Verden

- Jeg kommer til å ha giften i kroppen resten av livet

Etter en lunsj med sikkerhetspolitiet blir Ukrainas kjekke presidentkandidat dødssyk. Bildene av det vansirede ansiktet hans går verden rundt. Legene konkluderer med forgifting.

- Europa må våkne. Putin vil underlegge seg nye områder hvis ingen hindrer ham, sier den tidligere presidenten i Ukraina, Viktor Jusjtsjenko, til Aftenposten. Onsdag var han en av talerne på Oslo Freedom Forum.
 • Reidun J. Samuelsen
  Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen

— De tre første årene var verst, forteller Viktor Jusjtsjenko (61). Den tidligere revolusjonshelten og presidenten er i Oslo for å snakke krigsherjede Ukrainas sak.

Han hilser meg med tre kyss på kinnet, og forklarer med et raskt smil at slik gjør man det i Ukraina. Viktor Jusjtsjenko er fortsatt en flott mann, selv om ansiktet bærer tydelige spor etter hendelsen i september 2004.

Historien er som hentet ut av en spionroman:

Den daværende opposisjonslederen var på lunsj i en luksusdatsja utenfor Kiev, og verten var sjefen i sikkerhetspolitiet SBU, etterfølgeren til KGB. Justsjenko ble servert mat og drikke, og dagen etter kom de første tegn på forgiftning.

Koppaktige blemmer og indre hevelser

Jusjtsjenkos lever og andre indre organer hovnet kraftig opp, ansiktet hovnet opp, han fikk koppaktige blemmer i huden og delvise lammelser.

Bildet til venstre viser Viktor Jusjtsjenko i juli 2004. Bildet til høyre viser samme mannen i desember 2004, etter at han ble forgiftet.

Tre uker var Jusjtsjenko innlagt på sykehuset, i en tid der han skulle ha drevet valgkamp til presidentvalget senere den høsten. Først tre måneder senere ble det kjent at han hadde fått i seg en stor dose dioksin, og det ble registrert en konsentrasjon av dette giftstoffet i blod og kroppsvev som var 1000 ganger høyere enn normalt.

Ingen er straffet

— Hvordan har du det i dag?

— Jeg er nesten tilbake til mitt gamle jeg, men fortsatt flammer infeksjonene opp. På en nylig helsesjekk sa legene at de fant 5 prosent dioksin, og at jeg må regne med å ha giften i kroppen resten av livet. Det har jeg forsonet meg med, sier Viktor Jusjtsjenko.

Ingen er straffet for å ha forgiftet Justsjenko, men selv er han ikke i tvil om hvem som egentlig sto bak.

- Det er vanskelig å få vitneprov fra folk som settes på første fly til Moskva, kommenterer han tørt.

Ekspresidenten er i Norge for å tale under Oslo Freedom Forum, som arrangeres for femte gang. Forumet er en møteplass og et nettverk for aktivister fra land over hele verden, der talerne gis muligheten til å presentere sitt budskap til omverden.

Justsjenkos prorussiske rival ved presidentvalget i 2004, Viktor Janukovitsj, vant valget etter omfattende valgfusk. Det ga startskuddet til den ukrainske Orangerevolusjonen med store demonstrasjoner i sentrum av Kiev. Protestene ga ny valgrunde, og seieren gikk til Viktor Jusjtsjenko.

Les også:

Les også

Derfor rives Ukraina mellom øst og vest

Slaget sto den gang – som i dag – om Ukrainas tilhørighet til Vesten. Mens Janukovitsj ville ha tette bånd til Moskva, ville demonstrantene og Justsjenko knytte landet til EU.

Sammenligner Putin og Hitler

Landet Justsjenko styrte i fem år er i dag preget av konflikten mellom den provestlige politiske ledelsen i Kiev, og russiskstøttede separatister i Øst-Ukraina. Økonomisk er landet på konkursens rand.

— Hva kunne du ha gjort annerledes som president, for å forhindre dagens situasjon?

— Åh, hvor lang tid har du, sier Justsjenko og lener seg tilbake i stolen.

Ekspresident i Ukraina, Viktor Jusjtsjenko, talte på Oslo Freedom Forum onsdag.

— Som president staket jeg ut en politisk kurs der nasjonsbygging sto sentralt. Jeg reiste til ulike deler av landet, også Øst-Ukraina, for å binde oss tettere sammen. Vi var i vekst, vi sto samlet, og vi hadde retning mot Europa. Dette har Putin ødelagt, sier Justsjenko.

- Europa og USA må på banen

Ifølge Moskva er Russland ikke part i den ukrainske konflikten. Ifølge Justsjenko er det ingen borgerkrig, men en krig mellom Russland og resten av Europa, som nå utspiller seg øst i Ukraina.

— Vi må se på dette som en geopolitisk konflikt. Europa og USA må forstå at Putin har ambisjoner om et nytt imperium. Han tar ikke hele land, men går inn for å skape uro og hente støtte i utvalgte områder. Det er som Hitler i 1939, advarer Justsjenko.

Spiser ris og kjøtt

I dag bor han i en villa i Ukraina, og lever godt på sin presidentpensjon.

— Jeg samarbeider med de to andre tidligere presidentene, og vi bistår dagens ledelse der vi kan. Selv reiser jeg stadig utenlands for å snakke Ukrainas sak, sier han.

- Spiser du den maten du får servert, også det som sto på menyen den skjebnesvangre dagen i september 2004?

— He he, jeg spiste det samme senest i går: Ris og kjøtt, smiler Justsjenko.

@reidunsam

Interessert i Ukraina? Følg oss på utenriksavdelingens egen Facebook-side

 1. Les også

  Fem ukrainske soldater drept

 2. Les også

  Ukraina: - Partene enige om å trekke våpen ut

 3. Les også

  - Alt som har noe med Sovjetunionen å gjøre, må kastes på bålet