Verden

Presidentvalget i Østerrike erklæres ugyldig

Presidentvalget i Østerrike erklæres ugyldig. Dermed får høyrepopulisten Norbert Hofer en ny mulighet til å bli president.

Partileder Heinz-Christian Strache (t.v.) og presidentkandidat Norbert Hofer under jubelen da Hofer vant første valgomgang. Nå kan de juble igjen over at andre valgomgang ble erklært ugyldig.
  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke
    Journalist

22. mai ble ble uavhengige Alexander Van der Bellen valgt til ny president i Østerrike med en margin på bare 30.863 stemmer. Hele Europa fulgte med i denne andre valgomgangen, time for time. Skulle Østerrike ble det første EU-landet med en president fra ytre høyre?

Men etter en massiv mobilisering på tvers av de andre partiene tapte Norbert Hofer fra Frihetspartiet (FPÖ) så vidt det var.

Men Frihetspartiet klaget i klaget i etterkant på at reglene ikke ble fulgt ved opptelling. Partiet hevdet å ha funnet formelle feil i 94 av de 117 valgdistriktene, noe de mener burde føre til at den andre valgomgangen skulle annulleres, skriver Der Standard. I dag fikk de altså medhold av Grunnlovsdomstolen. Valget er ikke blitt manipulert, men prosedyrene for opptelling er ikke fulgt slik de skulle.

  • Dette mente Aftenposen etter at Norbert Hofer vant første valgomgang.
Dommen ble opplest av presidenten i Grunnlovsdomstolen Gerhart Holzinger.

De siste uken har domstolen i Østerrike behandlet klagen, blant annet ved å innkalle en rekke vitner som var til stede da stemmene ble talt opp. Og de fant flere uregelmessigheter i 14 av 20 undersøkte valgdistrikt.

Feilene som er avdekket er i hovedsak at forhåndsstemmene ble talt en dag for tidlig, altså på søndag i stedet for mandag. Dessuten ble stemmer talt uten at det lovbestemte antallet funksjonærer og partirepresentanter var til stede. Landets valgmyndigheter ga i tillegg fra seg valgresultater for tidlig, så tidlig at det kan ha påvirket valget.

– Avgjørelsen gjør ingen til tapere og ingen til vinnere, sa presidenten for Grunnlovsdomstolen Gerhart Holzinger ved kunngjøringen.

Men i en rettsstat skal valgloven følges til punkt og prikke. Holzinger anbefalte bedre skolering av valgfunksjonærer, og ville ikke bebreide enkeltfunksjonærer for feil.

Hofer blir president før valget

Kuriøst nok blir Norbert Hofer faktisk uansett president i en periode før nyvalget, som er ventet i september eller oktober, skriver OE24.

Den sittende presidenten går nemlig av 8. juli, og siden landet ikke har noe ny klar, overtar etter loven presidenten for parlamentet. Hofer er en av tre som har den posisjonen nå, og de tre kommer til å dele på ansvaret.

For bare noen dager siden kunngjorde Hofer at han mener Østerrike bør avholde en folkeavstemning om EU-medlemsskap innen et år, dersom EU fortsetter å bevege seg mot mer sentralisering, meldte Reuters.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Lillebror i vest er i europatoppen i fotball. Økonomien går bedre. Island strutter av selvtillit og turistene strømmer til øya. Hva skjer? Du kan lytte til ukens podkast fra Verden-redaksjonen i spilleren under, påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.

Les mer om

  1. Østerrike
  2. EU