Verden

Slik raknet det for Ukrainas president

President Viktor Janukovitsj' styre i Ukraina kollapset fra innsiden før han ble avsatt.

Her er avtalen som ble undertegnet fredag 21. februar 2014 og som president Viktor Janukovitsj trodde skulle kjøpe ham tid. Før blekket var tørt, hadde vaktene hans flyktet og han forlot selv hovedstaden samme kveld. Foto: Andrej Kravtsjenko, Reuters/NTB Scanpix

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Tidligere ledere for sikkerhetsstyrkene og opposisjonspolitikere kaster nå lys over de siste dagene og timene da Viktor Janukovitsj styrte Ukraina frem til han rømte hovedstaden om kvelden 21. februar i fjor. Det de forteller til New York Times, tyder på at regimet gikk i indre oppløsning svært raskt.

Den svarte torsdagen

Ukraina-ekspert: Geir Flikke. Foto: UiO

Allerede en måned før volden tok av, begynte avskallingen internt, mener førsteamanuensis og Ukraina-ekspert Geir Flikke ved Universitetet i Oslo.— 16. januar – den svarte torsdagen – presset president Janukovitsj parlamentet til å vedta ti drakoniske lover – enkelte kalte dette et diktatur. Det ble gitt et amnesti til sikkerhetsstyrkene for det som måtte gjøres for å stoppe demonstrasjonene. Prosessen for å fjerne immunitet til parlamentarikere ble forenklet, sier Flikke til Aftenposten.

Lovene la begrensninger på ytringsfriheten og forsamlingsfriheten. Du kunne blant annet få 15 dager i fengsel for å slå opp telt uten tillatelse.

Forbudt å kjøre i kø

Bilkøer ble også forbudt, minner Flikke om. Motivet for forbudet var å forhindre den såkalte «automaidan» – at folk demonstrerte med bil og veivet med flagg og bannere ut av bilvinduene.

Ni av de ti lovene ble fjernet 28. januar.

Flikke påpeker at demonstrasjonene hadde pågått helt siden november året før uten at presidenten klarte å inngå noen avtale som ga en løsning.

— Når det hadde pågått så lenge, ble det vanskelig å forhindre at det kom til voldelige konfrontasjoner, sier Flikke.

Han stiller seg undrende til at Janukovitsj ikke fulgte rådene fra tre tidligere presidenter og inngikk en avtale med EU fremfor å knytte seg tettere til Russland igjen.

PUTIN I NYTTÅRSTALE:

Les også

Annekteringen av Krim-halvøya utgjør et viktig kapittel i Russlands historie

For sent med avtale

Da Janukovitsj fredag 21. februar skrev under på en avtale han trodde skulle holde ham ved makten litt til, var det allerede for sent, skriver New York Times.

Ukrainas daværende president Viktor Janukovitsj ankommer presidentkontorene for å undertegne en fredsavtale med opposisjonsledere. Kort tid etter seremonien rømte han hovedstaden. Foto: Konstantin Tsjernisjkin, Reuters/NTB Scanpix

Politi— og sikkerhetsstyrker holdt allerede på å gjennomføre en telefonstorm til opposisjonspolitikere for å sikre seg fritt leide ut av hovedstaden Kiev. De fryktet at de ville bli sittende igjen med skylden for blodbadet der mange titalls aktivister var blitt drept.

Motstridende historier

New York Times har ettergått hva som skjedde i Kiev i disse februardagene i fjor og har snakket med fremstående aktører, blant annet ledere i antiopprørsenheten Berkut og andre sikkerhetsstyrker og lokale partitopper. Fremstillingen skiller seg fra den historien Kreml har antydet: at vestlige aktører i ledtog med lokale, ekstreme høyrekrefter sto bak avsettelsen av presidenten. Den omstridte, amerikanske filmskaperen Oliver Stone jobber også med en dokumentar om krisen og mener at avsettelsen av presidenten«lukter av CIA».

Myrdet i kuleregn

Torsdag 20. februar ble flere titalls aktivister myrdet i et kuleregn. Presidentens allierte i parlamentet var rystet og han ble tvunget til forhandlinger. Det var da politifolk og sikkerhetsstyrkene begynte å ringe til opposisjonspolitikere, skriver The New York Times.

Fikk ikke tak i overordnede

Samtidig sluttet de å ta telefonen i Innenriksdepartementet, forteller folk fra sikkerhetsstyrkene.

— Statsråden var forsvunnet og ingen besvarte oppringningene våre, forteller Vladimir, en tidligere gruppeleder i antiterrorpolitiet Berkut fra Sumska-distriktet. Han kontaktet da opposisjonspolitiker Sergej Pasjinskij og ba om trygt leide ut av Kiev.

— Vi fryktet alle å bli hengt ut som syndebukker, sier Vladimir til New York Times.

Fredag 21. februar blusset protestene i Ukrainas hovedstad opp etter at mange titalls aktivister var blitt skutt dagen før. Foto: Yannis Behrakis, Reuters/NTB Scanpix

Regnet med å få skylden

Avisen har også snakket med Aleksandr Khodakovskij, som i februar ledet en gruppe i spesialstyrkene Alfa. Han tror protestene kunne vært slått ned høsten 2013, men at det det var for sent i februar 2014.

— Stemningen forandret seg i enhetene med elitestyrker. Alle forsto at regjeringen ikke kom til å foreta seg noe avgjørende. Vi skjønte at alle de forbrytelsene vi skulle begå for å rydde Maidan, i den avgående regjeringens siste åndedrag, ville vi bli klandret for, sier Khodakovskij.

Rykteflom om våpenhjelp

Samtidig fyrte demonstrantene opp under rykter som sa at store mengder våpen fra et raid var på vei til Kiev for å deles ut til aktivister. Dette bidro ytterligere til at sikkerhetsstyrkene ville vekk. Opposisjonspolitiker Sergej Pasjinskij endte opp med å sikre 5000 mann trygt leide ut av hovedstaden. Da utsendinger fra andre land kom til presidentkontorene om ettermiddag fredag 21. februar for å overvære undertegningen av en avtale om ro og fred, var bygningen tungt bevoktet av bevæpnede menn. Da de dro 45 minutter senere, var de siste vaktene i ferd med å forlate stedet.

Janukovitsj selv fant også ut at det ville være best å forlate Kiev, i hvert fall for noen dager, forteller en tidligere topp i samme parti, Regionpartiet. Men han forlangte at det skulle gjøres avtaler om noen fabrikkbesøk øst i landet, slik at dette ikke så ut som noen flukt.

OLIVER STONE:

Les også

Mener Ukraina-krise«luktet av CIA»

— Som på en annen planet

I dagene etter at Viktor Janukovitsj forlot Ukrainas hovedstad Kiev kunne man se slike plakater overalt. Foto: Yannis Behrakis, Reuters/NTB Scanpix

Mykhalo Dobkin, som da var guvernør i Kharkiv, møtte presidenten på flyplassen ved midnatt og beskriver presidenten som om han var på en annen planet.— Han trodde dette var et midlertidig problem. Når en leder slutter å være leder, faller folkene rundt fra. Det er regelen, sier Dobkin.

Lørdag 22. februar snakket Janukovitsj på TV fra Kharkiv. Han insisterte på at han fortsatt var president og sa at han var forrådt. Etterpå reiste han til Russland, hvor han fremdeles oppholder seg. Parlamentet vedtok – med stemmene fra Janukovitsj' parti – å sette inn en midlertidig regjering og holde nyvalg.

- Merkelig teori

Førsteamanuensis Geir Flikke mener New York Times' fremstilling av Janukovitsj-periodens siste dager virker svært sannsynlige. Teorien fra den amerikanske filmskaperen Oliver Stone om at CIA sto bak et ukrainsk statskupp karakteriserer han derimot som «svært merkelig».

Les også:

 1. Les også

  OSSE sender flere observatører til Ukraina

 2. Les også

  Kampene fortsetter i Øst-Ukraina

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Presidenten, oligarken, Trump-rådgiveren og storbanken. Slik tømte de Ukraina for penger.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Hun avslørte korrupsjon og hengte ut embetsmenn i sosiale medier. De tok en grufull hevn.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Forverret menneskerettighetssituasjon i Ukraina var ikke viktig tema under statsministers besøk i Norge

 4. VERDEN
  Publisert:

  Han rømte fra Putin. Så ble han likvidert på åpen gate i Kiev.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Det koker igjen i gatene i Ukrainas hovedstad. Under ligger en enorm misnøye med eget styre.

 6. NORGE
  Publisert:

  Erna Solberg reiser til Russland på konferanse med Putin