Verden

USAs allierte stiller seg i kø for å slippe toll. Nå kobler Trump det til hvor mye de bruker på forsvar.

USA-ekspert sammenligner Trump-tollen med reality-show: Noen kommer til å bli stemt ut. Men USAs allierte er fullstendig i villrede om hvem som får unntak fra tollen.

USAs president Donald Trump hadde med seg stålarbeidere da han signerte tollsatsene på stål og aluminium.
  • Thomas Spence
  • Ingeborg Moe
    Journalist

Da Donald Trump signerte dokumentene som betyr 25 prosent toll på stål og 10 prosent på aluminium, åpnet han for å gi noen land unntak. I første omgang nevnte han Canada og Mexico. Men det kunne også gjelde andre «gode venner».

– Tollen trer ikke i kraft før om 15 dager, og vi vil se på hvem som behandler oss rettferdig, og hvem som ikke gjør det. En del av dette vil være militært. Hvem betaler regningen og hvem betaler ikke regningen, sa Trump, og la til at USA subsidierer forsvaret til en del rike land.

Trump har en rekke ganger tidligere sagt at han mener mange NATO-allierte bruker altfor lite på forsvar og snylter på USA.

Ifølge Reuters stiller nå allierte, fra Japan og Sør-Korea, til Australia, EU og Brasil, i seg kø for å få fritak fra tollen.

EU mener EU-landene bør bli fritatt, men da EUs handelskommissær Cecilia Malmström møttes sin amerikanske motpart Richard Lighthizer i helgen, ble det ingen avklaring:

Donald Trump tvitret også i helgen og gjentok at han mener EU-landene behandler USA dårlig.

  • Les også: Trump begrunner ståltollen med nasjonal sikkerhet.

Aftenposten har snakket med flere eksperter som peker på hvordan Trump knytter handels- og sikkerhetspolitikk sammen. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er bekymret for konsekvensene av Trumps vedtak om å innføre toll og mener det «sår tvil om respekten for det multilaterale handelssystemet som har tjent oss godt i over 70 år»

Søreide: Uklart hva det betyr

– Når det gjelder muligheten for unntak for land med sikkerhetssamarbeid, fremstår det som uklart hva dette betyr, skriver Søreide i en epost til Aftenposten.

– Utgangspunktet i WTO (Verdens handelsorganisasjon) er at det er meget begrenset adgang til å forskjellsbehandle mellom land. Det er derfor svært uheldig at USA legger opp til en prosess der noen kan forhandle seg fritak fra en generell bestemmelse.

– Vi vil søke klarhet i hva slags prosess USA nå tenker seg, men jeg forutsetter at Norge behandles på samme måte som andre allierte, skriver utenriksministeren.

Førsteamanuensis Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier mener Trumps uttalelser er uttrykk for et sentralt element i hans utenrikspolitikk.

– Det er en nær total sammenblanding av handel og sikkerhet. Trump forstår verden i dollar og cent, sier Romarheim.

Han sier at Trump har lite til overs for multilaterale ordninger og insisterer på bilaterale – altså land-til-land – forbindelser. For hver for seg fremstår de fleste land mindre og svakere i møte med USA.

Kan bli stemt ut

– Å få det enkelte land tryglende til USA for å slippe denne straffetollen er klassisk Trump, det er nesten reality-TV. Han har regien, han har makten og han sitter med pisken og gulroten. Han bruker dette embetet i en nesten tv-serie-aktig dramaturgi, der vi kan si at endel land kommer til å bli stemt ut på stål og aluminium.

Før Donald Trump ble president hadde EU og USA forhandlet i årevis om en omfattende frihandelsavtale. Den ble skrinlagt da Trump overtok. Nå varsler EU har mottiltak mot Trumps metalltoll.

– Trumps problem er hvis EU, Canada og andre samler seg og motbalanserer denne makten, sier Romarheim.

– EU startet jo med samarbeid om kull og stå. Nå utfordres samholdet i EU akkurat på straffetoll på stål, fortsetter han.

Utnytter avhengigheten

Oberstløytnant Tormod Heier ved Forsvarets stabsskole mener uttalelsene føyer seg inn i et mønster hvor Trump bruker en mer «utilslørt språkbruk for å øve sterkere press på europeiske NATO-medlemmer som har nytt godt av mer enn 60 års gratis sikkerhetsgarantier».

Han mener at USA utnytter avhengigheten på en annen måte enn noen annen amerikanske president og knytter den tettere opp mot et område som tjener USA, som handel.

– Det er gunstig for Trump å gjøre dette nå fordi mange land i Europa er engstelige for hva Russland kan finne på. Dermed øker den amerikanske innflytelsen i Europa, og det blir enklere for Trump å få gjennomslag for sin visjon om å sette Amerika først.

– Russland tjener på det

Han mener sikkerhetspolitikk og handelspolitikk «sauses sammen til et uforutsigbart hele».

– Det er bare ett land som tjener på dette, og det er Russland. Russland er tjent med renasjonalisering av handelspolitikken og de europeiske landenes forsvars- og sikkerhetspolitikk. Det svekker båndene over Atlanterhavet, noe som gir Russland økt handlingsrom i Europa, sier Heier til Aftenposten.

Peter Navarro er direktør for det nasjonal handelskammeret i USA. Her snakker han med handelsutsending Robert Lighthizer som lørdag skal diskutere den nye tollen med EU i Brussel.

NUPI-forsker Anders Melchior, som er ekspert på handelspolitikk, mener det er oppsiktsvekkende om Trump bruker toll som forhandlingskort både overfor Canada og Mexico i samtalene om NAFTA (frihandelsavtalen), men at også andre land kan unntas av sikkerhetspolitiske grunner.

– Det er en original sakskobling og det er uklart om han kan forsvare det internasjonalt, sier Melchior.

Men han mener også mye av dette er spill for galleriet og for media og at det handler om å vise at man oppfyller valgløfter.

Les mer om

  1. Handel
  2. USA