Russlands ambassadør til Tyrkia skutt og drept

Russlands ambassadør til Tyrkia, Andrej Karlov, ble skutt og drept da han holdt tale. Angriperen jobbet som tyrkisk politimann og ble skutt på stedet.

Bilder fra åstedet viser gjerningsmannen som vifter med en arm, og holder et våpen. Politiet opplyser mandag ettermiddag at attentatmannen er drept.

Ambassadøren ble skutt da han var til stede under åpningen av en utstilling i ved galleriet Cagdas Sanatlar Merkezi, i Ankaras ambassadestrøk. Ambassadøren holdt en tale i utstillingslokalet da han ble angrepet.

Ifølge CNN Türk ble ambassadør Karlov ble først sendt til sykehus, kritisk skadet. Russiske nyhetsbyråer melder derimot at ambassadøren døde på stedet.

I tillegg til ambassadøren ble tre andre personer ble såret i angrepet, melder den tyrkiske private fjernsynskanalen NTV.

Ambassadør Karlov har vært sentral i forhandlingene om våpenhvile i Aleppo, og han spilte dessuten en viktig rolle i forsøkene på å bedre det kompliserte russisk-tyrkiske forholdet, skriver The Guardian.

Ambassadør Karlov deltok på en fotoustilling i Ankara mandag, da han ble skutt. Her er han under åpningen av utstillingen mandag ettermiddag.

– Hevn for Aleppo

Angriperen ropte «Aleppo» og «hevn», ifølge vitner på stedet.

Ordføreren i Ankara bekrefter at angriperen er identifisert som en tyrkisk politibetjent.

Angriperen, som var kledd i dress og med slips, ropte også «allahu akbar» (Gud er størst) og fyrte av minst åtte skudd, ifølge AP-fotografen på stedet. Angriperen ropte også ut noen ord på russisk og ødela flere bilder på utstillingen, legger han til.

Den russiske ambassaden i Ankara var raskt ute med å si at det trolig dreier seg om et angrep utført av en radikal islamist. En talskvinne fra russisk UD, Maria Zakharova, sier landet ikke vil gi etter for terrorisme.

– Vi vil kjempe resolutt mot terrorisme. Minnet om denne fremragende russiske diplomaten, en mann som gjorde så mye for å bekjempe terrorisme gjennom sittt arbeid, Andrei Gennadyevich Karlov, vil leve videre i våre hjerter for alltid.

Deltakerne på utstillingen løp fra stedet da angriperen begynte å skyte i luften, forteller en reporter fra avisen Hürriyet. Så rettet angriperen våpenet mot Karlov, forteller reporteren videre.

Angriperen skutt

Spesialstyrker omringet deretter bygningen for å ta hånd om angriperen. Litt senere meldte NTV at tyrkisk politi hadde skutt og drept angriperen.

Det amerikanske utenriksdepartementets talsmann John Kirby er orientert om saken.

– Vi fordømmer denne voldshandlingen. Våre tanker og bønner går til ambassadøren og hans familie, sier Kirby.

Angrepet fant sted dagen før Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu skal til Moskva for å diskutere Syria med sine kolleger fra Russland og Iran. Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax opplyser den russiske politikeren Leonid Slutsky at møtet vil holdes som planlagt.

Et angrep på landenes forhold

Forholdet mellom Russland og Tyrkia har vært anspent siden tyrkiske F16 skjøt ned et russisk kampfly i grenseområdet ved Syria, for litt over et år siden. De siste dagene har det vært demonstrasjoner i Tyrkia mot Russlands inngripen i Syria-konflikten.

Men relasjonen har bedret seg i det siste, og landene har samarbeidet om å fremforhandle våpenhvilen som har gjort evakueringen av sivile og opprørere i Aleppo mulig.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti har president Vladimir Putin kalt inn utenriksminister Sergei Lavrov og landets sikkerhetstopper til et krisemøte.

Pressetalsmann Faith Oke ved tyrkias ambassade i Washington DC, USA, skriver nå på Twitter at attentatet mot ambassadør Karlov er å anse som et angrep på hele den tyrkisk-russiske relasjonen.