Verden

Åpner grav i jakten på savnet norsk-pakistaner

Tirsdag denne uken ble en grav åpnet i byen Kamonki i Pakistan for å undersøke om avdøde er den savnede norsk-pakistaneren Abdul Rehman (54) Foto: PRIVAT

Fazal Rehman (60) er sikker på at det er brorens grav som er åpnet i Pakistan denne uken.

  • Elisabeth Rodum

Foto: AFTENPOSTEN.NO

Den norske statsborgeren Abdul Rehman (54), som har familie i Østfold, forsvant i Pakistan 21. oktober 2005. Ingen har sett ham siden.

Kort tid etter at han ble meldt savnet, reiste Fazal Rehman (60) til Pakistan for å lete etter sin yngre bror.

**Nå mener han at

Les også

Undersøker om lik er savnet norskpakistaner

, etter at pakistanske myndigheter tirsdag denne uken åpnet en grav i byen Kamonki, ca. 70 kilometer utenfor Lahore i Punjab-provinsen i Pakistan.**

Fazal Rehman var til stede da graven ble åpnet, sammen med en dommer fra byen Kharian, en rettsmedisiner, to ansatte ved et begravelsesbyrå og med to lokale tjenestemenn som vitner.

— Broren min manglet to tenner og hadde et stort mellomrom mellom fortennene. Da liket ble hentet ut av graven viste dette seg å stemme, sier Fazal Rehman til Aftenposten.no.

Funnet i kanal

Nå avventer familien resultatet av DNA-tester for å fastslå avdødes identitet og videre etterforskningen i saken.

Den døde skal ha blitt funnet i en kanal i byen Kamonki i september 2006, nesten ett år etter at han ble meldt savnet. Han skal ha blitt funnet etter å ha vært død i fire måneder.

— Vi er kjent med at det er foretatt etterforskningsskritt den siste uken for å forsøke å fastslå en sikker identitet. Vi vet at en grav ble åpnet denne uken, og har tett kontakt med familien i denne saken, sier politisambandsmann i Pakistan, Iver Stensrud, til Aftenposten.no.

Ifølge Stensrud er det mange saker som omhandler savnede personer i Pakistan som står uløst, og vil ofte forbli det uten familiemedlemmer og pårørendes engasjement.

Det kan også ha betydning for den siste utviklingen i saken saken at Pakistans øverste dommer Ifikhar Mohammed Chaudhry har involvert seg direkte, med krav om fortgang i etterforskningen.

Pakistansk politi har arbeidet ut fra teorien om at Rehman er drept, og har mistenkt to personer for å være involvert: En pakistansk mann som ble sett sammen med Rehman før han forsvant, og

Les også

Norsk-pakistaner mistenkt for kidnapping

.

Svogeren ble siktet for medvirkning til frihetsberøvelse i forbindelse med Rehmans forsvinning, men etter nesten to måneder i varetekt ble han

Les også

Norsk-pakistaner løslatt mot kausjon

.

Svogeren har tidligere sagt til Aftenposten at han stiller seg uforstående til anklagene mot ham.

Drapsmistenkt i varetekt

Ifølge opplysninger fra pakistansk politi satte Abdul Rehman seg på motorsykkelen til den drapsmistenkte pakistaneren om morgenen 21. oktober 2005 .

De to skulle kjøre fra landsbyen Thuta Rai Bahadur til byen Lala Musa der Rehman skulle veksle norske penger i pakistanske rupier. Det var siste gang Rehmans familie så ham.

Like etter at Rehman forsvant, forduftet den drapsmistenkte mannen til Oman. I desember 2007

Les også

Mistenkt for drap - <br/>på frifot i Pakistan

. Da skaffet han seg en såkalt «beskyttende kausjon» hos en dommer. Dette er en midlertidig beskyttelse som gjorde at politiet ikke kunne arrestere ham.

En av årsakene til denne ordningen er de mange veldokumenterte tilfellene av politivold i Pakistan.

Pakistaneren har vært arrestert, men ble sluppet ut mot kausjon etter en avgjørelse i pakistansk høyesterett. Pakistans øverste dommer Ifikhar Mohammed Chaudhry har imidlertid opphevet avgjørelsen om løslatelse mot kausjon, og den mistenkte er nå varetektsfengslet i påvente av rettssaken.

Foto: PRIVAT

To koner

Abdul Rehman har familie i Norge. Han skal ha ønsket seg ut av ekteskapet fordi han hadde giftet seg på nytt i landsbyen Thuta Rai Bahadur i Pakistan.

Hans nye kone, Sakina Rehman, sitter nå med ansvaret for parets tre små barn i Pakistan.

Det nye ekteskapet skal ha ført til

Les også

Nordmann arrestert i Pakistan

. Politiet mistenker at denne konflikten ligger bak forsvinningen.

Les også

  1. Undersøker om lik er savnet norskpakistaner

  2. Nordmann borte i to år <br/>&ndash; drapsmistenkt arrestert

  3. Nordmann borte i to år - mistenkt slapp fengsel

  4. Nordmann borte i to år -<br/>ber Støre reagere

  5. Krever nordmann utlevert

  6. Ny avtale mellom Norge og Pakistan