Verden

Risikerer fem års fengsel og bøter i Storbritannia for å huse en ulovlig innvandrer

Fengsel og bøter kan møte utleiere som vil huse ulovlige innvandrere. Samtidig vil britenes statsminister Cameron bygge høyere gjerder.

Innvandringskrisen i Europa har ført til sterkere tiltak fra myndighetene. Flyktningene i Calais går en usikker fremtid i møte. Foto: Scanpix

 • Kamilla Amundsen Willix

Nå vil ulovlige innvandrere som bor i Storbritannia potensielt møte utkastelse fra utleieboliger. En ny lov som skal gjøre landet mindre attraktivt for innvandrere, innebærer at utleiere kan kaste ut ulovlige innvandrere uten utkastelsesordre.

Ifølge The Guardiankan utleiere som ikke sjekker innvandringsstatusen på sine leietagere, risikere bøter og fengsel i opptil fem år. Loven retter seg mot useriøse utleiere.

Aftenposten har skrevet flere saker om krisen i Calais:

Les også

Fransk opprørspoliti brukte kjemikalier mot flyktninger

— Situasjonen er ikke akseptabel. Vi begynner med å hjelpe Frankrike på deres side av grensen med å sette opp flere gjerder, flere ressurser, flere narkohunder, mer assistanse, sa statsminister David Cameron etter fredagens hastemøte.

Så langt har britene brukt nye 34 millioner pund på ulike sikkerhetstiltak på den franske siden av tunnelen. 120 ekstra politifolk ble utplassert ved grensen forrige uke.

- 70 prosent kommer seg inn i Storbritannia

Ferske tall fra franske forskere, som gjengis av SkyNews mandag, viser at så mange som 70 prosent av flyktningene som har vært registrert av franske myndigheter i Calais, kan ha kommet seg inn i Storbritannia. Britisk politi er skeptiske til tallene, og mener mange av disse har reist andre steder eller at mange fortsatt kan oppholde seg i Frankrike

Natt til søndag skal 1700 mennesker ha forsøkt å bryte seg gjennom de forsterkede sperringene. Lørdag kveld skal det ha vært så mange som 2500 som forsøkte å komme seg over.

Politisk hodebry for Cameron

Flyktningkrisen har blitt sommerens hodebry for Cameron. Da han ble gjenvalgt i mai, var et av valgløftene å kutte kraftig i den årlige innvandringen til Storbritannia.

At statsministeren samtidig har lovet å avholde folkeavstemning i 2017 for å avgjøre videre medlemskap i EU-samarbeidet, har ikke gjort situasjonen mindre betent.

Samtidig som han sliter med å blidgjøre partifeller i det konservative partiet, har Cameron tidligere i sommer blitt kritisert for offentlig å bruke dehumaniserende og fiendlige uttrykk om flyktningene.

Myndighetene lanserer stadig nye virkemidler

I forrige uke kom forslaget fra myndighetene om å frata familier sosiale ytelser hvis deres asylsøknader blir avslått. Regjeringen ble beskyldt for å opptre «moralsk forkastelig». Målet med tiltaket skal ifølge parlamentsmedlem James Broken være å signalisere at Storbritannia ikke er et «land av melk og honning».

Britiske myndigheter lanserer stadig tøffere virkemidler i kampen mot de uønskede innvandrerne. I sommer har situasjonen nådd kokepunktet ved Eurotunnelen i Calais, hvor flere flyktninger krysser den undersjøiske tunnelen daglig for å oppnå målet om opphold i Storbritannia.

Vil ikke gi en varm velkomst til alle

Innenriksminister Bernard Cazeneuve vil redusere antall innvandrere fra Afrika til Europa. Foto: Scanpix

— Til syvende og sist ligger løsningen i at vi må redusere antall innvandrere som kommer seg inn i Europa fra Afrika. Mange ser Europa, og da spesielt Storbritannia, som et sted som potensielt kan gi økonomisk gevinst. Dette er ikke tilfellet - våre gater er ikke lagd av gull, skriver den britiske innenriksministeren Theresa May og hennes franske kollega Bernard Cazeneuve i gårsdagens utgave av The Sunday Telegraph. De to ministrene ønsker nå å sende et signal om at innvandrer ikke nødvendigvis vil møte en varm velkomst.

Den britiske statsministeren David Cameron, som blir i landet i sin første ferieuke, har gjort det klart at regjeringen ikke vil la noe være ugjort i kampen mot det han videre beskriver som «en sverm av mennesker» fra Calais på den franske siden av Eurotunnelen.

Her kan du lese andre saker fra Storbritannia:

 1. Les også

  I London er ni av ti politimenn ubevæpnet

 2. Les også

  Labour vakler ved viktig veivalg Bør Labour børste støv av hans suksessformel? - Labour leter desperat etter ny leder og retning

 3. Les også

  Munnhuggeri om frityrstekt sjokolade

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  «Jungelen» i Calais skal avvikles

 2. VERDEN
  Publisert:

  Franske myndigheter kaster ut tusenvis av migranter fra «Jungelen» - på mandag jevnes den med jorden

 3. VERDEN
  Publisert:

  Tømmingen av «Jungelen» i Calais har begynt

 4. VERDEN
  Publisert:

  Jevner «Jungelen» med jorda

 5. VERDEN
  Publisert:

  «Jungelen» ble jevnet med jorden. Nå setter tusenvis av migranter seg i småbåter for å krysse kanalen.

 6. VERDEN
  Publisert:

  «Jungelen» i Calais tømmes – frykter opptøyer de neste dagene