Trump dropper korrespondentmiddag

Donald Trump dropper den tradisjonsrike korrespondentmiddagen i Washington. – Ha en strålende kveld, skriver han til journalistene på Twitter. 

USAs president Donald Trump.
  • NTB

Middagen er en årlig begivenhet som arrangeres av foreningen for korrespondentene i Det hvite hus siste lørdag i april.

Æresgjesten er vanligvis USAs president, som etter tradisjonen holder en humoristisk tale. I år ser det imidlertid ut til å bli annerledes:

– Jeg kommer ikke til å delta på korrespondentmiddagen i år. Ønsk alle vel og ha en strålende kveld, skriver presidenten på Twitter.

Ble latterliggjort

Trump har også tidligere gjestet middagen, muligens med noe dårlige erfaringer. Han satt i publikum da president Barack Obama i 2011 la fram fødselsattesten sin fra talerstolen.

Den daværende presidenten gjorde samtidig narr av Trump, som på den tiden førte en kampanje for å så tvil om hvorvidt Obama var født i USA.

– Ingen er mer fornøyd med at vi kan legge dette bak oss enn Donald. Det er fordi han endelig kan gå tilbake til å fokusere på sakene som betyr noe. Som for eksempel, var månelandingen juks?, sa Obama.

Angrep på mediene

Trumps avlysning av journalistmiddagen kan ses i sammenheng med hans stadig kraftige kritikk av mediene.

Denne uken beskyldte han pressen for å dikte opp anonyme kilder, samtidig som journalister fra flere medier ble nektet adgang til en pressekonferanse i Det hvite hus.

I tillegg har flere mediehus blitt beskyldt for å spre falske nyheter av presidenten.

Foreningen som arrangerer middagen, White House Correspondents' Association, er blant flere presseorganer som har reagert på behandlingen.

– Styret vil diskutere saken visere med Det hvite hus' stab, sa foreningens leder Jeff Mason i en uttalelse fredag etter at journalister ble stengt ute fra pressekonferansen med Trumps talsmann Sean Spicer.

Mange utestengt fra Det hvite hus

De utestengte journalistene tilhørte medier som har dekket Trump kritisk, deriblant CNN, The New York Times, Politico, Buzzfeed og Los Angeles Times.

I en lederartikkel advarer Los Angeles Times om at Trump har med dette trekket har tatt "Det hvite hus' krig mot den frie pressen" til et nytt nivå.