Clegg vil bite mer fra seg

Rekordlave meningsmålinger, tøffe budsjettkutt, valgsmell og samarbeidsproblemer: Lite å feire på ettårsdagen for den historiske britiske koalisjonsregjeringen.

Allerede fra første dag har det imidlertid vært tydelige gnisninger mellom regjeringspartiene. T.v. visestatsminister Nick Clegg og statsminister David Cameron.

Da statsminister David Cameron (De konservative) og visestatsminister Nick Clegg (Liberaldemokratene) overtok regjeringskontorene i Storbritannia 11. mai i fjor, var det etter en valgthriller som ikke hadde gitt noe styringsdyktig flertall i det britiske parlamentet, topartisystem og flertallsvalg til tross. Etter 13 år ved makten måtte Labour gå, og i stedet fikk britene en historisk koalisjonsregjering: Den første siden 1974.

Lillebror er taper

Optimismen var stor da Clegg førte partiet sitt inn i samarbeidet med Cameron og co. Siden har regjeringen startet gjennomføringen av en lang rekke tøffe kutt for å redusere Storbritannias budsjettunderskudd, og kritikerne har hevdet at det er de svakeste som blir hardest rammet av sparekniven.

Allerede fra første dag har det også vært tydelige gnisninger mellom regjeringspartiene. Og i dag, på ettårsdagen, er det klart at lillebror Liberaldemokratene har betalt den høyeste prisen for koalisjonssamarbeid og kompromisser som har vært harde å fordøye for partiets velgere, hvor det er mange som føler mer tilhørighet med Labour enn til høyresiden.

Sist uke gikk Liberaldemokratene på et sviende dobbelnederlag. De opplevde sitt dårligste lokalvalg noensinne, samtidig som britene stemte nei til reform av det britiske valgsystemet, som var en av partiets viktigste saker i valgkampen i fjor.

Og denne uken viser en meningsmåling at 53 prosent av britene er skuffet over koalisjonens arbeid, og 49 prosent mener det er skadelig for Storbritannia. I tillegg får LibDems-leder Clegg gjennomgå: Hele 82 prosent sier at de ikke stoler på eller ikke vet om de kan stole på Clegg, ifølge en meningsmåling fra ComRes og ITV News.

Visestatsminister Nick Clegg og Liberaldemokratene får kritikk fra sine egne velgere for å ha brutt valgløfter, blant annet overfor studentene. FOTO: SCANPIX

Smell på smell

— Liberaldemokratene har gått på to smeller: I partiprogrammet i fjor gikk de inn for å bygge ned studieavgiften; I stedet har den blitt tredoblet. Så ble valgreformen nedstemt. I tillegg står Storbritannia overfor den verste økonomiske sitausjonen på lenge. Alle disse kuttene som koalisjonsregjeringen har begynt å gjennomføre svir hardt, og gjør at regjeringen er lite populær, sier Storbritannia-ekspert Jan-Erik Mustad, førstelektor ved universitetet i Agder, til Aftenposten.no.

— Samtidig er det nesten umulig for noen regjering å være populære i slike tider, det er veldig mye tidsånden som gjør at de har så lav oppslutning. Jeg tror ikke Labour hadde vært noe mer populær om de hadde sittet i regjering nå, understreker Mustad.

- Er det noen områder der koalisjonsregjeringen har innfridd og oppnådd resultater?

— De har fått skryt fra en del økonomiske organisasjoner og fra IMF, det internasjonale pengefondet, for at de har klart å gjøre en del kutt, og det betyr at det er en liten vekst i økonomien. Men det er fremdeles lite å juble over, svarer Mustad.

— Etter 13 år med Labour-styre er det også nesten umulig å ha oppnådd særlig mye med bare ett år på baken. Det tar tid å endre ting, det er et tungrodd system, sier Mustad.

Dere vil få se en sterke liberal identitet i en sterk koalisjonsregjering. Man kan kanskje kalle det muskuløs liberalisme.
Visestatsminister Nick Clegg (Liberaldemokratene)

Ber om tid før velgerne avgir sin dom

Statsminister David Cameron og visestatsminister Nick Clegg har også hele tiden sagt at de ikke forventer å være populære nå, at de har begynt på en lang og vanskelig vei for å få økonomien på rett kjøl. De ber velgerne om å måle resultater ved utløpet av regjeringsperioden i 2015.

Men med tydelige gnisninger mellom regjeringspartiene er spørsmålet hvor lenge koalisjonen holder. For Liberaldemokratene vil det være avgjørende at de blir mer synlige. I en tale onsdag gjorde visestatsminister Nick Clegg det derfor klart at partiet nå vil vise mer muskler i regjeringssamarbeidet:

- Dere vil få se en sterke liberal identitet i en sterk koalisjonsregjering. Man kan kanskje kalle det muskuløs liberalisme, uttalte Clegg, ifølge avisen Independent .

Visestatsministeren sa også at alliansen med De konservative ikke er hellig, og lot det skinne gjennom at Liberaldemokratene slett ikke har lovet evig troskap til Cameron og co.

— Som jeg har sagt tidligere, er dette en koalisjon født av nødvendighet, ikke av overbevisning, sa Clegg.

- Hvis koalisjonsregjeringen skal overleve tror jeg det er helt avgjørende at det blir gjort mer plass til Liberaldemokratene, sier Jan-Erik Mustad. FOTO: SCANPIX

Sitter med nøkkelen

— Hvis regjeringen skal overleve tror jeg det er helt avgjørende at det blir gjort mer plass til Liberaldemokratene, selv om de er mindre enn de konservative. Det er LibDems som sitter med nøkkelen for at koalisjonen skal bestå. Derfor er det også viktig at de selv faktisk får kommunisert til sine velgere hva de gjør og hva de får gjennomslag for i regjeringen, sier Jan-Erik Mustad.

Selv har statsminister David Cameron og visestatsminister Nick Clegg altså uttalt at de ønsker å sitte til regjeringsperioden er over i 2015, men Jan-Erik Mustad tviler på at samarbeidet vil holde så lenge.

— Jeg tror pluss-minus tre år er grensen. Spørsmålet er hvor lenge Liberaldemokratenes velgere tillater at de sitter i regjering med De konservative. Liberaldemokratene har ikke råd til å bli mer upopulære enn de er nå. Alt vil avhenge av hvor godt de klarer å formidle om hva de får til i regjering. Hvis ikke de klarer det tror jeg ikke dette holder helt ut, sier Mustad.