Verden

Norsk mannskap på besøk i Middelhavet reddet flyktninger

Havnet midt i dramaet da en gummibåt full av mennesker skylte på land.

Familien på tre hadde vært på flukt i godt over en uke da de ankom den greske øya Samos.
  • Silje Rønning Kampesæter
    Silje Rønning Kampesæter

­­­­— Vi kjørte bare 500 meter og der kom båten. Den var stukket hull på og hadde ingen motor. De bare drev inn mot land og veltet ut, forteller Vivi Lundgren Schumann om det som møtte henne på den greske øya Samos for kort tid siden.

Hun er prosjektleder for Internasjonalt engasjement hos det norske Redningsselskapet og har sammen med kollega Morten Granly besøkt greske frivillige, politifolk og flyktningmottak, for å lære hvordan Norge best kan hjelpe de over hundretusen menneskene som bruker det livsfarlige Middelhavet som fluktrute fra krig og elendighet.

Ble med på redningsaksjon

  1. juni takket regjeringen ja til Redningsselskapets tilbud om å sende redningsskøyten «Peter Henry Von Koss», som vil få operasjonsområde i grenseområdet mellom Hellas og Tyrkia. Skøyten ankom Lavrio på sørøstkysten av Athen lørdag, og onsdag ankom mannskapet.
Da båten drev i land var den stukket hull på og manglet motor. Ingen vet riktig hvordan menneskesmuglerne operer, forteller Vivi Schumann.

Redningsselskapet ønsket å vite mer om forholdene skøyten skal jobbe med og dro derfor på besøk til Hellas og de greske øyene før både skøyten og mannskapet kom på plass, for å bli bedre kjent med sin greske søsterorganisasjon Helenic Rescue Team.

– Etter en sen presentasjon dro vi for å spise middag. Klokken var kanskje halv 22.30 på kvelden. Så fikk den ene frivillige, som også er politimann, en telefon, forteller Schumann.

Det var da de kastet seg rundt og kjørte de knappe 500 meterne for å hjelpe i land den grå gummibåten med 42 slitne og fortvilede mennesker om bord.

Menneskene bak statistikken

Ifølge Den greske kystvakten, har rundt 900 mennesker daglig krysset Egeerhavet i løpet av den siste måneden. Schumann og Granly fikk oppleve på nært hold det de var blitt fortalt i løpet av de siste dagene.

— Det var en mor på 25 år med et spedbarn på seks måneder på armen. Hun var så redd og våt, forteller Schumann.

Familien på tre hadde vært på flukt i godt over en uke da de ankom den greske øya Samos.

Faren var farmasøyt og møtet med denne lille familien på tre gjorde strekt inntrykk på henne. De kom fra Syria og Schumann tror de hadde vært på flukt i en uke før de drev i land på den lille øyen, knappe to kilometer fra tyrkisk fastland.– Det var som å møte en helt vanlig norsk familie, sier hun.

– Vi vet ikke akkurat hvordan disse menneskesmuglerne opererer, legger hun til, men Schumann ønsker ikke å fokusere på dem akkurat nå.

Hun skulle ønske flere så forbi tall og politikk, og så menneskene midt oppi elendigheten.

Vanskelig hjelpearbeid

Flyktningkrisen er ikke det eneste problemet Hellas må stri med om dagen. De står midt i en økonomisk katastrofe, noe som gjør landet enda dårligere skikket til å håndtere alle flyktningene. Samos med sine 32.000 innbyggere er intet unntak. Mottakene er overfylte og i dårlig stand. Da blir de frivillige kreftene desto viktigere. Kystvakten henter, politiet registrerer og deretter blir flyktningene hjulpet av frivillige på mottakene.

Lokalbefolkningen der gummibåten drev i land hjalp til så godt de kunne med å ta i mot de nyankomne menneskene.

– De gjør en fantastisk jobb. Dette er tilleggsoppgaver de har, og hver eneste natt er de ute og plukker opp folk fra vannet, forteller Schumann.Den kvelden hun og kollega Morten var med på redningsaksjonen tok det tid før politiet kom til stedet. Ingen brukte argumenter som at man må hjelpe i hjemlandet eller at man må få bukt med menneskesmuglerne.

– Det var bare grekerne der og de kom ut fra husene sine, åpnet butikkene og lånte bort tøflene, forteller Schumann.

– Én person kan ikke redde hele verden, men hvis alle gjør litt ... legger hun til.

Les også

  1. Dødelig ferd til ferieparadis

  2. EU vil ødelegge smuglernes båter

  3. Stadig flere mennesker er på flukt fra krig og forfølgelse

Les mer om

  1. Middelhavet
  2. Flyktninger
  3. Hellas