Fire døde etter at lastebil kjørte inn i folkemengde i Stockholm

En lastebil kjørte inn i folkemengde i Stockholm sentrum fredag ettermiddag. Fire personer er døde og mange er skadet.

Politifolk i aksjon i minuttene etter terrorangrepet i Stockholm.
  • Fire personer er ifølge politiet døde etter angrepet.
  • En mann er pågrepet i Märstad etter en politiaksjon skriver Aftonbladet. Den pågrepne skal være usbeker og ha gitt uttrykk for sympati med IS, skriver Aftonbladet.
  • 15 personer skal være skadet. Ti ligger fremdeles på sykehus og for fire av dem er tilstanden så alvorlig at de ligger på intensivavdelinger.
  • Lørdag morgen ble det funnet en veske med sprengladning i lastebilen som ble brukt i terroranslaget, ifølge SVT.
  • Politiet ba fredag ettermiddag alle forlate de sentrale områdene i Stockholm, eller holde seg i ro inne der de er.
  • Det ble tidligere meldt om skuddveksling ved Fridhemsplan. Dette avkreftet politiet rundt 16.40 fredag.
  • Norsk politi melder at de har besluttet midlertidig bevæpning i de største byene og på Gardermoen. I tillegg sier Sør-Øst politidistrikt til NTB at de også har valgt å bevæpne sine patruljer ute i distriktene, der det nå er mange påsketurister.

Flere øyenvitner sier lastebilen kom i stor fart nedover Drottninggatan og kjørte ned flere mennesker før den kjørte inn i varemagasinet Åhlens City og tok fyr.

Lastebilen skal ha vært kapret.

Under ettermiddagens pressekonferanse viste politiet bilder av en mann iført hettejakke og hvite joggesko som ble fanget på overvåkingskamera i området ved Åhlens i forbindelse med hendelsen.

Mannen har hetten trukket over hodet, og holder noe i hendene. Politiet sa at denne personen var «interessant for etterforskningen» og at de ønsket å komme i kontakt med vedkommende.

De ville ikke si hvordan de mente han kunne knyttes til hendelsen, utover at han var «interessant for etterforskningen».

Rundt klokken 20.15 skal en mann som passet dette signalementet, ha blitt pågrepet etter en politiaksjon i Märsta. Mannen skal ha lette skader, og han skal ifølge Aftonbladet ha sagt at han er den skyldige.

Politiet i Stockholm offentliggjorde et bilde av en mann de ønsker å få kontakt med. Mannen befant seg i området ved Åhlens rundt det aktuelle tidspunktet.

Fire døde

Politiet bekrefter rundt klokken 20.30 at fire personer er døde etter angrepet, skriver Aftonbladet. 15 personer skal være skadet. Ti er fremdeles på sykehus lørdag morgen og fire er så alvorlig skadet at de ligger på intensivavdelinger. Av de seks øvrige er ett av dem barn, som ikke er alvorlig skadet.

Vitner forteller om svært dramatiske scener i den svenske hovedstaden fredag ettermiddag.

Tidligere på kvelden bekreftet politiet at to personer var tatt inn til avhør, uten at de ville opplyse når og hvor de to ble pågrepet. Rundt klokken 22 opplyser politiet at de innfører grensekontroll, det skriver NTB.

Statsminister Stefan Löfven sier at Sverige er blitt angrepet og at hendelsen i Stockholm etter alt å dømme er en terrorhandling.

Ber folk forlate sentrum

Politiet ber på Twitter folk om å forlate Stockholm sentrum.

– Politiet oppfordrer mennesker til å bli hjemme og unngå sentrum. Spre dette til de dere kjenner, tvitrer Stockholms-politiet fredag ettermiddag.

Flere butikker i sentrum ble stengt. Rundt klokken 18 begynte politiet å evakuere kunder og personal som hadde vært sperret inne i butikkene.

Rundt klokken 19.30 ble Riksdagen åpnet igjen etter å ha vært stengt i flere timer etter terrorangrepet. Ansatte får forlate bygget etter at sikkerhetsansvarlige ikke har funnet noen trussel mot bygningen, melder Dagens Nyheter.

T-banesystemet sto stille i flere timer etter angrepet. Rett etter klokken 20 meldte politiet i Stockholm at T-banen er oppe og går igjen på alle linjer.

Kollektivstansen gjør at folk har store problemer med å komme seg ut av sentrum fredag ettermiddag. Under taggen #openstockholm på Twitter tilbyr folk hjelp til folk som trenger et sted å overnatte. En strøm av mennesker har fredag ettermiddag tatt bena fatt for å komme seg ut av sentrum.

Aftonbladet har også meldt om evakuering av T-centralen etter en hendelse der. Vitner forteller at de ble bedt om å forlate togene og stasjonen. Det er ikke klart hva som skjedde her, men politiet sa under pressekonferansen fredag ettermiddag at stasjonen ikke lenger var evakuert.

– Lastebilen var stjålet

Lastebilen som kjørte inn i folkemengden eies av selskapet Spendrups. Selskapet opplyser at bilen ble kapret.

Kommunikasjonsdirektør Mårten Lyth i selskapet sier føreren var i ferd med å laste av øl da en maskert mann hopper inn i bilen og begynner å kjøre.

Ifølge Lyth forsøkte sjåføren å stoppe mannen.

– Han løp foran bilen og ble truffet lett av bilen. Han løp etter bilen og forsøkte å påkalle oppmerksomhet. Da kjører bilen inn i folkemengden i Drottninggatan, sier han til Aftonbladet.

Sjåføren kom unna med lettere skader, men er i sjokk, opplyser Lyth.

Natt til lørdag begynte politiet arbeidet med å berge lastebilen ut av kjøpesenteret, melder Expressen.

Lørdag morgen ble det funnet en veske med hjemmelaget sprengstoff i lastebilen, skriver SVT.

Avviser skuddveksling

Etter hendelsen på Åhlens kom det meldinger om skuddvekslinger på flere steder i byen. Dette er ikke bekreftet. Politiet avviser at det var en skuddveksling på Fridhemsplan, som flere medier meldte fredag ettermiddag.

Aftonbladets reporter ved Åhlens City sier flere bevæpnede politifolk sto utenfor Åhlens og begynte å løpe i dekning da lastebilen kom.

– Jeg gikk forbi og en lastebil kjørte inn i hjørnet på Åhlens City. Det ble kaos, politi kom direkte til stedet og folk ble evakuert. Jeg ser ikke så mye, men det virker som det ligger noen på bakken, sa Aftonbladets reporter Robin Bonehav.

Reporteren fortalte også om et smell, og at det hadde blitt observert en person med en pistol, men han visste ikke om det har vært skuddløsning.

Midlertidig bevæpning i Norge

Norsk politi har besluttet midlertidig bevæpning i de store byene og på Gardermoen. Politiet vil også ha økt tilstedeværelse i det største byene.

PST foretar vurderinger av om hendelsen påvirker trusselbildet i Norge, og politiet vil fortløpende vurdere om det er behov for ytterligere tiltak her hjemme.

Aftenpostens team befinner seg nå i Stockholm sentrum, og rapporterer om en stille by. Det er få mennesker i gatene, og store områder er avsperret.

Svenske myndigheter har innført grensekontroll og anbefaler alle som skal reise til Sverige å ta med seg pass.