Ny spionballong observert over Latin-Amerika

Den kinesiske ballongen over USA er på vei mot østkysten og kan være ute av USA i dag. Samtidig har en ny spionballong dukket over Latin-Amerika.

En ballong flyer over Columbia i delstaten Montana i USA fredag.

– Vi har fått meldinger om en ballong som flyr over Latin-Amerika. Vi vurderer at det er nok en kinesisk overvåkingsballong, sier pressesekretær Patrick Ryder i en uttalelse.

Det er ikke klart hvor over Latin-Amerika ballongen befinner seg. En amerikansk tjenesteperson sier imidlertid til CNN at den ikke ser ut til å være på vei mot USA for øyeblikket.

Sent torsdag meldte amerikanske myndigheter om det de antar en kinesisk spionballong som flyr over USA. Ballongen har også blitt observert over Canada. Denne ballongen ser ut til å være på vei østover over det sentrale USA.

Ballongen er på vei ut

Ifølge CNN kan den kinesiske spionballongen forlate østkysten av USA allerede lørdag morgen (lokal tid). Ved hjelp av en værmodell har man anslått ballongens bane de neste timene.

Ifølge CNN er den siste kjente posisjonen til ballongen delstaten Missouri. De siste anslagene viser at den vil fly gjennom Kentucky, Tennessee og inn i Nord-Carolina de neste timene.

To amerikanske forsvarstjenestemenn sier også til CNN at ballongen forventes å nå østkysten og deretter passere ut i havet i sørøst, nær Carolina.

– Uhell

Kina har igjen sagt at ballongens tilstedeværelse over USA er et «uhell». I en uttalelse fra landets utenriksdepartement lørdag, skylder de på force majeure.

Samtidig anklager de amerikanske politikere og medier for å utnytte situasjonen med det USA har kalt en mistenkt spionballong for å diskreditere Kina.

– Kina har alltid overholdt folkeretten og respektert suvereniteten og den territoriale integriteten til alle land, sier utenriksdepartementet i en uttalelse lørdag.

Tidligere har Kina sagt at luftfartøyet, som de kaller det, er en værballong som har kommet på avveie.

Ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon, henger det en stor nyttelast, beskrevet som overvåkingsutstyr, under ballongen.

Kontakt

Det har vært kontakt mellom Kina og USAs utenriksministre, bekrefter begge land.

Ifølge det kinesiske utenriksdepartementet snakket de sammen på telefonen fredag kveld og diskuterte hvordan de skal forholde seg til slike uhell på en rolig og profesjonell måte.

Kinas utenriksminister Wang Yi sa til Blinken at begge parter må kommunisere for å unngå feilvurderinger, ifølge departementet.

– Brudd på folkeretten

USAs utenriksminister Antony Blinken sier at han gjorde det klart overfor Wang at ballongens tilstedeværelse er et klart brudd på folkeretten.

Fredag kunngjorde Blinken at han foreløpig har satt et planlagt besøk til Kina på vent, men at han når forholdene tillater det vil ta turen.

– Det første vi må gjøre nå er å få overvåkingsballongen ut av luftrommet vårt. Det er det vi fokuserer på, sier Blinken.

Høyt over bakken

Pentagon sier at ballongen ikke utgjør noen fare for folk på bakken og at det ikke er tegn på at den har radioaktivt eller kjernefysisk materiale om bord.

Pentagon sier de har sett lignende aktivitet før, men ikke så langvarig.

Ifølge Pentagon har de vurdert å skyte ned ballongen, men velger å ikke gjøre det på grunn av sikkerhetshensyn for folk på bakken.