Verden

- Syriske kurdere har erobret grenseby fra IS

Den kurdiske militsen YPG hevder å ha drevet IS helt ut av den strategisk viktige byen Tel Abyad ved Syrias grense til Tyrkia.

Kurdiske YPG-soldater fotografert i utkanten av Tel Abyad søndag.
  • Ntb

Samtidig opplyser eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) at kurderne med amerikansk luftstøtte har drevet IS-opprørerne ut av store deler av byen. Bare en håndfull IS-opprørere og allierte stammekrigere gjenstår i enkelte lommer i småbyen i provinsen Raqqa nord i Syria, ifølge SOHR.

Tidligere mandag kunngjorde YPG at grensebyen var omringet av kurdiske militskrigere og allierte opprørsgrupper, og at forsterkninger var på vei. Få timer senere erklærer YPG selv å ha tatt full kontroll over Tel Abyad, som IS erobret i fjor sommer.

Tapet av Tel Abyad innebærer at IS mister sin sentrale forsyningsåre til den selverklærte hovedstaden Raqqa drøyt åtte mil lenger sør.

Én grenseovergang

Kurdernes framrykking mot Tel Abyad på grensen til Tyrkia har skjedd med amerikansk luftstøtte.

— Tel Abyad er nesten beleiret nå etter at vi fikk kontrollen over veien mellom Raqqa og Tel Abyad, sa YPG-militsens talsmann Redur Xelil tidligere mandag.

Ifølge analytikere fungerer Tel Abyad som hovedfartsåre for IS' forsyninger av våpen, krigere og drivstoff fra Tyrkia til opprørsbastionen Raqqa i provinsen med samme navn. IS erobret kontrollen over Raqqa fra andre opprørsgrupper i fjor og gjorde byen til sin «administrative hovedstad».

Uten Tel Abyad står de ytterliggående jihadistene bare igjen med kontrollen over én tyrkisk grenseovergang.

Les også:

Les også

Lempet barnaover piggtråden

Tusenvis på flukt

Kurdernes offensiv mot Tel Abyad startet 4. juni, og kampene i området har ifølge hjelpearbeidere tvunget over 18.000 mennesker på flukt over grensen til Tyrkia.

Bare mandag strømmet anslagsvis 5.000 flyktninger, mange av dem eldre, kvinner og barn over grensen, der soldater instruerer dem gjennom en åpning i piggtrådgjerdet, melder nyhetsbyrået Reuters.

Tyrkia huser allerede 1,8 millioner syrere, og myndighetene der har tidvis stengt grensen for flyktningene. Det har ført til kaotiske tilstander, der desperate syrere har forsøkt å klippe seg gjennom gjerdene eller klatre over piggtråden.

Støttes av opprørsgrupper

YPGs inntog inn i provinsen Raqqa skjer etter at de væpnede kurderne drev IS ut av store områder i provinsen Hasaka. Den kurdiske militsen støttes av lokale opprørsgrupper i kampen mot IS. Dersom alliansen nå har erobret Tel Abyad, vil de ikke bare ha kuttet IS' livslinje til Raqqa, men også åpnet en sammenhengende forbindelse mellom Hasaka og Kobani.

Intense kamper

Med amerikansk luftstøtte erobret YPG Kobani fra IS i januar. Siden har militsen presset den væpnede jihadistgruppa på begge sider av Raqqa, og YPG har vist seg å bli den USA-ledede alliansens viktigste partner på bakken i Syria.

Les også:

Les også

Slik velger USA ut sine mål i terroristjakten

En talsmann for opprørsgruppa Burkan al-Furat, som kjemper sammen med YPG, sier mandag at de fleste sivile innbyggerne i området alt har flyktet fra voldshandlingene. Den lokale alliansen mot IS har rykket helt fram til Tel Abyads ytterste bydeler i sør og øst, ifølge ham.

Tyrkisk uro

Kurdernes framrykning like over grensa i Syria bekymrer Tyrkias president Tayyip Erdogan, som frykter at kurdiske separatister skal la seg inspirere på hjemmebane. YPG har nemlig bånd til det kurdiske arbeiderpartiet PKK, som er terrorstemplet av Tyrkia og landets vestlige allierte etter å ha kjempet et væpnet opprør mot Ankara i lang tid.

Den kurdiske framrykkingen i Syria skaper dessuten uro blant enkelte syriske opprørsgrupper, som anklager YPG-militsen for å ha tvunget sunnimuslimske arabre og turkmenere fra området. De kurdiske styrkene avviser anklagene om etnisk rensing.

Les også

  1. Frp vil ha folkeavstemning om Syria-flyktningene

  2. Flyktninghjelpen: Absurd diskusjon om Syria-flyktninger

  3. Al-Qaida-inspirator kaller IS ekstremister

  4. Syria-flyktningene koster 3,5 milliarder kroner

  5. USA vurderer flere tiltak i krigen mot IS, vil trene opp irakere i Anbar-provinsen

  6. Høy pris for å undervurdere styrken til IS