Verden

USA og arabiske land vil ha tettere militært samarbeid

President Barack Obama snakker med emiren av Kuwait, Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah under toppmøtet på presidentens landsted Camp David. T.v. sitter Kuwaits utenriksminister, Sheikh Sabah Al-Khaled Al-Sabah

USA og de arabiske landene rundt Persiabukta er enige om å styrke sitt militære samarbeid.

  • Ntb

Blir de arabiske landene truet, vil USA vurdere å bruke militærmakt for å beskytte dem, sa president Barack Obama etter toppmøtet med ledere fra landene rundt Persiabukta onsdag.

I en felles uttalelse sier landene at de ønsker å utvikle et rakettskjold som skal utplasseres ved Persiabukta.

Landene vil samarbeide for å bekjempe Irans «destabiliserende handlinger» — samtidig som de er enige om at en atomavtale med Iran er i deres interesse.

Saudi-Arabia sendte kronprins

— Formålet med sikkerhetssamarbeidet er ikke å forlenge en langvarig konfrontasjon med Iran, eller å marginalisere Iran, understreker Obama.

Toppmøtet mellom USA, Saudi-Arabia, Kuwait, Qatar, Bahrain, Oman og De forente arabiske emirater ble holdt på den amerikanske presidentens landsted Camp David i delstaten Maryland.

Saudi-Arabias kong Salman valgte å ikke delta og sendte i stedet kronprins Mohammed bin Nayef, noe som har utløst spekulasjoner om et anstrengt forhold mellom Saudi-Arabia og USA.

Les også

  1. Urolighetene fortsetter i Jemen trass i våpenhvile

  2. Etter Assad kommer Al-Qaida

  3. Saudi-Arabias konge vil ikke møte Obama