Verden

Disse IS-krigerne er Vladimir Putins nye hodepine

I to blodige kriger kjempet de mot russisk dominans. Flere år senere frykter russiske myndigheter på ny tsjetsjenske jihadister. Russlands president forbereder seg nå på økt trussel fra hjemvendte IS-krigere.

Etnisk tsjetsjenske Omar al-Shishani er en av IS' mest sentrale lederskikkelser. Mannen med det karakteristiske røde skjegget er oppvokst i Pankisidalen i Georgia, som omtales som et arnested for islamistiske ekstremister fra hele Kaukasus. Shisani regnes i dag som IS' øverste militære leder. Foto: AP/NTB SCANPIX

 • Sofie Gran Aspunvik

Tenketanken Soufan Group anslår at rundt 2500 jihadister fra Nord-Kaukasus, det urolige beltet mellom Svartehavet og Det kaspiske hav, kjemper med Den islamske staten (IS) i Syria og Irak.

Russlands president Vladimir Putin. Foto: Alexei Druzhinin

Minst halvparten skal være tsjetsjenere, men man anslår at kun 150 har reist fra den russiske delrepublikken Tsjetsjenia. Resten kommer trolig fra diasporaene i Midtøsten og Europa. – Jeg vil tro at russiske myndigheter er bekymret og følger nøye med på situasjonen, sier forsker Truls Tønnessen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Mye tyder på at han har rett. 12. mars signerte Russlands president Vladimir Putin et dekret om oppnevnelse av en ny viseutenriksminister med ansvar for antiterrorarbeid. Ministerens viktigste oppgave blir internasjonalt samarbeid i kampen mot IS, ifølge avisen Kommersant.

Les også:

Les også

Teppebombet IS- by med løpesedler

Stemples som forrædere

De siste månedene har flere sentrale ledere i den Al-Qaida-tilknyttede terrorgruppen Kaukasus-emiratet meldt overgang til IS. Avhopperne er blitt beskrevet som forrædere av både Al-Qaida sentralt og emiratets nye leder Aliaskhab Kebekov.

Den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov, som ledet Kaukasus-emiratet frem til sin død i 2013, erklærte i 2007 opprettelsen av en virtuell islamistisk stat som strekker seg over den russiske delen av Nord-Kaukasus. «Staten» og terrorgruppen er kjent under samme navn, men det er uklart hvor aktiv Kaukasus-emiratet er i dag.

Tønnessen ved FFI understreker at det har vært splittelse blant tsjetsjenere i Syria og Irak.

– En fløy har trukket mot IS, mens andre har forblitt tro mot lederen av Kaukasus-emiratet, sier han.

Styrer med jernhånd

I Tsjetsjenia kjempet Kaukasus-emiratet opprinnelig for uavhengighet fra Russland og opprettelsen av en islamistisk stat. To blodige kriger har skapt grobunn for ekstremisme i både Tsjetsjenia og naborepublikkene Dagestan og Ingusjetia. I dag er Putin-vennen Ramzan Kadyrov Tsjetsjenias president, og han styrer med jernhånd.

Med omfattende pengestøtte fra Moskva har Kadyrov iverksatt en knallhard antiterrorkampanje. Russiske myndigheter frykter terrorhandlinger utført av islamistiske separatister på russisk jord, og ser gjennom fingrene med diktatorens brutalitet så lenge terrortrusselen holdes i sjakk.

Les også:

Les også

USAs militære begikk IS-brøler

Hodebry for Kreml

– Det skapes et inntrykk av at Moskva har stålkontroll, men under overflaten skjuler det seg et godt rekrutteringsgrunnlag blant unge tsjetsjenere, sier seniorforsker Jakub Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Selv om ekstremistenes «flukt» til IS på den ene siden kan virke beroligende på Kreml, frykter man konsekvensen av at flere tusen skaffer seg kamperfaring. En tilleggsbekymring for Putin er hvorvidt han klarer å opprettholde pengestrømmen som skal demme opp for ekstremisme i delrepublikkene i en skrantende russisk økonomi.

– Dersom 2500 ekstremister fra Kaukasus har sluttet seg til IS, betyr det at Putin har 2500 færre ekstremister å frykte. Samtidig ser nok russiske myndigheter på dette i et lengre perspektiv. Noen kan komme tilbake med styrket kamperfaring og et ønske om å fortsette kampen mot Russland. Det vil skape hodebry for Moskva, sier Godzimirski.

– Forrådt av Vesten

Han påpeker at mange av dem som dro til Syria i løpet av borgerkrigens første år, ikke nødvendigvis hadde planlagt å slutte seg til radikale krefter.

– En del tsjetsjenere føler at Vesten har forrådt både Tsjetsjenia og Syria, forklarer forskeren, og får støtte av Truls Tønnessen:

– Før IS ble den gruppen alle snakker om, deltok mange kaukasiere i kampen mot Syrias president Bashar al-Assad. Fordi Putin er en alliert av det syriske regimet, ser de på kampen mot Assad som en indirekte kamp mot Russland.

 1. Les også

  80 norske soldater klare for IS-oppdrag

 2. Les også

  Britisk ekssoldat drept i kamp mot IS i Syria

 3. Les også

  Iransk general legger taktikken i offensiven mot IS i Irak

 4. Les også

  Storoffensiv mot IS i Irak

Relevante artikler

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Legg press på Tsjetsjenias president

 2. VERDEN

  En diktatordatter med moteshow i Paris skaper reaksjoner

 3. VERDEN

  Russiske «Maria» (22) brukte ikke hijab. Da startet jakten på henne, og på vei til Norge ble hun tatt.

 4. VERDEN

  – Terrorisme har vært Russlands største sikkerhetsutfordring for Putin

 5. VERDEN

  Tsjetsjener dømt til 20 års fengsel for drap på russisk regimekritiker

 6. VERDEN

  Syke omtales som terrorister. Politiet patruljerer med batonger. Slik møter presidenten koronaviruset.