Verden

Minst 21 amerikanske diplomater er blitt mystisk syke. Nå vurderer USA å stenge ambassaden på Cuba.

Utenriksminister Rex Tillerson sier at USA vurderer å stenge landets ambassade på Cuba etter at flere amerikanske diplomater har fått alvorlige helseproblemer.

Den amerikanske ambassaden i Havana er blitt kraftig utvidet de siste årene etter at USA og Cuba begynte å normalisere forholdet til hverandre. Nå kan forholdet ha fått seg en knekk.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Årsaken til helseplagene er ikke kjent. Minst 21 amerikanere har fått fastslått helseskader i forbindelse med oppholdet på Cuba. Personene som er rammet, er blitt hjemkalt av det amerikanske utenriksdepartementet.

Tillerson har tidligere kalt saken for «helseangrep», men nå omtaler han det som «helsehendelser». Søndag opplyste han til TV-kanalen CBS at en stenging av ambassaden er under vurdering. Han omtalte også saken som «svært alvorlig» sett i forhold til skadene som noen av de ansatte er blitt påført.

Nyhetsbyrået AP har tidligere skrevet at noen av diplomatene er blitt diagnostisert med «en lettere hjerneskade», og at de blant annet har fått varig hørselstap, kraftig hodepine og balanseforstyrrelser. Problemet startet i fjor høst.

Tidligere ble det antatt at lidelsene var forårsaket av en skjult enhet som sendte ut høyfrekvent lyd. I mai ble to cubanske diplomater utvist fra USA i forbindelse med saken.

Les mer om

  1. Cuba
  2. USA