Verden

Mein Kampf skal ut i tyske bokbutikker for første gang på 70 år

Mein Kampf har ikke vært for salg i Tyskland på 70 år. På nyttårsaften går opphavsretten ut, og en ny versjon ligger klar hos trykkeriet.

syba2b2e_doc6nqye9kjzf51mjg7xkds.jpg
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Det er instituttet for moderne historie (IFZ) i München som har bestemt seg for å gi ut Adolf Hitlers selvbiografiske verk der han blant annet presenterer sitt rasesyn og politiske program. Men den kommer i en spesiell versjon med tusenvis av kritiske kommentarer som står ved siden av Hitlers egen tekst.

Christian Hartmann, som har ledet arbeidet med nyutgivelsen, sier historikerne "praktisk talt omringer Hitler med sine kommentarer".

— Vi har forsøkt å gjennomføre den mest omfattende granskningen og avvisningen av Mein Kampf som er mulig, sier Hartmann til nyhetsbyrået AFP.

  • EU kan miste et av sine største medlemmer: Dette er ønskelisten som kan sende britene rett ut av EU

Frykter økende Hitler-interesse

Det jødiske miljøet i Tyskland er splittet i synet på at boken igjen skal kunne kjøpes i bokhandelen. Charlotte Knobloch, en Holocaust-overlevende som leder Münchens jødiske samfunn, tviler på at nyutgivelsen vil klare å avmystifisere og kle av Mein Kampf . Hun frykter en økende interesse for originalteksten.

— Boken kan fortsatt ha en effekt fordi kjerneideene er tidløse: ultranasjonalisme og rasisme, sier hun til AFP.

Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfund, vil ikke ha noen klar mening om utgivelsen før han har sett historikernes kommentarer.

— Det skumle er at det fortsatt finnes folk som dyrker mannen, som er hans disipler, og man kan lure på hva som er formålet med en ny utgivelse. Men jeg synes at ytringsfriheten og trykkefriheten er viktigere enn angsten for denne boken. Dette er et verk vi kan møte med en åpen debatt, sier Kohn.

3500 kommentarer

Boken har aldri vært forbudt i Norge, og Kohn har selv lest deler av den. Han sier Mein Kampf fortsatt har stor symbolverdi.

— Og det er fortsatt mye forskning som kan gjøres, og mange spørsmål som bør besvares. Hitler skrev ned alt han hadde tenkt til å gjøre i 1925. Hvorfor ble han ikke tatt på alvor? Og hva kan vi lære av det? Også i dag har vi folk som sier ekstreme ting, og som vi kanskje ikke tar alvorlig nok, sier Kohn.

Nyutgivelsen vil være på plass i butikkene allerede tidlig i januar. Den vil komme i to bind og totalt telle 1948 sider. 3500 kommentarer og anmerkninger vil stå til Hitlers originaltekst. Prisen blir på rundt 550 kroner. Instituttet som gir ut boken, sier at et eventuelt overskudd fra utgivelsen vil gå til veldedige formål.

IS-sjefen er «en uvanlig kompetent person», mener ekspert:

Les også

Historien om IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi

— Nettsider større trussel

Sven-Felix Kellerhoff, redaktør i avisen Die Welt, mener Hitlers bok har fått en spesiell status nettopp fordi den har vært forbudt. Det var myndighetene i delstaten Bayern som fikk rettighetene til boken av de allierte etter krigen, og de har ikke villet gi den ut.

— Problemet med Mein Kampf er at alle kjenner tittelen, men ingenting til innholdet. Myten går ut på at den er så farlig at den ikke kan bli overlatt til det tyske publikum, sier han til New York Times.

Ervin Kohn sier til Aftenposten at hatefulle nettsamfunn utgjør en betydelig større trussel enn nyutgivelsen av Hitlers verdenskjente bok.

— Nettsidene til nazister og jihadister og andre høyreekstreme er yngleplasser for hat og antisemittisme og de går under radaren. Her blir de ikke møtt av motforestillinger og påstandene kan ikke imøtegås i åpen debatt, sier Kohn.

Selv om rettighetene til boken nå går ut, har tyske politikere vedtatt at det fortsatt ikke skal være lov å gi ut Mein Kampf uimotsagt. De vil bruke eksisterende lover for å stanse det. Det foreligger heller ingen slike planer pr. dags dato.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Følg Europa-korrespondenten på Facebook

Hele forsvaret består av 2080 personer. Hvorfor vil NATO nå ha landet som medlem?

Bildet av en flyktning Mjøndalen-dress viser hvor tett Norge kom på Midtøsten i 2015. Hør våre korrespondenter fortelle om Europas vanskelige år, da konsekvensene av krigen i Syria nådde oss for alvor. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.