Verden

Minst 80 skogbranner i Sverige – beredskapen tynnslitt

Flere store skogbranner fortsetter å herje i Sverige, og det brenner nå minst 80 steder i landet. Vi har en bemanningskrise, sier en svensk beredskapsleder.

Illustrasjonsfoto: Situasjonen i Sverige nå, med over 80 skogbranner i landet, beskrives som den verste i moderne tid. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

  • og NTB

– Situasjonen er svært alvorlig, sier redningsleder Hans Nornholm til SVT.

Tirsdag kveld ankommer to italienske brannfly for å avlaste en tynnslitt svensk beredskap, som har slitt med skogbrannene som omtales som de verste i landet i moderne tid. Også seks norske helikoptre deltar i slukkingsarbeidet. Men det er langt fra nok.

– Våre mannskaper har slitt og jobbet hele natten. Vi trenger mer personell og materiell. Det er mangel på alt, egentlig, og problemet er at vi ikke har folk til å avløse mannskapene. Enkelte jobber 24 timers vakter, sier beredskapsleder Torbjörn Wannqvist i Ljusdal kommune.

Les også

Den meget store skogbrannfaren vil fortsette – vurderer å be EU om vannbombefly

Flere branner oppstår

Flere nye branner oppsto tirsdag, blant annet i Jättendal og Hamra i Hälsingland, ikke langt unna byene Ängra og Enskogen som allerede er rammet. I Härjedalen brenner det flere steder, og en av brannene dekker et område så stort som 1.600 hektar.

– Vi har flere helikoptre i luften. Den største brannen er ikke ordentlig omringet, så får vi se om været bedrer seg, sier Henrik Jansson i Härjedalen brannvesen.

Siden helgen er det meldt om nye skogbranner, både små og store, i hele Sverige – med unntak av Skåne, Helland og Gotland.

Mest omfattende er det i fylkene Dalarna, Jamtland og Gävleborg. Der jobber lokal brann- og redningstjeneste febrilsk med å få kontroll på brannene, men har så langt ikke lyktes.

Les også

Sverige er også rammet av skogbrann, låner seks helikoptre fra Norge

Komplisert slukkingsarbeid

Södertörns brannforsvar har kommet til Älvdalen kommune der det brenner ved fjell og myrer, og det ikke er veier i området som kan stanse spredningen av flammene. Slukkingsarbeidet beskrives som komplisert.

Mandag ble det funnet et skytefelt med udetonert ammunisjon nær skogbrannen, noe som skapte trøbbel for slukkingsarbeidet, men tirsdag er faren ved skytefeltet avverget.

– Der vi går inn i området i dag skal det ikke være noe ammunisjon, så akkurat nå vurderer vi ikke det som et problem, sier pressetalsperson Anders Attehed i Mora brannvesen.

Les også

  1. For samfunnet er skogbrann dramatisk. For naturen er det naturlig og nødvendig. | Jørund Rolstad

  2. Brannmann omkom etter slukking av skogbrann i Akershus

Les mer om

  1. Sverige
  2. Brann
  3. Vær