Verden

Clinton-støttespiller ville ha med Stoltenberg i kampen mot Sanders

Ville rekruttere Stoltenberg, Helle Thorning-Schmidt og Stefan Löfven i den knallharde demokratiske nominasjonskampen.

En av rådgiverne i Hillary Clintons valgkamp ville bruke Jens Stoltenberg i nominasjonskampen mot Bernie Sanders.
 • Nina Selbo Torset
  Nina Selbo Torset
  Journalist

Nettstedet Wikileaks har lekket en rekke eposter fra Hillary Clintons valgkampsjef John Podesta.

I en av de lekkede epostene kommer det frem at en av rådgiverne i valgkampen i fjor høst foreslo å hente inn NATO-sjef Jens Stoltenberg for å ramme Clintons tidligere rival, Bernie Sanders.

(Aftenpostens oversettelse. HRC er Hillary Rodham Clintons initialer, journ.anm.)

Jobbet for å påvirke valget

Avsenderen av eposten er Matt Browne, som er seniorstipendiat for Center for American Progress Action Fund. Det er en såkalt super PAC, en politisk aksjonskomité som jobber for å påvirke valget i Clintons retning.

Eposten ble sendt til Clintons valgkampsjef, John Podesta. Browne peker på tidligere statsminister Stoltenberg, Danmarks daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt og Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Jens Stoltenberg uttalte seg aldri om sin favoritt i demokratenes nominasjonskamp og har hele veien sagt han ikke ønsker å ta del i den amerikanske valgkampen.

I 2012, da han var statsminister og Clinton utenriksminister, uttalte Stoltenberg til VG:

– Hun er et usedvanlig menneske som kombinerer store sakskunnskaper og erfaring med en imponerende tilstedeværelse.

 • Les også: Her er en popularitetskonkurranse der Donald Trump slår Hillary Clinton ned i støvlene.

– Jeg håper det blir en demokrat

Löfven nektet å velge mellom Clinton og Sanders da han ble spurt av svenske Dagens Nyheter i mars i år.

– Jeg håper det blir en demokrat, men jeg er bekymret for tonen i debatten på den republikanske siden. Den er skremmende, sa han.

Helle Thorning-Schmidt har heller ikke uttalt hvem hun hadde foretrukket av Sanders eller Clinton. Sanders har gjentatte ganger sagt at USA bør se på Danmark som et eksempel på velfungerende demokratisk sosialisme.

Sanders ber tilhengerne stemme på Clinton

Det er ikke kjent om Clinton-kampanjen faktisk ba om støtte fra Stoltenberg, Löfven og Thorning-Schmidt, men uttalelser fra de tre skandinaviske tidligere og nåværende statsministere var ikke nødvendig for Clintons seier i demokratenes nominasjonskamp.

I juni ble hun den første kvinnelige presidentkandidaten for et av de to store partiene i USA, og Bernie Sanders måtte si seg slått. Han nektet lenge å gi seg, men på et valgkamparrangement i New Hampshire i juli ba han sine tilhengere om å stemme på Clinton ved presidentvalget i november.

Lover flere epost-lekkasjer frem til valget

Wikileaks har lovet å fortsette lekkasjene frem til valgdagen 8. november. Så langt har ikke epostene ført til stor skade.

Podesta har ikke bekreftet at e-postene som Wikileaks har publisert, er autentiske. Tidligere denne måneden uttalte han at han mener russisk etterretning står bak lekkasjene med mål om å påvirke presidentvalget til fordel for Republikanernes presidentkandidat Donald Trump.

President Barack Obamas regjering og den amerikanske etterretningsledelsen mener det samme.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Bernie Sanders
 3. Jens Stoltenberg
 4. Wikileaks
 5. Hillary Clinton