Verden

- Kerrys siste sjanse

Førstkommende torsdag kan presidentvalget bli avgjort. Da møtes George W. Bush og John Kerry til TV-sendt debatt. - Dette er Kerrys siste sjanse, sier David Iverson.

 • Erik Tornes
  Debattredaktør

Drøyt én måned før presidentvalget leder Bush på de fleste meningsmålinger. Neste torsdag har Kerry sin siste mulighet til å snu trenden, tror David Iverson, som fredag var i Oslo for å holde foredrag på Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Iverson er leder av Best Practices in Journalism, og ble i 1999 tildelt Emmy for dokumentarfilmen "The 30 Second Candidate".

Den første viktigst

— Spesielt den første debatten blir viktig. I valgkampen 2000 var det ti millioner flere TV-seere som så den første debatten enn den andre (45 millioner mot 35 millioner), forklarer Iverson.

Tror på Bush

Selv tror han at Bush kommer til å vinne TV-duellen mot Kerry.

— Men dette avhenger mye av hvilke forventninger folk har til Bush og Kerry. Hvis man ikke har forventninger til Kerry, så kan nettopp det bidra i Kerrys favør, sier Iverson til Aftenposten

Han mener at valgkampen fortsatt er inne i en "kanskje-periode", men at den perioden definitivt er over etter TV-debattene 30. september (Florida), 5. oktober (Ohio), 8.oktober (Missouri) og 13. oktober (Arizona). 29 prosent av de registrerte velgerne sier at de vil la TV-debattene påvirke hvem de stemmer på.

Nixon vs. Kennedy

Opp gjennom historen har TV-debattene hatt enorm innvirkning på valgresultatet. Ikke minst i 1960 , da John F. Kennedy og en febersyk Richard Nixon var motstandere.

— Nixon gjorde to feil politikere ikke kan gjøre: Han hadde dårlig make-up og han svettet, sa Iverson i sitt foredrag. Radiolyttere mente at Nixon hadde vunnet debatten, men TV-seerne var av helt motsatt oppfatning. Kennedy vant valget.

Reagan vs. Mondale

I 1984 var det mange som stilte spørsmål ved om det var klokt å gjenvelge president Ronald Reagan, som da var 73 år. I TV-debatten mot Walter Mondale fikk Reagen spørsmål om dette, og svarte:

"Jeg vil ikke gjøre alder til et tema i denne valgkampen. Jeg kommer ikke til å utnytte politisk min motstanders ungdom og uerfarenhet." - Det var slutten på min presidentkampanje, sa Mondale i ettertid.

Reagan vant senere 49 av 50 delstater i valget.

Bush senior vs. Clinton

I 1990 fikk Bush senior massiv kritikk fordi han to ganger kikket på klokken sin under en TV-debatt mot Bill Clinton. Den sittende presidenten virket uinteressert og ukomfortabel - og ble ikke gjenvalgt. Clinton har i ettertid forklart at klokkeepisoden fikk så stor betydning fordi den forsterket de andre problemene Bush hadde i valgkampen.

<b>Kan han vinne?</b> John Kerry ligger etter Bush på de fleste meningsmålingene, men torsdag kan han ta igjen det tapte. Da møtes Kerry og Bush til TV-debatt. BRIAN SNYDER/REUTERS

<b>Best på radio.</b> Richard Nixon vant debatten mot John F. Kennedy 26. september 1960. Men bare på radio. TV-titterne likte Kennedy best. AP

<b>Duell.</b> President Bush så på klokken to ganger under TV-debatten mot Clinton. Det skulle han ikke ha gjort. SUSAN WALSH/AP

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Slik skal Trump og Clinton psyke hverandre ut i debatten

 2. VERDEN

  Syv duellbrølere i amerikanske presidentvalg

 3. VERDEN

  «Den beste pappaen en sønn eller datter kunne ha bedt om»

 4. VERDEN

  USA sørger over John McCain. I døden er han blitt et symbol på det mange savner.

 5. VERDEN

  Derfor har Clinton fortsatt grunn til å glise

 6. VERDEN

  Denne høsten kan Trump sikre sin innflytelse i USA for mange tiår fremover