Verden

100.000 kan være hjemløse etter nytt jordskjelv i Italia

Jordskjelvet i Italia i helgen hadde en styrke på 6,5 - det sterkeste skjelvet på flere tiår. Tusenvis tilbragte natten i telt og provisoriske sovesaler.

Beboere i Caldarola gjør seg klar til å tilbringe natten i en sovesal.
  • NTB

Mange av beboerne i den jordskjelvrammede delen av Italia har sovet i telt og sovesaler i natt. Andre valgte å tilbringe natten under åpen himmel, eller i bilene sine.

Ifølge målinger er skjelvet det sterkeste som har rammet Italia siden den store katastrofen i 1980. Den gangen ble Italia rammet av et skjelv som målte 6,9 på richters skala. Over 3000 mennesker omkom.

Store skader

Skjelvet har forårsaket store materielle ødeleggelser og gjort titusener hjemløse i Italia. Historiske bygninger som klarte seg gjennom skjelvene tidligere i høst, ligger nå i ruiner.

– Det føltes som verdens undergang, sier nonnen Lucia Rafael i den vesle byen Norcia.

Brannfolk hjelper en kvinne i Norcia etter jordskjelvet søndag.

Her ble en rekke historiske bygg ødelagt i skjelvet søndag morgen. En kirke fra 1300-tallet, som har klart seg gjennom tallrike jordskjelv i århundrenes løp, har rast sammen.

Bygningen var svekket av rystelsene tidligere i høst. Skjelvet som til slutt fikk kirken til å styrte sammen, var det kraftigste i Italia på 36 år med en styrke på 6,6.

  • 6 årsaker til det høye dødstallet etter Italia-jordskjelvet

Foreløpig er det ikke kommet meldinger om omkomne, men minst 20 mennesker er skadet i områdene som ble rammet. Så mange som 100.000 kan ha blitt hjemløse, ifølge myndighetene i regionen Marche.

Gravd fram i live

At ikke flere mennesker ble skadet, skyldes delvis at mange innbyggere i de rammede områdene midt i Italia er blitt evakuert etter jordskjelvene tidligere i høst.

Norcia ligger ikke langt unna Amatrice, hvor nesten 300 mennesker omkom i det kraftige skjelvet i Italia i august. Et historisk tårn i Amatrice som klarte seg den gang, har nå rast sammen.

Skjelvet søndag ble utløst klokken 7.40 og gjorde store skader på infrastrukturen, og flere veier er blokkert. I flere byer ble det satt i gang redningsarbeid for å finne ut om mennesker befant seg under sammenraste bygninger.

I byen Tolentino har tre mennesker blitt gravd frem i live, melder nyhetsbyrået Ansa.

En delvis sammenrast kirke utenfor Norcia søndag. Foto: Remo Casilli / Reuters / NTB scanpix

Statsminister Mario Renzi lover at alle bygningene som er blitt ødelagt, skal bygges opp igjen.

– Alt skal gjenoppbygges. Hus, kirker og bedrifter, sier Renzi.

– Orker ikke mer nå

Jordskjelvets episenteret lå like ved middelalderbyen Norcia, 13 mil nordøst for Roma, i regionen Umbria.

Nonner løp ut på torget i byen idet et klokketårn var på nippet til å rase sammen. TV-bilder viste litt senere at både nonner og munker samlet seg på torget for å be.

– Alt har rast sammen, jeg kunne se en røyksky. Det er en katastrofe, en katastrofe, sier ordfører Marco Rinaldi i Ussita, som ligger et par mil unna.

Nonner går forbi en delvis sammenrast mur i Norcia etter jordskjelvet søndag. Foto: Remo Casilli / Reuters / NTB scanpix

I tillegg til det kraftige jordskjelvet i august ble fjellområdene midt i Italia rammet av flere skjelv for bare noen dager siden. Også da kollapset mange hus, og tusener ble hjemløse. Én person omkom.

– Vi begynner å føle håpløshet. Det er for mange skjelv nå, vi orker ikke mer, sier Norcias viseordfører Pierluigi Altavilla.

Jordskjelvet søndag kunne merkes så langt unna som i Østerrike og på sørspissen av Italia. Årsaken til at landet ofte rammes av skjelv, er at det ligger langs en forkastning mellom to kontinentalplater.

Les mer om

  1. Italia
  2. Jordskjelv