Utfall i politikerduell på TV: «Du er så vakker! Alle ønsker å voldta deg.»

En debatt på kenyansk TV har satt fart i en debatt om vold mot kvinner og kjønnsdiskriminering i landet.

Miguna Migunas (t.v.) utfall i en TV-debatt mot Esther Passaris på John Koinanges TV-program vakte oppsikt i Kenya.

Det hele startet i forrige uke på det populære TV-programmet Jeff Koinange Live Show på TV-kanalen KTN. Der deltok Miguna Miguna og Esther Passaris. De er begge kandidater i neste års guvernørvalg i den kenyanske hovedstaden Nairobi.

– Alle voldtar deg

Programmet er kjent for en frisk form, men det vakte likevel oppsikt da Miguna Miguna (53), advokat og tidligere regjeringsrådgiver, avbrøt Esther Passaris (52), politiker og forretningskvinne, med følgende utfall: «Alle voldtar deg. Alle vil voldta deg, Passaris. Du er så vakker! Alle ønsker å voldta deg.»

Miguna Miguna er født i Kenya og har bodd i Canada som asylsøker, men flyttet tilbake for noen år siden. Han er utdannet jurist.

Klandrer de andre

Miguna klandrer sin motstander og programlederen for at han sa det han sa. Han hevder at Esther Passaris har beskyldt ham for å være en voldtektsmann. På skjermen sa hun at hun «aldri hadde voldtatt noen», men det fremgikk ikke klart i debatten hva dette hentydet til. Miguna sier uttalelsene hans var sarkastisk ment fordi Passaris tror så godt om eget utseende.

Miguna anklaget også i debatten sin motstander for å være en «bimbo som legger seg etter rike mannlige sponsorer».

Esther Passaris er kenyaner, men har gresk far. Hun er en prisbelønnet sosial entreprenør, filantrop og politiker. Hun er utdannet innen ledelse.

– Forsterker kultur med kvinnehat

Human Rights Watch (HRW) i Øst-Afrika er blant dem som reagerer skarpt og kritiserer både Miguna og TV-kanalen. Organisasjonen mener kommentarene forsterker en kultur med kvinnehat og hån mot kvinnelige kandidater til politiske verv.

– Det er opprørende at Miguna, som streber etter å bli en politisk leder med ansvar for å gjøre noe med vold mot kvinner, i offentlighet vil fleipe om voldtekt av en kvinne som stiller opp mot ham, heter det i en uttalelse fra HRW.

Kritikk mot programleder

Organisasjonen kritiserer også programlederen for ikke å ha utfordret Miguna. Innslaget viser at programleder Jeff Koinange, en tidligere CNN-medarbeider, rister på hodet og sier «Miguna! Miguna!» og ber deltagerne holde seg til de politiske stridssakene.

Stort problem i landet

Vold mot kvinner antas å være et omfattende problem i landet. I en større, offentlig undersøkelse for to år siden oppga 45 prosent av kvinner mellom 15 og 49 år at hadde vært utsatt for fysisk vold. 14 prosent – ca. 1 av 7 – sa de hadde vært utsatt for seksuell vold. Undersøkelsen viste også høy aksept – både blant menn og kvinner – for at menn kunne slå sine hustruer. 31 prosent av gifte kvinner oppga at de var blitt slått med flat hånd av sin ektemann. Noe færre rapporterte om mer alvorlig voldsbruk som spark, knyttneveslag og voldtekt.

Minister hissig

Landets ungdoms- og likestillingsminister Sicily Kariuki har også rykket ut og refset Miguna og TV-kanalen. Kariuki oppfordret ifølge Nairobi-avisen Daily Nation kenyanere flest til å «benytte samtalene om denne uheldige og høyst offentlige hendelsen til forsterke arbeidet mot kjønnsbasert vold».

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.