Verden

Erdogan ble rasende over avslørende journalistikk – nå risikerer journalister tiår i fengsel

ISTANBUL (Aftenposten): 17 ansatte i avisen Cumhuriyet risikerer 43 års fengsel for å ha vært for kritiske mot myndighetene.

Aktivister roper ut slagord i det de marsjerer mot et rettslokale i Istanbul. 17 medarbeidere fra avisen Cumhuriyet er tiltalt for å ha hjulpet en terrororganisasjon ved blant annet å være for kritiske mot myndighetene.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Hundrevis av journalister og menneskerettighetsaktivister protesterte da rettssaken mot 17 ansatte i avisen Cumhuriyet og to andre startet i Istanbul i mandag.

De tiltalte risikerer 43 års fengsel for å ha støttet en terrororganisasjon de selv ikke er medlem i.

Demonstrantene, journalister, advokater og politikere som Aftenposten snakket med ved rettslokalet, var klar i sin dom. Saken er politisk motivert. Cumhuriyet skal straffes for å ha vært for kritisk mot myndighetene og president Recep Tayyip Erdogan.

– Det er 100 prosent sikkert at dette er en politisk sak. Cumhuriyet har vært kritiske til myndighetene, og de har forstyrret dem med sin undersøkende journalistikk og sine kommentarer, sier opposisjonspolitikeren Sezgin Tanrikulu, som var til stede i Caglayan Rettspalass mandag.

Ankara-korrespondent Erdem Gul og redaktør Can Dündar da de møtte i retten i Istanbul i april 2016. Begge fikk dommer på over fem års fengsel for å ha offentliggjort en video av at politiet ville ransake etterretningstjenesten forsendelse til Syria.

Avsløringen som fikk Erdogan til å utlove harde straffer

Tanrikulu mener særlig avisens bilder av tyrkisk våpensmugling til Syria, en sak som ble publisert 29. mai 2015, satte avisen i myndighetenes søkelys.

President Erdogan ble rasende og sa i en tale to dager senere at «de som rapporterte om dette, kom til å betale en høy pris».

– Vi kommer ikke til å la dette passere, sa Recep Tayyip Erdogan.

Faktisk var det politiet og påtalemyndigheten som i januar 2014 forsøkte å stoppe våpensmuglingen. Men etterretningstjenesten og Erdogan slo tilbake og fikk statsadvokatene og politifolkene som hadde forsøkt å stoppe forsendelsene til Syria, straffeforfulgt.

Ifølge Erdogan var det «en stat i staten» som ulovlig hadde slått til mot etterretningstjenesten. Med det mente han nettverket til Fethullah Gülen, som anklages for å ha stått bak det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia den 15. mai i fjor. En anklage Gülen benekter.

Reuters omtalte straffesaken mot statsadvokatene og politifolkene 21. mai 2015. Men da Cumhuriyet drøyt en uke senere offentliggjorde en video av våpensmuglingen, ble det åpnet straffesak mot avisen.

Mens redaktør Can Dündar har flyktet til Tyskland, er journalist Erdem Gul fremdeles i Tyrkia. Han er allerede dømt til fem års fengsel og risikerer å bli dømt i enda en sak som myndighetene forbereder mot ham.

Rettssakene står i kø for den lille liberale avisen

Siden den gang har daværende Cumhuriyet-redaktør Can Dündar og journalist Erdem Gul blitt dømt til henholdsvis fem år og ti måneder og fem års fengsel. Dündar, som også står som tiltalt i mandagens rettssak, har rømt til Tyskland. Gul var til stede i rettssalen i Istanbul mandag.

– Den første saken mot oss er anket til høyesterett. I tillegg venter det en rettssak for angivelig støtte til Gülen-nettverket i oktober, forklarer Gul under en røykepause.

Tre måneder etter fjorårets kuppforsøk slo politiet til mot avisens ledelse, kommentatorkorps og tegner. I desember ble også gravejournalisten Ahmet Sik arrestert.

Seran Kart Üney møtte opp ved rettssalen sammen med datteren Deniz (2) for å støtte faren, tegneren Musa Kart, som er en av de tiltalte i Cumhuriyet-saken. Musa Kart har sittet fengslet i 9 måneder. I løpet av den tiden har barnebarnet Deniz sett ham bare to ganger.

Hevder avisen drev «asymmetrisk krigføring» mot Erdogan

Påtalemyndigheten mener Gülen-bevegelsen nærmest tok over avisen og endret den politiske kursen i 2013.

Myndighetene hevder Cumhuriyet gikk ut over pressefriheten ved å skrive artikler som gjorde angivelige terrorgrupper mer «tiltalende og legitime», samtidig som de gjennom sine artikler skal ha satt Tyrkias myndigheter i forbindelse med internasjonal terrorisme.

Avisen anklages for å ha vært en del av en «påvirkningsoperasjon». De hevdes å ha gjort landets myndigheter og president Recep Tayyip Erdogan til mål gjennom «asymmetrisk krigføring».

– Jeg har bare drevet med journalistikk

De anklagede Cumhuriyet-journalistene avviser at de har gjort noe galt.

– Vi har ingen annen agenda enn å drive journalistikk, sier spaltisten Aydin Engin. – Jeg har ingen forbindelser med noen terrororganisasjon.

Les mer om

  1. Recep Tayyip Erdogan
  2. Journalistikk
  3. Ytringsfrihet
  4. Tyrkia