Verden

Paris-terroren: Dette er gjerningsmennene

Fransk politi mener det var ni gjerningsmenn fordelt på tre grupper som deltok i terrorangrepene 13. november. Abdelhamid Abaaoud, den antatte hjernen bak angrepene, ble drept onsdag.

Abdelhamid Abaaoud (27) mistenkes å være bakmannen for helgens Paris-angrep. Han skal ifølge etterretningskilder befinne seg i Syria.
  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist
  • Carl Alfred Dahl
    Nyhetsleder
  • Thomas Olsen
    Journalist

27 år gamle Abdelhamid Abaaoud er pekt ut som hovedmannen bak angrepene. Onsdag morgen gikk politiet til en storstilt aksjon nord i Paris. Abaaoud var hovedmålet for aksjonen, som endte i en flere timer lang skuddveksling der rundt 5000 skudd ble avfyrt.

Torsdag bekreftet den franske påtalemyndigheten at Abaaoud ble drept i aksjonen, melder AP. Han ble identifisert på bakgrunn av hudprøver funnet på stedet, skriver nyhetsbyrået.

Tre personer ble drept i aksjonen, mens syv ble pågrepet.

27 år gamle Hasna Aitboulachen var den andre døde i kuleregnet. I tillegg døde en uidentifisert mann som sprengte seg i luften da politiet slo til.

Få med deg siste nytt om utviklingen i etterforskningen her:

Les også

Direkteblogg: Terrorangrepet i Paris

Skal ha ledet celle fra Hellas

Det har tidligere vært antatt at Abaaoud befinner seg i Syria, men fransk politi fikk så opplysninger som tydet på at han var i Frankrike.

Abaaoud var belgisk statsborger av marokkansk opprinnelse, som skal ha kjempet med IS i Syria.

Han ble tidligere i år mistenkt av belgisk politi for å ha ledet en IS-terrorcelle som ble avslørt etter Charlie Hebdo-drapene i januar og har vært etterlyst siden.

Han skal ha ledet cellen fra Hellas, med planer om å drepe belgiske politifolk. Abaaoud unnslapp en politiaksjon i januar i år, der to andre mistenkte jihadister ble drept.

Hva er IS? Bruk tre minutter på denne forklarende videoen og få svaret:

Intervjuet i propagandablad

Abdelhamid Abaaoud (27)

I februar ble Abaaoud intervjuet av IS-magasinet Dabiq i Syria. Der sier han blant annet at han ble stanset av politiet, som sjekket ham opp mot et bilde som hadde blitt lekket til mediene.— Jeg ble stanset av en betjent som sammenlignet meg med et fotografi, men han lot meg gå, ettersom han ikke kjente igjen meg. Det var utelukkende en gave fra Allah, sier han.

Her kan du lese om den voldsomme skuddvekslingen i Saint-Denis i Paris onsdag, der Abaaoud ble drept:

Les også

Fransk antiterrorpoliti brukte droner, roboter og hunder for å overmanne terroristene

Skal ha kjørt likbil for IS

Sikkerhetstjenesten har vært oppmerksomme på Abaaoud etter at han dukket opp i en propagandavideo fra IS.

Han skal ha sittet bak rattet i en bil som fraktet lik til en massegrav, skriver The Guardian.

Les også vår reportasje fra Molenbeek:

Les også

Denne bydelen i Brussel produserer terrorister – igjen og igjen

Død: Abdelhamid Abaaoud (27)

Bodde i Brussel-forstaden Molenbeek. Franske myndigheter peker ham ut som hjernen bak angrepene.

Belgieren, med marokkansk opphav, skal ha sluttet seg til IS i Syria, der han gikk under navnet «Abu Umar al-Baljiki». Abaaoud ble tidligere i år mistenkt av belgisk politi for å ha ledet en IS-terrorcelle som ble avslørt i januar. Han skal også ha vært involvert i de avvergede angrepene mot et fransk høyhastighetstog og en kirke i Paris tidligere.

Et lite land med store problemer:

Les også

Fem grunner til at Belgia er blitt et arnested for terrorister

Skal ha overtalt sin lillebror Younes på 13 år til å reise til Syria i januar 2014, noe som gjorde lillebror kjent som «verdens yngste jihadist». Faren politianmeldte Abdelhamid for kidnapping.

På rømmen: Salah Abdeslam (26)

tab57501_doc6n5gtnhju1wg5uc7h1t-V5zcNUrIdj.jpg

Født og bosatt i Belgia. Antas å være den eneste av angriperne i Paris som overlevde terroraksjonen fredag. Få timer etter angrepet slapp Abdeslam gjennom grensekontrollen til Belgia. Han skal ha blitt stanset av politiet nær grensen.To andre personer befant seg også i bilen, ifølge nyhetsbyrået AP. Politiet sjekket Abdeslams papirer og lot ham kjøre videre.

Abdeslam skal, trolig sammen med sin bror, ha vært direkte involvert i angrepet i sentrum av Paris, der terroristene skjøt og drepte 39 utelivsgjester.

Han skal ha leid en Volkswagen Polo som sto utenfor konsertlokalet Bataclan. Fransk politi har sendt ut en internasjonal etterlysning og har igangsatt en storstilt jakt på 26-åringen. Søndag opplyste politiet at de tror han befinner seg i Brussel-området.

Venner av Abdeslam skal ifølge ABC News være bekymret for IS’s hevn mot ham. IS skal ha likt dårlig at han ikke utløste selvmordsvesten. Vennene beskriver ham som presset mellom europeiske myndigheter og IS.

Broren Mohamed, som bor i Brussel, har oppfordret Abdeslam til å overgi seg til politiet.

– Han befinner seg ikke langt unna, sier broren.

Død: Brahim Abdeslam (31)

Bror til Salah Abdeslam. Skal ha sprengt seg selv i luften utenfor restauranten Comptoir Voltaire like ved konsertlokalet Bataclan.

Skal ha drevet en bar som rett før angrepet ble stengt av myndighetene fordi stedet ble brukt til omsetning og bruk av narkotika.

Knyttes til den belgiske IS-krigeren Abdelhamid Abaaoud, den antatte hovedmannen. De kom begge fra Brussel-forstaden Molenbeek.

Hans tidligere kone, Niama (36), forteller til den britiske avisen The Telegraph at favorittsysselene til mannen mens de var gift i perioden 2006 til 2008 var "å sove og røyke marihuana". Ifølge ekskona dro mannen aldri til noen moske, og hun så ham heller aldri be. I ungdomsårene skal Abdeslam ha blitt dømt til to fengselsstraffer for tyverier. Den ene dommen var på tre måneder, den andre seks måneder.

Abdeslam hadde utdanning som elektriker, men han fant aldri noen jobb, ifølge eks-kona.

De to skilte lag i 2008, men ble ikke formelt skilt før i 2013. De fikk ingen barn.

Hva er det med Molenbeek:

Ismail Omar Mostefai (29)

Død: Ismail Omar Mostefai (29)Fransk statsborger fra Paris-forstaden Courcouronnes. Sprengte seg selv inne i konsertlokalet Bataclan. Tidligere dømt for flere mindre lovbrudd, og ble identifisert fra avtrykk fra en avrevet fingertupp.

Han var gift og hadde en datter. Foreldrene var av algerisk herkomst. Allerede i 2010 var han registrert som mulig radikalisert muslim hos fransk politi. Politiet skal også ha etterforsket hvorvidt Mostefai reiste til Syria som fremmedkriger i 2012-2013.

Bilal Hadfi (20)

Død: Bilal Hadfi (20)Navngitt som en av selvmordsbomberne på fotballarenaen Stade de France.

Han bodde i Belgia, og skal ifølge etterforskerne ha kjempet med IS i Syria i 2013–14.

Han var også i kikkerten til belgisk politi etter at han tidllig 2015 reiste til Syria.

Hadfi skal ha blitt fulgt nøye med av belgisk politi i flere måneder forut for terrorangrepet i Paris.

— I flere uker hadde etterforskerne romovervåkning i det huset de antok han bodde i, men de fant ham aldri, sier Sieghild Lacoere. talsperson til den belgiske justisministeren, ifølge Politico.eu.

Død: "Ahmed Al Mohammed (25)"

Ahmed Al Mohammed (25)

Et syrisk pass med dette navnet ble funnet ved en av selvmordsbomberne utenfor Stade de France. Passet er utstedt til en mann som er født i den syriske byen Idlib, nær den tyrkiske grensen, 10.09 1990. Men passet er trolig falskt.

Fransk politi ba tirsdag publikum om hjelp til å klargjøre identiteten til denne mannen, som skal ha vært en av terroristene som sprengte seg i luften utenfor Stade de France fredag kveld. Passet til Ahmad al-Mohammad ble funnet ved mannen, men politiet tror det er falskt.

Død: Navn ikke offentliggjort

Fransk politi var allerede tirsdag ute og etterlyste identiteten til mannen på bildet. Ifølge påtalemyndigheten i Paris er fingeravtrykkene til begge som deltok under angrepet mot fotballstadionet, blitt registrert i Hellas 3. oktober.

Fredag skal man ha klart å identifisere enda en av selvmordsbomberne ved Stade de France.

Ifølge påtalemyndigheten i Paris er fingeravtrykkene til begge som deltok under angrepet mot fotballstadionet, blitt registrert i Hellas 3. oktober.

Samy Amimour (28)

Død: Samy Amimour (28)Fransk, foreldre med bakgrunn fra Algerie. Skal ha vokst opp i Paris-forstedene Drancy og Bobigny. En av selvmordsbomberne i Bataclan.

Ble i 2012 pågrepet av antiterrorpolitiet, mistenkt for å ha terrorforbindelser og for å forsøke å reise til Jemen. Rømte fra Frankrike til Syria høsten 2013.

Faren skal ha forsøkt å få ham hjem i lang tid. Det ble utstedt en internasjonal arrestordre på ham i 2013. Skal ha dukket opp hos foreldrene i midten av oktober. Da fortalte han angivelig at han hadde giftet seg med en fransk kvinne og at de ventet barn sammen.

Død: Uidentifisert

En mann ble skutt og drept av sikkerhetspolitiet i Bataclan. Identitet ikke bekreftet.

Etterlyst: Mohamed Khoualed (19)

Fransk politi etterlyser fransk-karibiske Khoualed, som er mistenkt for å ha laget bombene som ble brukt i terrorangrepene i Paris, ifølge flere medier.

Politiet mener at én person til må ha vært direkte involverti angrepene.

Død: Hasna Aitboulachen (26)

Drept under politiets storaksjon nord i Paris tirsdag. Abaaoud var hovedmålet for aksjonen, som endte i en flere timer lang skuddveksling der rundt 5000 skudd ble avfyrt.

01_19163859_61fdea_2568796a-2uGnlW6NYj.jpg

Kan ha blitt avslørt av narkotiketterforskning:

Les også

Hum var en «Cowboy-jente» som drakk og røyket

Les mer:

Les også

Franske myndigheter jakter enda en mistenkt terrorist

Kilder: Aftenposten, NTB, TV 2, The Guardian, BBC og flere nyhetsbyråer