Verden

Labour-lederen vraket av sine egne i hemmelig avstemning

Kun hver femte i Labours parlamentsgruppe har tillit til partilederen Jeremy Corbyn. Likevel nekter han å trekke seg, fordi han ikke vil «svikte partiets medlemmer med å gå av.»

Det har vært fullt kaos utenfor huset til den britiske opposisjonslederen Jeremy Corbyn de tre siste dagene. Corbyn fikk politieskorte da han forlot huset tirsdag. Foto: NEIL HALL / REUTERS/ NTB SCANPIX

  • Steinar Dyrnes

172 av Labours medlemmer i Parlamentet stemte for et mistillitsforslag mot partilederen Jeremy Corbyn. 40 stemte for at de fortsatt har tillit til partilederen, 13 stemte ikke, mens fire stemmer ble regnet som ugyldige.

Med dette nedslående resultatet øker presset betraktelig for at Corbyn må trekke seg som partileder, etter avstemningen der hver enkelt i partiets parlamentsgruppe kunne avgi sin stemme hemmelig.

Labour-lederen nekter imidlertid å trekke seg, og har kommet med følgende uttalelse:

Jeg ble på demokratisk vis valgt som leder for vårt parti, for å komme med en ny type politikk, av 60 prosent av Labours medlemmer og støttespillere, og jeg vil ikke svikte dem med å gå av. Dagens avstemning har ingen konstitusjonell legitimitet.

Denne uttalelsen har ført til at listen av skyggeministre som har trukket seg har blitt enda lengre.

Sky News melder at tre skyggeministre har gått av etter at uttalelsen ble kjent tirsdag kveld.

  • Dette kritiseres Corbyn for: Nektet å delta på tverrpolitiske arrangement og dro på ferie midt i valgkampen

Sky News: To aktuelle utfordrere samles

Samtidig som resultatet nå er kjent, spekuleres det i britiske medier hvem som skal kunne erstatte ham, om det blir aktuelt.

TV-kanalen Sky News rapporterer at partiets nestleder Tom Watson og partiets tidligere finanspolitiske skyggeminister Angela Eagle er i samtaler for å bli enige om hvem av de to som skal utfordre Corbyn.

Det har vært full krig i det britiske Labour-partiet siden natt til søndag.

Da sparket Labour-lederen Jeremy Corbyn sin skyggeutenriksminister Hilary Benn i en telefonsamtale, etter at Benn først uttrykte sin mistillit til Corbyn.

«Største opprøret i moderne britisk historie»

Siden har over 20 medlemmer i Corbyns 30 personer sterke skyggeregjering trukket seg i protest eller fått sparken. Avisen Financial Times omtaler tirsdag dette som det største opprøret i moderne britisk historie mot en partileder.

Corbyn tilhører den ytterste venstrefløyen i Labour, og mange i partiet frykter de aldri kan vinne et parlamentsvalg med ham. Stadig flere tror nå at den dype politiske krisen etter Brexit-avstemningen kan utløse et snarlig nyvalg.

Striden toppet seg under dagens hemmelige avstemming blant Labours 229 parlamentsmedlemmer tirsdag.

Men det er ikke parlamentsmedlemmene som avgjør hans fremtid. Det er partiets rundt 370.000 medlemmer som velger lederen, og helt siden han ble valgt for et snaut år siden har Corbyn hatt mye større støtte blant de menige medlemmene enn i parlamentsgruppen.

Avstemningen utløser ikke nytt ledervalg

Dagens avstemningsresultat utløser ikke noe nyvalg. Men dersom minst 51 medlemmer i parlamentet nominerer en rivaliserende kandidat, er et nyvalg uunngåelig.

Corbyn har flere ganger de siste dagene gitt klart uttrykk for at han nekter å gå av, og at han akter å stille på nytt dersom valg av ny partileder utløses.

Det er ikke bare i partiets parlamentsgruppe han sliter med støtten. Også den Labour-vennlige avisen The Mirror har fått nok, noe de brukte hele forsiden tirsdag til å fortelle sine lesere.

Også næringslivsavisen Financial Times ba Corbyn trekke seg på lederplass i dag:

«Hva som nå står på spill er ikke den politiske overlevelsen til et enkeltindivid, men skjebnen til et av de to partiene som har dominert britisk politikk i det siste århundret».

Hør Europa-korrespondent Øystein Langberg, tidligere London-korrespondent Ulf Andenæs og programleder Alf Ole Ask analysere konsekvensene av britenes dramatiske EU-nei i vår ferske utenrikspodcast.

Les mer om

  1. Labour
  2. Jeremy Corbyn
  3. Brexit
  4. EU