Reuters: Putin gir Snowden russisk statsborgerskap

Det kommer frem i et presidentdekret. Edward Snowden har levd i eksil i Russland siden 2013.

Edward Snowden er en amerikansk IT-tekniker og varsler.

Saken oppdateres.

Russlands president Vladimir Putin har gitt Edward Snowden russisk statsborgerskap. Det melder Reuters.

Snowden er en av 75 utenlandske borgere som ifølge et dekret undertegnet av president Putin mandag, er innvilget russisk statsborgerskap. Et dekret er et skriftlig vedtak fra president.

Snowden er en amerikansk IT-tekniker og varsler som i 2013 delte graderte opplysninger fra etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA) med The Guardian og The Washington Post. Dokumentene avdekket massiv amerikansk overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk.

Snowden er etterlyst internasjonalt og siktet i USA for spionasje og tyveri av statlig eiendom. Amerikanske myndigheter skal i årevis ha ønsket at Snowden skal returneres til USA for å møte i retten.

Snowden har oppholdt seg i Russland siden 2013, sammen med sin kone Lindsay Mill. Paret har også barn. I 2020 fikk han innvilget permanent oppholdstillatelse i landet. Samme år søkte han også om russisk statsborgerskap.

Ga ut bok i 2019

I Snowdens avsløringer kom det blant annet frem at USA også hadde spionert på ledere i allierte land, som Tysklands statsminister Angela Merkel.

I juni 2013 begynte den britiske avisen The Guardian å publisere Snowdons avsløringen, mens amerikaneren selv hadde søkt tilflukt på et hotellrom i Hongkong.

I 2019 ga Snowden ut selvbiografien «Permanent Records» i 20 land. På norsk heter boken «Systemfeil».

I boken fortalte Snowden for første gang sin livshistorie i detalj.

Han forklarer hvorfor han valgte å risikere sin frihet for å bli kanskje tidenes mest berømte varsler. Han gir også en omfattende beskrivelse av hvordan han endte med å avsløre den graderte informasjonen.