Verden

Dette er Assanges mulige ruter ut av ambassaden

LONDON (Aftenposten): Julian Assange sier han ”snart” vil forlate Ecuadors ambassade. Men hvordan?

 • Helle Skjervold

Julian Assage har malt seg diplomatisk og juridisk opp i et hjørne, nærmere bestemt Ecuadors ambassade i Londons mest fasjonable strøk, Knightsbridge.

Mandag håndplukket han et knippe journalister til en pressekonferanse inne på ambassadebygget der han har forskanset seg i mer enn to år, og fortalte at han planlegger å forlate bygget ”snart”.

Han ville verken presisere hva han legger i ”snart”, eller hvordan han ser for seg at dette skal skje, men den equadorianske utenriksministeren var tilstede på pressekonferansen og gjorde det klart at de håper å få til en avtalt exit for den ettersøkte Wikileaks-grunnleggeren.

Men både Assange, Equadors utenriksminister og Wikileaks støttespillere vet at en slik mulighet er syltynn.

Første scenario: Sverige frafaller arrestordren

Tidligere i sommer avslo Stockholm byrett Assange forsvareres forsøk på å oppheve arrestordren mot ham, og dermed mistet den australske hacktivisten en ørliten mulighet han øynet til å komme seg ut av den fastlåste situasjonen. Så lenge den svenske arrestordren står seg er Assange etterlyst gjennom Interpol, og vil kunne pågripes av britisk politi.

Etter en lang rettslig prosess har britisk høyesterett konkludert med at britisk politi skal pågripe ham og sende ham til Sverige det øyeblikket han setter sine ben utenfor ambassadebygget.

De siste to årene har britiske myndigheter brukt store summer på å holde døgnkontinuerlig politivakthold utenfor ambassadens utgang. Mandag var det rundt ti politifolk posisjonert ved trappene til den equadorianske ambassaden, i tilfelle Assange skulle forsøke å forlate bygget.

Andre scenario: Britene lar ham forlate landet

Nå sier Assange at han vil forlate ambassadebygget ”snart”, uten at det betyr at han ønsker å overgi seg. Assange og hans støttespillere har startet en ny offensiv opp mot britiske myndigheter for å forsøke å lande en diplomatisk avtale som gjør at Assange kan forlate britisk jord, med retning Ecuador der han er innvilget politisk asyl, uten å bli stanset på veien.

Wikileaks opplyser til pressen utenfor ambassaden i London at Assange ikke tar sjansen på å vise seg eller komme ut av ambassadebygget før det foreligger en slik avtale.

Men det britiske utenriksdepartementet uttalte mandag til Wall Street Journal at de fortsatt mener Assange skal utleveres til Sverige, og at det er opp til Ecuador å finne en løsning på denne kostbare situasjonen.

Dermed spørs det om britene er interessert i å gå med på en slik avtale Assange og Equador håper å få gjennom, selv om Cameron-regjeringen er under press på grunn av de skyhøye politiregningen for vaktholdet.

Og dersom Assange ikke klarer å fremforhandle en avtale med myndighetene har han ytterst få muligheter til å komme seg ut av ambassadebygget.

Les også: Joly: Assange-saken kan løses med samarbeid

Tredje scenario: Diplomatisk flukt

Skulle Assange likevel være innstilt på å forlate bygget har han i teorien en rekke høyst risikable alternativer, som det er lite sannsynlig at han vil forsøke seg på ettersom han ikke har tatt sjansen de siste to årene.

I teorien kan ambassaden velge å postlegge Assange, ettersom diplomatisk post er beskyttet. Postsendinger fra ambassader er beskyttet av Wien-konvensjonen, og en slik manøver har vært forsøkt før i historien – dog med hovedpersonen selv som ufrivillig postsending.

Den tidligere nigerianske politikeren Umaro Dikko ble sommeren 1984 funnet dopet ned på Stansted-flyplassen i London, pakket som diplomatisk forsending og forsøkt sendt ut av landet til Nigeria.

En mer konvensjonell fremgangsmåte kan være bruk av et diplomatisk kjøretøy, ettersom britisk politi ikke har lov til å gjennomsøke en slik bil. Men for å komme seg inn i en slik bil er Assange nødt til komme seg ut av bygget og inn i en ventende bil, noe Assange åpenbart ikke tør å ta sjansen på.

I tillegg sier han at britiske myndigheter har fratatt ham passet, slik at han ikke vil kunne gå om bord i et ventende fly dersom han skulle klare komme seg til flyplassen overhode.

Et diplomatisk nødpass vil ikke løse den knipen, Augusto Pinochet ble i 1998 arrestert i London da han forsøkte å reise ut av landet med et slikt pass. Spanske myndigheter hadde på det tidspunktet utstedt en arrestordre på Pinochet, og britiske myndigheter anholdt den tidligere chilenske diktatoren i et og et halvt år.

Assange sier han er sliten og i dårlig form etter å ha tilbragt to år inne på ambassadebygget, og ønsker en snarlig løsning på situasjonen. Hvilken løsning, gjenstår å se.

Et fjedre — og åpenbart - scenario Assange kontant avviste mandag er å overgi seg til politiet.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Julian Assange har fått statsborgerskap i Ecuador

 2. VERDEN

  Svensk påtalemyndighet opphever arrestordren mot Julian Assange

 3. VERDEN

  Wikileaks, voldtektsanklager og et forhold som surnet. Nå er Assanges syv år i ambassaden over.

 4. VERDEN

  Wikileaks-grunnlegger Julian Assange siktet av amerikanske myndigheter

 5. VERDEN

  Assanges påstander avvist av domstol

 6. VERDEN

  Assange skal ha fått statsborgerskap i Ecuador