Den 28 år gamle tobarnsmoren Samar sitter med barna Tali (2 ½) og Awhraj (5) på noen ulltepper som er lagt på kjellergulvet i kystvaktens lokaler på Rhodos. I bakgården henger det klær på kryss og tvers. I rommet der Samar og hennes to barn har tilbrakt natten, står Kystvaktens papirarkiv oppstilt langs veggene.Hverken Rhodos eller de andre idylliske greske øyene er forberedt på å ta imot flyktninger. I gangene i den gamle murbygget like ved strandpromenaden er frivillige i full gang med å dele ut klær.
Ankom i en liten fiskebåt som grunnstøtte
I går styrtet de til da en liten fiskebåt med nesten hundre flyktninger grunnstøtte utenfor Rhodos. En eritreisk kvinne og hennes lille sønn omkom, det samme gjorde en syrisk mann i 20-årene.
Samar sier at hun kommer fra Aleppo. Mannen er borte, han har hun ikke sett på over et år. Nå vil hun til Nederland eller Sverige, der hun har familie.
— Barna gråter hele tiden, sier hun. De holder seg rundt skjørtene til moren, men springer til når en frivillig kommer med en pose leker. Det er ikke mange smil å se, selv om de vet de kom over i live. Ferden har vært traumatisk. Tre av dem de satt sammen med druknet, blant dem et lite barn.
Les også:
Klare å redde sin egen mor da de falt i vannet
Selv på Rhodos, der man kan se over til Tyrkia, er folk sjokkert over det som skjedde i går, rett foran øynene deres midt i havnen i den største byen. Kontrastene er store. Langs stranden går ferieturister i bikini, nyter solen og tar selfier av seg selv og familien. Inne i bakggården hos kystvakten, sitter og står flyktninger som for bare et døgn siden var med på en dødelig drama.
Christina (19) klarte å redde moren Rena (44) da de falt i vannet. Nå håper Christina at hun skal komme seg til Tyskland for å studere ferdig. Mohammed Rashid er 26 år, også han vil til Tyskland. — Vi var redde under hele overfarten. Det var så høye bølger. Ingen av oss trodde vi ville nå land, sier han.
Menneskesmuglerne grunnstøtter båtene med vilje
Men ifølge en fotograf som var til stede, kunne båten unngått å grunnstøtte hvis den bare hadde blitt styrt 10 meter til venstre. Folk som er vant til at turistbåter går forbi i denne leien, trodde nesten ikke sine egne øyne da de så hva som skjedde.
Men både fotografen og flere andre vi møter forteller at menneskesmuglerne ofte krasjer båten med vilje når de ser at det er hjelp å få, enten ved å punktere gummibåter eller ødelegge båtene på en annen måte.
Nå er to syriske overlevende arrestert og anklaget for å stå bak menneskesmuglingen.
Les også:
Ikke Europa, men lokale hjelpere som må trå til
— De greske øyene har opplevd en sterk vekst i tallet på båtflyktninger de siste månedene. Ferieparadis til turister fra hele Europa er ikke klar for å ta i mot og det er lokale hjelpere som må trå til, blant annet på Kos og her på Rhodos.
Ifølge de siste tallene fra myndighetene var det en økning på 145% mennesker som kom til disse øyene siste måned, fra 186 i fjor til 457 i år. Til sammen har tallet på nyankomne økt i Hellas fra 1070 i februar til 2212 i den siste uka av mars.
Et mobilt team fra Leger Uten Grenser jobber nå på flere av øyene for å prøve å gi flyktningene hjelp. Men de er svært bekymret over situasjonen.
Spyris Tatis, leder for Kystvaktens kontor på Rhodos, er høyt og lavt for å prøve å avhjelpe situasjonen.
- Hvordan ser du på de nærmeste månedene?
- Etter hvert som sommeren nærmer seg vil det bare bli verre. Vi må gjøre som i går, prøve å hjelpe til med de midlene vi har. Og vi vil arrestere smuglerne. Men dette er et problem som går over mitt stillingsnivå, sier Tatis.
— Det er et europeisk problem. Det burde lages en felles europeisk strategi, sier han til Aftenposten.
Har ikke opplevd at flyktningene kommer direkte til Rhodos
Drosjesjåfør Alexandros Niachidis sier at det ikke er nytt at det kommer flyktninger, men antallet er større enn før, og det at de kommer rett inn i havnen på Rhodos by, har han ikke opplevd før.
- Som regel blir båtene styrt til steder hvor det er færre turister, færre øyne. Noen ganger kommer det flyktninger som vil til Italia, men som strander her. De spør. Hvor er vi? Athen? Italia?
— Men å komme til Italia, som de foretrekker, er både dyrere og lengre.
Hellas, et av Europa fattigste land, som risikerer å gå tom for penger om bare noen dager hvis det ikke kommer til en avtale med europartnerne i Brussel, er ikke noe ønsket sted for flyktningene. Mange av dem fortsetter gjennom Balkan til Ungarn.
Hellas statsminister Alexis Tspiras har sagt at syriske flyktninger, som har krav på asyl, vil få dokumenter med en gang. De skal gi dem opphold i seks måneder, men vil også gjøre at de kan reise. De lover også å opprette flere mottakssenter.