Verden

Her er sjekken som har gitt Trump et forklaringsproblem

Donald Trumps veldedige stiftelse er satt under etterforskning. Stiftelsen beskyldes blant annet for å gi bort penger som ikke kommer fra eiendomsmagnaten selv.

En kopi av sjekken Donald Trumps stiftelse sendte til valgkampanjen for riksadvokaten i Florida. Starten på underskriften sees oppe til høyre på bildet. Foto: J. David Ake, AP/ NTB Scanpix

 • Steinar Dyrnes
  Nyhetssjef
 • Kjetil Hanssen
  Journalist

Siste vri i saken om stiftelsen handler om en omstridt utbetaling til valgkampen for gjenvalg av riksadvokaten i Florida, Pam Bondi. 25.000 dollar ble bevilget. Dette skjedde i 2013 omtrent samtidig som det ble vurdert å åpne etterforskning av Trump University i Florida.

Bondi bestemte seg etter hvert for ikke å etterforske Trump.

Skyldte på byråkrater

Penger fra stiftelsen kan ikke brukes til politiske formål. Trumps folk har hittil hevdet at utbetalingen berodde på misforståelser og byråkratisk krøll på et lavere plan i organisasjonen. Nå er det imidlertid sådd tvil om dette etter at det kom for en dag at Trump personlig signerte sjekken på 25.000 dollar.

Floridas republikanske riksadvokat Pam Bondi er her på talerstolen under det republikanske landsmøtet i juli. Foto: MIKE SEGAR, Reuters /NTB scanpix

Bunker med sjekker

Trump-advokat Alan Garten sier til AP at forretningsmannen signerer hundrevis av sjekker hver eneste uke og derfor ikke oppdaget feilen.

– Det er slik han kan holde oversikt over hva som foregår i selskapet. Dette er hans metode. Jeg har personlig på kontoret hans mange ganger sett store bunker med sjekker på skrivebordet hans, sier Garten.

Fikk bot fra skattevesenet

Både Bondi, som ble gjenvalgt, og Trump sier at det ikke var noen ulovligheter knyttet til Trump University. De fremhever også og at det ikke er noen sammenheng mellom donasjonen og at det ikke ble åpnet etterforskning.

Det var ikke snakk om at Florida skulle starte egen etterforskning, men om de skulle ta del i en etterforskning som allerede var i gang i delstaten New York, sier Bondi.

 • Les også: Donald Trump om Clinton: Jeg håper hun blir frisk

Siden donasjonen er i strid med reglene, måtte stiftelsen i år betale en bot på 2500 dollar fra amerikanske skattemyndigheter, IRS. Men dette er ikke den eneste gangen at stiftelsen har tråkket over streken.

Donald Trumps stiftelse har også kommet i søkelyset for sine donasjoner til mer veldedige formål, eller mangel på dem.

Selv hevder presidentkandidaten at han har vært sjenerøs og at han har gitt millioner. Men han har ikke lagt fram dokumentasjon på dette.

Etterforskes av demokratisk riksadvokat

Riksadvokaten i New York, den politisk valgte demokraten Eric Schneiderman, har denne uken igangsatt etterforskning av The Donald J. Trump Foundation.

– Vi har hatt korrespondanse med dem. Jeg gjorde ikke noe stort nummer ut av det eller holdt en pressekonferanse. Men vi har sett på Trump Foundation for å forsikre oss om at den retter seg etter lover som regulerer veldedige organisasjoner i New York, sa demokraten og Hillary Clinton-tilhengeren til CNN tirsdag.

Han spesifiserte ikke hva han etterforsker. Det var Schneiderman som torsdag offentliggjorde den Trump-signerte sjekken.

Donald Trump og Pam Bondi på vei til et valgkampmøte i Tampa i Florida i august. Foto: Gerald Herbert, AP/NTB Scanpix

Gir andres penger videre

Spesielt The Washington Post har de siste månedene gått Trumps stiftelse Donald J. Trump Foundation etter i sømmene. Storavisen har konkludert med at stiftelsen primært samler inn penger fra andre.

«I mange tilfeller gir han pengene videre til andre veldedige organisasjoner som ofte har inntrykk av at det er Trumps egne penger», skriver avisen.

Ifølge The Washington Post spurte han Charles Evans Foundation, som er oppkalt etter en avdød forretningsmann, om en donasjon.

Ikke gitt selv siden 2008

Den ga til sammen 150.000 dollar til Donald Trump Foundation i 2009 og 2010. Trumps snudde seg så rundt og donerte penger til en politigruppe i Florida. Summen av donasjonene ble også 150.000 dollar.

«Ifølge selvangivelser kom de siste gavene fra Trump i 2008. Siden da har alle donasjonene vært andre folks penger – en ordning som eksperter sier nærmest er uten sidestykke for en familiestiftelse», skriver The Washington Post.

Donald Trumps stiftelse har brukt 20.000 dollar på å kjøpe et nær to meter høyt maleri av Trump som gave til ham. Foto: MIKE SEGAR, Reuters / Scanpix

Kjøpte gaver til Donald Trump

I tillegg til at stiftelsen primært skal ha videreformidlet penger fra andre givere enn Trump selv, skal den ved to anledninger også ha brukt penger til å kjøpe gaver til Trump.

The Washington Post kan avsløre at en av gavene var et bilde av Trump på nær to meter som skal ha kostet 20.000 dollar.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Donald Trump
 3. USA-valg 2016
 4. Hillary Clinton