Verden

Byen der skytevåpen er påbudt

To år etter skolemassakren i Newtown har flere delstater innført strengere våpenlover. I Georgia har de gått motsatt vei.

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA
Kristoffer Rønneberg i Kennesaw.

— Liberal? Det er et skittent ord!Denton Myers, kjent som "Wildman", ser på meg med smale øyne under det røde pannebåndet som sammen med skjegget og det lange håret gjør at han ligner litt på en småsint Willie Nelson.

Jeg har akkurat spurt 83-åringen om de liberale våpenlovene i Georgia, men burde nok ha valgt et annet ord. Jeg prøver på nytt.

- Hvorfor er det så viktig for folk i Georgia å få lov til å bære våpen?

– Det er vår grunnlovsfestede rett. Så enkelt er det. Ingen i Washington skal fortelle meg når eller hvor jeg kan ta med meg pistolene mine, sier Myers.

Rundt livet, over den knelange olashortsen, henger de to Magnum 45-pistolene som 83-åringen tar med seg også når han beveger seg utenfor butikken sin, der han selger antikviteter fra borgerkrigstiden.

Han er slett ikke alene om å være glad i pistolene sine her i Kennesaw. Faktisk ble det i 1982 påbudt for innbyggerne å ha et våpen liggende hjemme. Loven er ment å være symbolsk - den var en reaksjon på at en by i Massachusetts ønsket å forby håndvåpen - men den har uansett satt byen på kartet som den mest, unnskyld, liberale amerikanske byen når det gjelder våpenlovgivning.

134 nye våpenlover på to år

Generelt er Georgia et sted der USAs andre grunnlovstillegg - det som gir borgerne rett til å bære våpen - tas svært seriøst. En ny lov gjorde det tidligere i år mulig å ta med seg pistolen inn nærmest over alt, blant annet til offentlige kontorer, flyplasser og barer.

Denton Myers går alltid med sine to Magnum 45-pistoler.

Nesten to år er gått siden skolemassakren på Sandy Hook i Connecticut, der 20 barn og seks voksne ble drept i desember 2012. Massakren førte til en stor, nasjonal diskusjon om USAs våpenlovgivning, og tre delstater — New York, Connecticut og Maryland - innførte straks strengere våpenlover.For første gang ble det pumpet inn store pengesummer i lobbygrupper som kunne fungere som en motvekt til den mektige våpenorganisasjonen NRA.

Resultatet så langt ser ut til å være uavgjort. På delstatsnivå er 64 lover vedtatt som styrker våpenkontrollen, mens 70 nye lover svekker dem, ifølge organisasjonen Law Center to Prevent Gun Violence.

Siden Sandy Hook-massakren har USA opplevd 87 skyteepisoder på skoler eller universiteter. Hver dag blir 296 personer skutt i USA, ifølge The Brady Campaign to Prevent Gun Violence. Dersom man inkluderer selvmord, er antallet mennesker som dør som en følge av skytevåpen hele 32.105 i året.

LES OGSÅ:

Les også

Våpenreform tapte i Senatet. Obama: - En skammens dag

Våpenlover på valgdagen

Blant dem som nå styrker bevegelsen for å innføre strengere våpenlover, er tidligere New York-borgermester Michael Bloomberg og tidligere Arizona-politiker Gabby Giffords, som ble skutt i hodet i 2011. Organisasjonen hennes samlet inn 17,5 millioner dollar i årets første halvdel, omtrent like mye som NRA, ifølge nyhetskanalen NBC News.

Våpen er også et tema i årets valgkamp. I New York skryter guvernør Andrew Cuomo, som er på gjenvalg, av at han var blant de første til å innføre strengere våpenlover etter Sandy Hook.

I andre delstater — Alabama, Missouri og Washington - blir velgerne bedt om å stemme ja eller nei til lovforslag som styrker retten til å eie og bære håndvåpen.

— De burde lære av oss her i Kennesaw, sier Tommy Brewer. Han jobber for et inkassobyrå, og vi treffer ham utenfor byens politistasjon.

— Da vi innførte våpenpåbudet, sank kriminalitetsstatistikken som en stein. Det er ingen som tør å rane deg når de vet at du har et skytevåpen, slår Brewer fast.

Les også

  1. 91 barn ble skutt og drept i USA i fjor. 17 ble skutt av sin egen mor.

  2. Rystende skildringer i rapport om massakren i Newtown

  3. 15-åring sto bak skoleskyting i USA