitter i første omgang frem til 2023.

– I den nye perioden vil Tyrkia gå mye lenger når det gjelder demokratiske, grunnleggende rettigheter, frihet og økonomiske investeringer. Vi er ikke kommet for å være herre, men å være tjener for vårt folk, sa Erdogan i sin innsettelsestale.

Svigersønnen ble finansminister

Mandag kveld utnevnte Erdogan nye ministre til regjeringen han skal lede. Finansministerposten gikk til hans egen svigersønn, Berat Albayrak, som kun har vært medlem i Erdogans parti AKP siden 2015.

Albayrak har tidligere vært energiminister. I 2016 publiserte Wikileaks eposter som knyttet Albayrak til et selskap som skal ha drevet handel med olje fra IS-kontrollerte oljefelt.

At Wikipedia omtalte dette skal ifølge Haaretz ha vært en av årsakene til at Tyrkia har stengt nettilgangen til nettleksikonen for alle som befinner seg i landet.

 Berat Albayrak (til venstre) er utnevnt til ny finansminister av sin svigerfar, Tyrkias stadige mektigere president. Her er de to sammen med statsminister Binali Yildirim (til høyre) i 2016.

I valgkampen advarte den tyrkiske opposisjonen mot et enmannsvelde, men Erdogan holdt fast ved sitt motto: «Et storslått Tyrkia trenger en sterk leder».

Skal styre 16 departementer

Erdogan står overfor store utfordringer som skyldes en ubalansert, raskt voksende økonomi og utenrikspolitiske spenninger mellom Vesten og Tyrkia, som er NATO-medlem.

Presidenten sitter nå på toppen av en maktstruktur der antallet departementer er skåret ned fra 26 til 16, som alle rapporterer til ham.

President Recep Tayyip Erdogan og hans kone Emine kommer til seremonien der han avla eden som president for en ny periode.

Statsminister Binali Yildirim går av som følge av den nye maktstrukturen og ble dermed den 27. og siste statsministeren i Tyrkia. Han blir ventelig utnevnt til leder av parlamentet.

Etter å ha avlagt eden besøkte Erdogan mausoleet til Mustafa Kemal Atatürk, som grunnla det moderne, sekulære Tyrkia.